Så snabb är Iphone 7 jämfört med konkurrenterna

Apple prisar prestandan hos sin egna Iphone 7, men hur snabb är sjuan jämfört med konkurrerande Android-mobiler?

Under lanseringen av Iphone 7 och den större Iphone 7 Plus radade Apples produktchef Phil Schiller upp tio punkter på förbättringar, och en av dem var en högre prestanda. Detta möjliggörs tack vare den nya processorn A10 Fusion som består av fyra kärnor varav två är strömsnåla och kan hantera enklare processer. Denna lösning ska göra att Iphone 7 och Iphone 7 Plus både har bättre batteritid än tidigare modeller, och högre prestanda.

I vårt test av Iphone 7 och 7 Plus jämförde vi de nya telefonerna mot Apples övriga IOS-enheter, men vi är självklart också intresserade av att se hur Apples nya flaggskepp står sig mot konkurrensen på Android-sidan. Vi har därför samlat in prestandatester från några av de populäraste mobilerna med Android. Vi låter Iphone 7 och 7 Plus mäta sig mot LG G5, Samsung Galaxy S7 och Huawei Nexus 6P.

Vi har använt prestandatest som alla är avsedda att användas mot flera olika mobila plattformar. Enheterna har alla haft både Wifi och Bluetooth aktiverat, men i övrigt har platstjänster och bakgrundsuppdateringar varit avstängda. Specifikationerna på enheterna vi jämfört är som följer:

Produkt

Processor

Primärminne

Operativsystem

Iphone 7

Apple A10 Fusion

2 GB

IOS 10.0.1

Iphone 7 Plus

Apple A10 Fusion

3 GB

IOS 10.0.1

Huawei Nexus 6P

Qualcomm Snapdragon 810

3 GB

Android 7.0 Nougat

LG G5

Qualcomm Snapdragon 820

4 GB

Android 6.0.1 Marshmallow

Samsung Galaxy S7

Exynos 8890 Octa

4 GB

Android 6.0.1 Marshmallow

Geekbench 4

Inledningsvis testade vi Iphone 7 och Iphone 7 Plus med Geekbench 3, men i denna jämförelse har vi gjort om testerna med Geekbench 4, som kom förra månaden och bättre ska spegla hur moderna smarta mobiltelefoner presterar. Enligt utvecklarna själva utgick Geekbench 3 från enheter med 32-bitarsprocessorer och 512 megabyte primärminne, vilket var standard 2013. Geekbench 4 innehåller ett antal nya moment som ska sätta press på moderna processorer. Jämfört med vårt test förra veckan är därmed siffrorna för Iphone 7 och Iphone 7 Plus något lägre, men får betraktas som mer adekvata. Det här är de resultat vi fick med Geekbench 3:

Produkt

En kärna

Flera kärnor

Iphone 7

3437

6054

Iphone 7 Plus

3437

6054

Även i Geekbench 4 placerar sig de två Iphone 7-modellerna på första plats vad gäller aktivitet med bara en processorkärna. Även med flera kärnor ligger Apples mobiler bra till, men här kniper Samsung Galaxy 7 silverplatsen framför Iphone 7, och bara något lägre än Iphone 7 Plus. Galaxy S7 har en åttakärnig processor från Exynos. Jämfört med den mindre Iphone 7 hjälper också förmodligen mer primärminne till, något som både Galaxy S7 och Iphone 7 Plus har, fyra respektive tre gigabyte.

3D Mark Ice Storm Unlimited

Testet Ice Storm Unlimited från 3D Mark låter processorn rendera bildrutor "utanför skärmen" från en scen i upplösningen 720p, och uppdatera skärmen med stillbilder för varej 100 bildrutor. Resultatet presenteras som en totalpoäng, där högre siffror är bättre. Varje enhet har kört testet tre gånger i följd, och sedan har ett snittvärde räknats ut.

GFX Bench

Även testet GFX Bench låter processorn rendera bildrutor från en scen "utanför skärmen", men nu i 1080p. Värt att notera är att IOS-versionen av testet har stöd för grafikramverket Metal, medan testet för Android (version 4.0.13) använder Open GL. Testet körs tre gånger, och snittvärdet presenteras utifrån bilder per sekund, där högre är bättre.

Sammanfattning

Precis som i jämförelsen med andra IOS-enheter kan vi konstatera att Iphone 7 och 7 Plus tar ledningen vad gäller rå prestanda för processor och grafikhantering. Bara Samsung Galaxy S7 har något att sätta emot i Geekbench-testet där flera processorkärnor används. I de båda andra testerna som är mer inriktade på grafikhantering är de båda Iphone-modellerna ohotade. Apples processor A10 Fusion verkar onekligen leverera när det gäller prestanda.

Bland Android-modellerna placerar Nexus 6P sämst i alla tester, något som förklaras med att den använder en Snapdragon 810-processor istället för Snapdragon 820 hos LG G5 och Exynos hos Galaxy S7.

Värt att nämna är också att Nexus 6P är den enda mobilen i testat som kör Googles senaste Android-version 7.0 Nougat. Nougat innehåller bland annat ett nytt ramverk för grafikhantering som kallas Vulkan och påminner mycket om Apples Metal. Det är inte omöjligt att GFX Bench framöver släpper en variant av sitt test optimerat för Vulkan, vilket isåfall kan hjälpa upp siffrorna en smula.

Vi kan också konstatera att mängden primärminne i sammanhanget har en relativt liten betydelse. Iphone 7 Plus har 3 gigabyte vilket ger en liten fördel över Iphone 7 som bara har 2 gigabyte. Det hindrar dock inte Iphone 7 från att segra i 3D Mark-testet. Både Galaxy S7 och LG G5 har 4 gigabyte minne, vilket inte verkar bidra i någon större omfattning.

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
5 svar

På tisdag är det dags för Apple-event och ett nytt rykte har dykt upp till ytan och vi kanske får se lite mer hårdvara än vad vi först trott.

Vi har inte blivit helt bortskämda med MagSafe-tillbehör men nu börjar tillverkare sakta men säkert släppa nya produkter.

iPhone 13 eller iPhone 12S som troligtvis lanseras till hösten verkar få små förändringar och senaste konceptbilder visar att kameramodulen förändras.

Nya skal och band för Apple Watch kan vara en del av Apples släpp som sker i samband av nästa veckas event.

Nästa vecka är det äntligen dags för Apple-event igen och nu ryktas det om att vi kommer få se en ny Apple Pencil.

Apple Pay har funnit i Sverige ett bra tag nu men vissa banker har tagit längre tid på sig än andra men nu är det dags för Skandia.