Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Lagförslag kan tvinga Apple att erbjuda bakdörr i IOS

Ett lagförslag i New York vill tvinga alla mobiltelefontillverkare att göra det möjligt att dekryptera och komma åt användarinformation i enheterna som säljs.

Apple har under en lång tid tydligt tagit ställning för sina användares integritet och krypterar bland annat all kommunikation via Imessage till brottsbekämpande myndigheters stora förtret.

Tidigare har Apple förklarat att de inte kan komma åt data i enheter som av användaren är skyddade med en lösenkod.

Polismyndigheter runt om i världen vill kunna dekryptera och komma åt information i bland annat Apples telefoner och menar att det är av yttersta vikt för att bland annat förhindra terrorbrott. I Storbritannien diskuteras ett lagförslag som skulle tvinga Apple och andra mobiltelefontillverkare att ha en nyckel för att avkryptera telefoner och tjänster som Imessage eller Facetime.

Nu finns ett liknande lagförslag i New York, rapporterar 9to5mac. Förslaget går ut på att alla smarta mobiltelefoner tillverkade från och med 1 januari 2016 som säljs eller leasas i New York måste gå att avkrypteras och låsas upp av tillverkaren eller utvecklaren av operativsystemet. Om någon tillverkare eller utvecklare skulle vägra att implementera ett sådant verktyg skulle böter på 2 500 dollar tas ut per enhet som inte kan låsas upp.

Apple vd Tim Cook har vid upprepade tillfällen sagt att om de skulle försvaga krypteringen, så som det här lagförslaget kräver, skulle det leda till att oönskade människor får tillgång till användardata. Han menar att en "bakdörr" in i IOS inte bara finns tillgänglig för brottsbekämpande myndigheter med fullmakt.

När det gäller lagförslaget i Storbritannien har Apple skickat in ett brev till det brittiska parlamentet där de förklarar sin ståndpunkt, vilket rapporterats av Independent.

"Förslaget hotar att skada laglydiga medborgare i jakten på de få dåliga aktörer som har en mängd olika sätt att utföra sina attacker på. Skapandet av bakdörrar och avlyssningsmöjligheter skulle försvaga det skydd som byggts in i Apple-produkter och hota alla våra kunder. En nyckel lämnad under dörrmattan skulle inte bara vara där för de goda. Skurkarna skulle finna den också."

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
21 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.