Rykte: Ny Macbook Air nästa år

Enligt rykten från Kina är Macbook Air inte nedlagd, utan nya modeller kommer nästa år som är både tunnare, snabbare och inte minst riktigt prisvärda. Det låter onekligen för bra för att vara sant.

Apples datormodell #Macbook Air fick 2015 en modest uppdatering men har under de senaste åren levt under ett icke uttalat hot om nedläggning. Förra året släpptes den fläktlösa datorn #Macbook, som var både tunnare och lättare än Macbook Air. Under Apples oktober-event kom också en ny 13 tums #Macbook Pro som enligt Apple själva var en bra ersättare till Air.

Men sagan om Macbook Air kanske inte är slut ännu. Enligt uppgifter från en kinesisk webbsajt planeras nämligen en uppdaterad Macbook Air under nästa år, rapporterar Wccftech. Den nya Air-datorn ska enligt uppgift utrustas med Intels sjunde processor-generation Kaby Lake, och därtill vara ännu tunnare än sin föregångare. Den ska också få inbyggd Touch ID, men det nämns däremot ingenting om Touch Bar. Sist men inte minst uppges nya Macbook Air få ett riktigt förmånligt pris, så att den blir den "billigaste enheten i produktens historia".

Dessa uppgifter låter delvis för bra för att vara sanna, och det kan vara en bra idé att ta dessa rykten med en ovanligt stor nypa salt. Det framstår som allt mindre sannolikt att Macbook Air kommer att få en ny variant med tanke på lanseringen av Macbook och 13 tums Macbook Pro, som båda är tunnare, lättare och har en mer modern design än Air.

Den nya instegsmodellen av Macbook Pro (utan Touch Bar) är också på många sätt att betrakta som en fullvärdig uppföljare till Air, möjligen med undantag för priset. Den skiljer sig åt från de Touch Bar-utrustade varianterna bland annat genom att ha en långsammare processor på 15 watt, en ny variant av de som sitter i Macbook Air. Den har också en annorlunda intern design jämfört med sina kraftigare syskon. Faktum är att nya Macbook Pro utan Touch Bar kan betraktas som en Skylake-utrustad Macbook Air i allt utom namnet.

Men helt omöjligt är det givetvis inte att Apple låter namnet Macbook Air leva vidare i form av en ny uppdatering nästa år.