Facebook utökar Gilla-knappen med emojier

Facebook ger sina användare fler reaktioner på inlägg, bilder och statusuppdateringar när tummen upp får sällskap av fler emojier.

Facebook fyllde nyligen tolv år, och under den tiden har internetjätten flera gånger gjort ändringar i hur webbplatsen ser ut och fungerar. Nu kommer ännu en ändring, som ger användare möjlighet att reagera på ett inlägg med något annat än den klassiska "tumme upp"-ikonen.

Den välkända Gilla-knappen finns fortfarande kvar, men genom att hålla den nedtryckt på mobila enheter eller hålla muspekaren över den på datorer öppnas en meny där det nu finns hela sju olika "reaktioner" att välja på. Tumme upp är en av dem, men det går också att reagera på ett inlägg med ett hjärta, eller en gul smiley med olika humör.

De nya #emojisymbolerna ska förhoppningsvis ge användare möjlighet att reagera mer nyanserat på exempelvis inlägg som uppfattas som negativa eller sorgliga. #Facebook har tidigare testat funktionen i ett fåtal länder, men från och med den här veckan rullar de ut till alla användare i etapper.