Acer först ut på IFA

Den första presskonferensen under IFA 2016 signeras Acer, och nyheterna var överraskande många från det taiwanesiska företaget.

#Acer har gamla rötter som datortillverkare, och en stor del av företagets presskoferens på #IFA tillägnades just denna kategori. Företagets VD Jason Chen pratade sig varm om hur väl företagets datorer tagit emot, och citerade bland annat Wall Street Journal som i ett nummer av tidningen skrivit att en Acer-dator ska bli din nästa dator. Han lyfte även fram att Acers datorer varit bästsäljande hos den amerikanska nätbutiken Amazon.

Sedan växlade han över till att berättade om de nya datorerna som lanseras framöver. Företagets nya produktfamilj för ultratunna datorer och 2-i-1-enheter heter Swift. Den första att presenteras var Swift 1, en 14-tums bärbar dator för de prismedvetna. Skärmens upplösning är beskedliga 1366 x 768 pixlar med 4 GB primärminne. Batteritiden ska dock vara desto mer imponerande med upp till 12 timmars drifttid.

Swift 3 och Swift 5 är utrustade med 14-tumsskärmar och representerar Acers mellansegment. Här finns sjunde generationens Intel Core-processorer, upp till Core i7, och skärmalternativen står mellan IPS-paneler med upplösningar på 1366 x 768 eller 1920 x 1080 pixlar, och med Swift 5 meddelar företaget stolt att 14-tumspanelen fått plats i en form som motsvarar en 13,3-tumsdator. Båda modellerna skryter med USB Type-C och trådlöst nätverk via 802.11ac, Swift 5 använder en aluminiumkonstruktion med en fingeravtrycksläsare integrerad direkt i pekplattan.

Acer Swift 7 är företagets premiumdesign med en aluminiumkonstruktion, 13.3-tums IPS-skärm med Full HD-upplösning, sjunde generationens Intel Core-processorer och surround-ljud via Dolby-teknik. Dessa datorer stöder även den trådlösa Wifi-tekniken MU-MIMO, som ger dig betydligt snabbare trådlös kommunikation om din router också stöder tekniken. Acer menar att detta fungerar extra bra eftersom antennerna har placerat ovanför skärmen på ett sätt som inte hindrar kommunikationen.

Vidare presenterades 2-i-1-datorn Acer Spin 7 som även den använder sjunde generationens Intel Core-processorer. Acer skryter om att deras 2-i-1-segment har vuxit med 40% de senaste åren. Acer Swift-familjen inleds med en prislapp på 299 USD för den enklaste modellen av Swift 1 och går sedan uppåt. Acer fokuserade också mycket på spelkategorin där de skröt om att de är störst inom datorsegmentet för spelare i ett antal länder, däribland några av våra nordiska grannar. Företagets varumärke för spel kallas Predator och ska enligt Acers egna uppgifter inneha 37 procent av gaming-marknaden världen över.

Satsar på spel

En stor satsning som visades upp var också ögonavläsningstekniken från svenska företaget Tobii. Spelskärmen Predator Z271T använder Tobiis teknik för att följa vad dina ögon fokuserar på. Detta används bland annat till att vyn i spelet följer med dina ögon och når de skärmens kant ändras vyn automatiskt utan att du behöver flytta vyn med muspekaren. En annan tillämpning är något som kallas dynamisk ljussättning, där ljussättningen i spel ändras beroende på vad du tittar på. Om dina ögon tittar ut genom ett fönster kan ljussättning på väggen bredvid din sänkas, och vänder du istället blicken mot denna vägg belyses den igen och fokus på området utanför fönstret minskas.

Ett riktigt monster till bärbar speldator visades också upp. Acer Predator 21X är en speldator med en välvd skärm på 21 tum, Intel Core i7-processor och hela två grafikkort av typen Nvidia Geforce GTX 1080 parkopplade via SLI. Det maffiga maskineriet kyls via fem fläktar och vissa av dessa kan ses genom en genomskinlig lucka på datorns ovansida. Datorn är utrustad med ett mekaniskt tangentbord med Cherry-brytare och området där den numeriska knappsatsen finns går att byta ut, och ger även snabb åtkomst för underhåll och reparation. Det går inte att kalla datorn vacker, men för den som vill ha extra allt verkar det onekligen. Datorn kommer senare i år.

Det har skvallrats om att Acers satsning på svenska VR-lösningen Star VR skulle visas upp under konferensen, och mycket riktigt visade det sig vara sant. Spelutvecklare och spelutgivaren Starbreeze står bakom Star VR och företagets VD Bo Andersson var på scen för att berätta om samarbetet och tillsammans med Acer utannonserades det att StarVR skeppas nu. Något överraskande, men det skulle visa sig att det inte handlar om att skeppa produkten till konsumenter utan till biografer som visar IMAX-innehåll.

Acer har nämligen startat ett samarbete med IMAX, företaget bakom det stora filmformatet med samma namn. IMAX ska leverera film i stort format som ska kunna upplevas på StarVR-headsetets högupplösta 5K-bildpanel. Tanken är att biobesökare ska kunna gå ut från en IMAX-salong till ett separat rum där en kompletterande upplevelse visas i Star VR-headset. 99mac fick möjligheten att testa hårdvaran på plats där en film kunde upplevas i 360 grader. Någon information om när Star VR kan tänkas bli tillgänglig för konsumenter nämndes inte.

IMAX har inlett en satsning vid namn IMAX VR som kombinerar filmformatet med 3d-ljud, och företaget pratar med de flesta studios stora studios i Hollywood och även Kina om att börja skapa innehåll för kompletterande VR-innehåll i IMAX-format. De planerar även att skapa VR-platser runt om i samhället, exempelvis i gallerior och andra stora samlingsplatser, där allmänheten ska få möjligheten att testa på upplevelsen. Detta gäller dock sannolikt endast den amerikanska marknaden. Under presentationen visades Google som en teknikpartner, men inget vidare nämndes. Om detta är en antydan till kommande stöd för VR-plattformen Daydream ska vi låta vara osagt.

Som helhet hade Acer mycket mer att visa än vi hade väntat oss på förhand, och vi ser med spänning fram emot att se vad det blir av samarbetet runt StarVR och IMAX.