Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

SVT Play får stöd för sökning med Siri

Med den senaste systemuppdateringen för Apple TV kommer en del nya funktioner, men roligast för svenskar är nog förbättringar i appen SVT Play.

I den nya systemuppdateringen för #Apple TV som lanserades igår kväll tillförs en del förbättringar som i de flesta fall är korrigeringar och finjusteringar av existerande funktioner. En förbättring som många lär uppskattar är dock att SVT Play nu får en välbehövlig uppdatering som gör användarupplevelsen betydligt smidigare.

En av de funktioner i #TV OS som kontinuerligt finslipas är röststyrning via #Siri, som enligt Apple har uppdaterats för att bättre stöda att språk uttalas med olika dialekter, exempelvis att svenska eller engelska uttalas med en italiensk eller dansk dialekt. Stödet för blandning av svenska och engelska ord ska också ha förbättrats, i våra tester kan detta dock fortfarande vara något skakigt även om förbättringarna märks tydligt.

Den stora nyheten som blir tillgänglig i och med TV OS 10.1 är att SVT Play uppdateras med stöd för integrerad röststyrning. När du efterfrågar en film eller tv-serie med en Siri-sökning i Apple TV:s huvudmeny kommer SVT Play nu vara en av de tjänster som listas där, om filmen eller serien finns där vill säga. Innehållet listas även om du inte har installerat SVT Play-appen och när du väl väljer att öppna innehållet uppmanas du att installera appen.

Den svenska integreringen med röststyrningen i form av SVT Play blir den andra i världen efter USA, något som enligt Apple beror på att svenska konsumenter är snabba på att ta till sig ny teknik och att goda bredbandsuppkopplingar är så utbredda på den svenska marknaden. Utöver att kunna söka på innehåll i huvudmenyn kan du även söka på material inuti SVT Play-appen. Exempelvis kan du använda Siri för att söka på kategorier eller namnen på serier och film.

Det har sedan tidigare varit möjligt att svepa med fingrarna på den tryckkänsliga plattan på fjärrkontrollen för att snabbspola genom menyer eller tidslinjen i videoklipp. Den nya funktion som Apple gjort tillgänglig i och med TV OS 10.1 är att du nu kan bläddra med ännu större precision i en tidslinje genom att helt enkelt svepa med fingrarna långsammare. Du kan då stega igenom tidslinjen mer noggrant vilket blir användbart om du letar efter en specifik bildruta i en scen. Detta är en del av Apples uppdaterade utvecklargränssnitt (API:er) som applikationsutvecklare kan ta del av, och SVT Play är en av de appar som utnyttjar detta. Överlag har följsamheten i bläddring genom tidslinjer via fjärrkontrollens pekplatta förbättrats avsevärt.

Spelförbättringar

Andra små justeringar som har tillkommit är att du nu kan be Siri att visa sportresultat från exempelvis fotboll och hockey varpå resultatet från lagets senaste match visas i en panel i Apple TV-gränssnittets nedre del. Det har också sedan tidigare varit möjligt att spela spel på delad skärm men även detta ska vara förbättrat i den nya versionen av TV OS, och flera utvecklare har börjat utnyttja Apples ramverk #Metal för att göra detta smidigare.

Under vårt besök hos Apple förra veckan fick vi testa på att spela spelet Riptide GP: Renegade på delad skärm med fyra spelare som spelade med varsin Bluetooth-ansluten handkontroll. Det flöt på mycket smidigt och är lovande för Apple TV-plattformens roll som social spelplattform i vardagsrummet.

Kommentarer
5 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.