Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

IFA 2016

Sony lanserar Xperia XZ och X Compact

Sony vill inte ge upp sin plats som spelare i mobilbranschen, och tänker snärja fotointresserade med sitt nya flaggskepp Xperia XZ och den mindre Xperia X Compact.

Det är inte bara spel i VR och ljudupplevelser som ska rädda #Sony. Företaget fortsätter också att satsa på mobiler, och presenterade under #IFA sitt nya flaggskepp #Xperia XZ. Modellen visar upp en ganska normal Xperia-design med en bildskärm på 5,2 tum. Nytt i formspråket är mer rundade kanter, men det platta och lite monolit-artade utseendet behålls.

Tre sensorer

Traditionellt sett är det mobilens kamera som är Sonys starka kort, och så även här. Xperia XZ är utrustad men en ny bildsensorteknik där hela tre sensorer samarbetar för att göra bilderna skarpa och färgrika.

Den första sensorn använder en autofokus som förutsäger motivets rörelser, och därför ska försäkra att det som fotot föreställer också är det som är i fokus. Den andra sensorn mäter avståndet till objektet med en laser, och korrigerar fokuspunkten därefter. Den tredje sensorn analyserar färgen på motivet och ändrar vitbalansen. Sammanfattningsvis ska bildresultatet bli toppklass, oavsett ljus och andra förhållanden.

Som om det inte vore nog är Xperia XZ också den första smarta mobiltelefonen som utrustats med en 5-axlig bildstabilisering. Detta ska komma väl till pass vid videoinspelning och garantera stabil bild även när zoom används. Den främre kameran är dessutom på 13 megapixel för att ge videosamtal och selfies den rätta kvalitén. Huvudkameran på baksidan är på hela 23 megapixel.

Sony lovar också att Xperia XZ ska bli smartare med tiden, tack vare att enheten lär sig användarens vanor och behov. Exakt vad detta innebär eller hur det fungerar stod inte klart. En välgrundad gissning är att telefonens operativsystem lär sig aktiviteter baserade på tid och plats, liknande hur IOS 9 fungerar, för att kunna föreslå rätt appar och liknande. Ett konkret exempel är att XZ erbjuder så kallad adaptiv laddningsteknik, som ska förlänga batteriets livslängd med upp till det dubbla.

Sonys nya flaggskeppsmobil lanseras 11 oktober, och får ett rekommenderat pris på 6 990 kronor.

Xperia X Compact

Sony släpper också ett mindre syskon till det nya flaggskeppet i form av Xperia X Compact som har en bildskärm på 4,6 tum. Den mindre modellen har annars en klenare processor och saknar en en del funktioner så som videoinspelning i 4K, och kameran på framsidan är endast 5 megapixel. Men telefonen har däremot samma trippla sensorer i kameran som Xperia XZ och samma adaptiva laddningsteknik.

Xperia X Compact lanseras redan 14 september och kostar 4 290 kronor.

Kommentarer
1 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.