99mac räddar julen

Det senaste inom digitala brasor

99mac:s eldfängde redaktör har även i år undersökt utbudet av digitala brasor för Apple TV. Det blir en del bottennapp, en del trevliga överraskningar samt konkurrens från oväntat håll.

Förr ett år sedan när jag gick igenom utbudet av digitala brasor, då var fjärde generationens Apple TV och dess App Store ganska ny på marknaden. Utbudet av brasor var därför som väntat högt, men i linje med mina farhågor var också de flesta apparna dåliga. Alltför många av brasorna är helt enkelt undermåliga både vad gäller bild- och ljudkvalitet samt funktioner och gränssnitt. Det blev en dyster genomgång där bara sju appar av 43 testade fick högsta betyg.

Av dessa sju utsågs Fireplace HD TV till testets segrare, tack vare en bra variation med tio stycken eldar att välja mellan och inte minst genomgående bra ljudspår som fick varje eld att spraka hemtrevligt.

Nu är det jul igen, och det har blivit dags att se vad som hänt på Apple TV sedan sist. Min förhoppning var inledningsvis att utbudet skulle ha mognat, att den mördande konkurrensen skulle ha fått de sämsta brasapparna att i tysthet försvinna och en lång rad nya dugliga kandidater till Årets Brasa skulle ha dykt upp. Marknadens efterfråga på bra, välgjorda och atmosfärfyllda fejkbrasor borde väl ha sett till detta?

Tyvärr inte. Allt skräp jag testade från förra året verkar finnas kvar, och de har fått sällskap av en rad nya appar som tycks vara taffliga försök att göra sig en hacka på människors uppriktiga kärlek till julen och eldstäder. En särskild varning måste utfärdas för appen Fireplace Wallpaper – Interactive Flames. Den vill utvecklaren Lifestyle Guru ha 209 kronor för! Om du ställt in din Apple TV att inte kräva lösenord för att köpa appar kan det bli en dyr kalldusch om du inte är uppmärksam.

Fireplace 3D - Evening Relaxation från Entertainment Zone är en app som är gratis, men så dålig att också den bör lyftas fram som ett skräckexempel. Det här är en app du kan visa barnen istället för att berätta spökhistorier. Den simulerar inte bara en brasa renderad i 3D, utan ett helt "mysigt" vardagsrum – komplett med ett glas vin och en katt. Stämningen uteblir helt tack vare interaktiva element som att bläddra i en bok genom att svepa med fjärrkontrollen. Självklart skvalar vedervärdig julmusik över allting. Den här appen kan vara min sämsta Apple TV-upplevelse hittills.

Eternal Fire från Tmsoft är en annan app som förtjänar att reduceras till aska. Jag förstår inte poängen med att skapa fula 3D-renderade vedträn och flammor. Det måste kräva mer arbete än att bara filma en riktig brasa med schysst bild och ljudupptagning, och det blir dessutom så mycket bättre. Den är visserligen gratis, men akta er!

En annan trend är strategin att översvämma App Store med identiska brasappar men med olika namn. Det har utvecklaren Richard Foster gjort, och erbjuder Magical Fireplace HD, Virtual Fireplace XD, Peaceful Fireplace HD och Cozy Fireplaces HD. Alla kostar 10 kronor och är nästan exakt likadana, två av dem har rentav samma eldstad och flammor. Själva apparna i sig är dock okej med en godkänd eld och generellt bra ljud där spraket från veden låter tydligt och inte drunknar i ljudet från skorstenen. Det går att välja olika ljudeffekter i Cozy Fireplaces vilket är kul men närvarokänslan blir lidande av att ljudet inte är autentiskt upptaget från elden som visas. Alla Fosters brasappar har också ful julmusik, men denna går tack och lov att stänga av.

En av de bättre bland årets nya alternativ som jag hittar är Scenic Loops - Fireplaces från utvecklaren Awesome Geekness. Här finns åtta stycken eldar att välja mellan och ljudupptagningen är proffsigt gjord på alla med bra balans mellan vinddrag och sprak. Flammorna är smakfullt filmade och här finns allt från falnande eldar till pagoder i fullt fräs och den allt mer populära "modern brasa" med gaslåga. Det går också att ställa in volymen och som alternativ visa en klocka på skärmen om du vill vara säker på att inte missa Kalle Anka. Om det här är den enda brasappen du köper har du gjort ett adekvat val.

Ska Apple ge sig in i leken?

Under utvecklarkonferensen WWDC i somras gick Apple igenom många tips för att bygga appar för Apple TV. Dessa seminarier publicerades också på nätet, och i en video där nyheterna i TV OS presenterades använde Apple-ingenjören Brandon Kieft en brasapp som exempel. Appen hette Fireplaces of the World, och såg väldigt tjusig ut. När jag såg detta väcktes ett hopp i mig – betydde detta att Apple var på gång med en egen brasapp?

Apple har ju egna appar för kalender, ordbehandling och mycket annat, så varför inte för eldstäder? Tyvärr har det än så länge inte dykt upp någon brasapp från Apple, men jag fortsätter att hoppas.

Konkurrens från Netflix

Det är brasor på Apple TV vi pratar om, och som en oväntad spelare har detta året Netflix kommit in på planen genom att erbjuda inte bara en, utan flera stycken olika brasvideos som ingår i deras utbud. För bara en hundralapp i månaden kan du där njuta av Fireplace for Your Home, Fireplace for Your Home (Birchwood Edition) och Fireplace 4K: Classic Crackling Fireplace. Netflix verkar dock inte ha jättekoll på korrekta titlar. Den sistnämnda exempelvis har av någon anledning också den lite halvt översatta titeln Öppen spis for Your Home.

Då ett abonnemang på Netflix troligtvis ingår i många Apple TV-ägares fasta utgifter är det inte mer än rätt att kolla in dessa fejkbrasor och se om de kan vara ett alternativ till en app. Den första, Fireplace for Your Home (eller Crackling Yule Log Fireplace), har en vacker eld men straffar genast ut sig genom att ha ett ljudspår med vedervärdig instrumental julmusik. Generalfel när det gäller digitala brasor, som vi vet.

Birchwood Edition klarar sig betydligt bättre. Här finns ingen störande musik, utan bara ett gemytligt knaster från den virtuella björkveden. Både bild och ljudupptagning är riktigt bra – brasan är filmad rakt framifrån utan effektsökeri, men med kameran på ett rimligt avstånd från elden vilket ger en bildkomposition fri från störande beskärningar. Ljudet har en bra balans mellan spraket och brusandet från skorstenen. Det är en riktigt välgjord brasvideo helt enkelt.

Det kanske inte är så konstigt att kvalitén är hög, för Netflix-brasorna är regisserade av George Ford – fejkbrasornas motsvarighet till Steven Spielberg. Ford har en imponerande samling brasvideor på sin meritlista och har enligt filmdatabasen IMDB också gjort tidigare verk som Gas Fireplace for Your Home och Evening Crackling Campfire. Jag har inte sett alla hans filmer, men Netflix-utbudet tyder på en insikt både i videoteknik och eld.

Men jag vet inte. Det kanske bara är jag, men är det inte något konstlat och onaturligt över att se digitala brasor via en strömmande videotjänst? Är det inte någonting av känslan som går förlorad? Är inte flammorna lite mer naturligt orange och björksvedsknastret lite varmare i tonen hos en ordentligt välgjord dedikerad brasapp istället? Men alla kanske inte tycker som jag, och om du har ett Netflix-konto och vill ha enkel tillgång till lite flammande mys på TV:n är det ingen dum idé att dra igång Fireplace for your Home. Men se till att i så fall välja Birchwood Edition som innehåller björkved.

Bästa brasappen för Apple TV

Majoriteten av brasappar fortsätter att vara undermåliga för sitt syfte. En bra brasapp ska så långt det är möjligt simulera en riktig eldstad. Det kräver att en riktig brasa filmas med bra bildkomposition och skarp bild. Om grundmaterialet finns i 4K är det en fördel, men inget som i dagsläget kan användas av en Apple TV. Det krävs också en bra ljudupptagning, knastret från veden måste höras tydligare än suset från skorstenen för att skapa en mysig stämning. Mest övertygande blir det om ljudet är inspelat från den brasa som faktiskt visas. Ett utbud av olika brasor att välja mellan är en fördel, men bara så länge de olika eldarna är sinsemellan olika och fyller ett särskilt syfte. Det finns sällan behov av mer än tio olika eldar.

Slutligen finns det en känsla i vissa av apparna att utvecklaren har brytt sig på riktigt. Det är svårt att sätta fingret på, men det är viktigt för helhetsupplevelsen att appen är enkel och rolig att använda.

Därför ger 99mac utmärkelsen Bästa Brasan till appen Fireplace HD TV från utvecklaren Impala Studios.
Fireplace HD TV vinner på just enkelheten – här finns inga särskilda inställningar som lägger sig över bilden och stör, utan bara ren och skär eldfängd brasglädje.

Konkurrensen är dock hård bland toppskiktet i App Store, där några få appar trängs. För att behålla kronan hoppas jag att Impala Studios satsar på att uppdatera sin app under 2017, gärna med videomaterial i högre teknisk kvalitet. Om Apple släpper en 4K-version av sin svarta låda hoppas jag att Fireplace HD TV finns redo då i en ny version.

Skriven av Jakob Nilsson

Om du har en lite modernare Mac så har du nog noterat att det mysiga, klassiska startljudet är borta men det finns ett sätt att få det tillbaka.

I den senaste betan som Apple släppt av macOS Catalina 10.15.4 så har Apple Music äntligen fått stöd för låttexter.

Microsoft har nu valt att samla Word, Excel och Powerpoint i en app istället för att vi ska ha flera olika på telefonen.

Minns ni Nintendos populära spelenhet Game Boy? Nu har Elago släppt ett skal så du kan få ditt AirPods-fodral att se ut som den gamla klassikern.

Året var 1990 och den 19 februari gjorde Adobe Photoshop sin debut på Macintosh. Trettio år har passerat och ingen har väl missat vad detta redigeringsprogram gjort för avtryck i världen. För att fira sin 30-årsdag adderar Adobe nya funktioner till Photoshop på iPad och Mac.

MacStories egna Federico Viticci har upptäckt att man nu kan få fram alternativa albumversioner i Apple Music, något Apple har lånat direkt från Beats.