Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Nej det är inte bara du - gagat är ett konstigt ord

Apples nya Iphone-färg gagatsvart väcker frågetecken hos många, vilket inte minst Google-sökningar på ordet visar.

Under förra veckans Apple-event avtäcktes Iphone 7 och Iphone 7 Plus. Förutom bättre prestanda, batteritid och kamera fanns också en ny spännande färg som dominerat Apples marknadsföring av den nya Iphone-modellen. På engelska heter färgen Jet Black, men på svenska har den översatts till gagatsvart. Detta ord har föranlett höjda ögonbryn hos många kunder, och inte minst fått många att ta Google till hjälp.

Genom att studera hur ofta söktermen gagat har använts i Sverige de senaste fem åren via verktyget Google Trends syns en tydlig ökning den 9 september i år, dagen då Apple presenterade sina nya telefoner. Sökintresset ökade med över hundra procent, är högt i hela Sverige, men toppas av Hallands län följt av Västernorrlands län. Söktermen används ofta tillsammans med just #Iphone 7 vilket knappast förvånar, men hör också ofta ihop med ordet korsord.

Enligt Wikipedia är gagat ett annat ord för beckkol, alltså en glänsande variant av stenkol eller brunkol. Beckkolet används bland annat för tillverkning av smycken, och har använts så långt tillbaks som vikingatiden. Kanske tyckte Apples marknadsföringsgrupp att beckkolssvart inte hade samma lockande klang som gagatsvart.

Kommentarer
18 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.