Blandade reaktioner på nya Macbook Pro

Apples nya bärbara datorer möts av både hyllningar och kritiska röster från internet och tidiga tester.

Förra veckans nya Macbook Pro-datorer var efterlängtade av många Apple-kunder, och inte minst professionella användare hade höga förhoppningar på Apples nya flaggskepp bland bärbara datorer. Reaktionerna efter eventet lät inte vänta på sig, och Apple har tilldelats både ris och ros för sina nya maskiner.

En stor del av kritiken har handlat om de höga priserna, som i Sverige i vissa fall stigit med 4 000 kronor jämfört med tidigare modeller. Men många har också varit negativa till att #Apple använder sjätte generationens Intel-processorer (Skylake) istället för sjunde generationen (Kaby Lake) som nyligen lanserats. Att datorerna har stöd för max 16 gigabyte primärminne av typen LDDR3 har också orsakat kritik.

"16 gigabyte minne sparar ström"

En läsare av sajten Mac Rumors skickade till och med ett mail till Apples produktchef Phil Schiller och frågade om skälet till begränsningen på 16 gigabyte primärminne. Schiller svarade, och menade att beslutet handlade om att spara ström på de bärbara datorerna. Schiller skriver:

– Tack för ditt email. Det är en bra fråga. Att stoppa i mer än 16 gigabyte snabbt primärminne i en bärbar dator just nu skulle kräva ett minnessystem som använder mycket mer ström, och det vore inte effektivt nog för en laptop.

Den officiella batteritiden för nya #Macbook Pro är upp till tio timmars användning. Schillers svar ger en viss inblick i hur Apple resonerat kring den begränsade mängden primärminne. De allra flesta användare lär heller inte behöva mer än 16 gigabyte minne. Ändå finns det givetvis många användare som vill ha mer, och som förmodligen skulle acceptera att den praktiska batteritiden då också förkortades något.

Det ska också sägas att batteritiden på tio timmar är en timme mer än den förra modellen av 15-tums Macbook Pro, men inte bättre än den förra modellen av Macbook Pro 13 tum. Slutligen är nyare LDDR4-minnen mer energieffektiva, vilket Apple inte använder i de nya modellerna. Det är alltså möjligt att nästa uppdatering av Macbook Pro får både de nyare Intel-processorerna och dessutom stöd för upp till 32 gigabyte som därtill är mer energieffektivt. När detta skulle kunna ske är dock bara spekulationer i dagsläget.

"Overkligt bra"

Trots att de Touch Bar-utrustade Macbook Pro-modellerna inte börjar säljas förrän om några veckor har journalister som deltog på eventet redan fått möjlighet att känna på de nya maskinerna. Ett tidigt test från The Verge visar på en mycket positiv användarupplevelse, och särskilt den nya Touch Bar-remsan lovprisas. Remsan är en liten OLED-skärm, men utformad så att den i så stor utsträckning som möjligt ska likna vanliga knappar till utseendet. Det innebär exempelvis att skärmen har en matt yta och att den har en automatisk ljusstyrka som anpassas för att matcha det övriga tangentbordet. Att konfigurera den dynamiska knappraden med en egen uppsättning knappar fungerar också mycket väl, enligt testet.

Även fingeravtrycksläsaren Touch ID fungerar bra, och den kan också användas för att stänga av datorn genom att hålla nere fingret på läsaren. Den större styrplattan och den mer ljusstarka bildskärmen får också beröm, liksom att datorn är såpass tunn och lätt som den är. Överlag skriver The Verge att "allting med datorn ser ut och känns overkligt bra".

Touch Bar inspirerar

Den viktigaste nya funktionen i Macbook Pro är alltså den nya skärmremsan #Touch Bar, och flera utvecklare har redan annonserat planer på att integrera den i sina appar. En av dessa är Agile Bits som utvecklar lösenordshanteraren 1 Password. I en bloggpost delar utvecklaren med sig av tidiga konceptbilder som visar hur Touch bar kan användas för att logga in i appar och på webbsidor, och även för att generera säkra lösenord med hjälp av 1 Password.

Mer detaljer om Touch Bar-skärmen har också publicerats av 9to5mac, som bland annat avslöjar att upplösningen är 2170 x 60 pixlar. Storleksmässigt är skärmen ungefär lika stor som den tidigare raden av funktionstangenter som den ersätter, och den använder motsvarande färgrymd som huvudskärmen på Macbook Pro, vilket borgar för färgstarka symboler där det passar.

Touch Bar-raden hanteras av den nya lilla processorn T1, som enligt utvecklaren Steve T-S på Twitter påminner en hel del om S1-processorn som sitter i en Apple Watch. Faktum är att Touch Bar verkar drivas av en version av operativsystemet Watch OS, som arbetar tillsammans med huvudsystemet Mac OS.

Apple själva har redan byggt in stöd för Touch Bar i de flesta av sina egna appar, och kan väntas vara en stor inspirationskälla för tredjepartsutvecklare. Apple har också publicerat ett dokument med riktlinjer för utvecklare som vill använda sig av Touch Bar. Bland annat uppmanas de att betrakta Touch Bar-remans primärt som en inmatningsenhet, och inte som "en andra bildskärm".

Den billigaste versionen av nya Macbook Pro utan Touch Bar säljs nu, och är enligt Apples nätbutik redo att skeppas efter en arbetsdag. De dyrare modellerna skeppas för närvarande efter 4-5 veckor.