7 julklappstips till studenter

99mac tipsar om sju bra julklappar under granen som säkert gör alla studenter glada. Optimera studieresultaten och ge alla med akademisk ambition lite guldkant på tillvaron i jul.

Studenter är en grupp som i vanliga fall har begränsad köpkraft, och hoppas ofta på julen som en chans att få de där grejorna de annars inte har råd att köpa. 99mac har satt samman en lista med lämpliga presenttips till studenter som en del av vår serie #99mac räddar julen.

Har vi missat det bästa tipset? Hjälp till genom att fylla på med egna bra tips i kommentarerna nedan.

1. Kaffepaket

Kaffe är det som håller en student igång från arla morgonstund till långt in på småtimmarna. För att inte studenten ska ruinera sig genom att köpa dyrt och äckligt automatkaffe på universitetet är det smart att brygga sitt eget. Det finns en uppsjö av olika bryggningsmetoder, men ett populärt alternativ är en Aeropress som enkelt gör allt från stark espresso till grovmalet bryggkaffe.

En riktig kaffekonnässör mal sina egna bönor, och då behövs en kaffekvarn. Wilfa WSCG2 ( ) är ett populärt alternativ, och bönor finns i massor av olika varianter, till exempel på Kaffecompagniet.

När kaffet väl är klart gäller det också att hålla det varmt under pluggsessionen, och då kanske en USB-koppvärmare vara bra att ha. Finns till exempel på Roliga Prylar för 149 kronor.

Kaffepaketet avslutas med en bra Iphone-app, nämligen The Great Coffee App som 99mac tidigare tipsat om. Appen kostar 30 kronor och beskriver flera olika bryggmetoder och recept med näringsinnehåll för varje dryck. Appen stöder numera också 3D Touch på Iphone 6S och 6S Plus.

Namn
The Great Coffee App
Plattform
IOS
Utvecklare
Baglan Dosmagambetov
Version
3.0
Pris
30 kronor
Krav
Kräver IOS 9.0 eller senare. Kompatibel med Iphone, Ipad och Ipod Touch.
Språk
Förenklad kinesiska, traditionell kinesiska, engelska, franska, italienska, japanska, koreanska, portugisiska, ryska, spanska, tyska

2. Klassisk musik

För att få studiero och förbättra inlärningen ger klassisk musik dokumenterat resultat. Enligt flera undersökningar bidrar den så kallade Mozart-effekten till att lyfta lyssnarens humör och motivera till fokusering under längre tidsperioder. Klassisk musik är oftast fridsam och harmonisk, och skapar därför en bra inlärningsmiljö.

Ett album med riktigt bra klassisk musik kan därför vara en riktigt bra julklapp till en nybliven student. För att göra det enkelt går det att ge bort en samlingsskiva med blandade klassiska hits, men då variationen är stor inom genren kan det vara värt att specialisera sig lite. Bombastisk orkestermusik bör undvikas till förmån för mer återhållsam musik som till exempel pianostycken av Mozart eller Poulenc. Detta menar Alan Chapman som är programledare och producent på den Los Angeles-baserade radiokanalen KUSC med klassisk musik i fokus.

Mozarts musik för stråkkvarteter är också lämpliga tack vare dess regelbundna struktur, liksom musik med klassisk gitarr eller luta. Ett exempel är Bach:s sviter för luta.

3. Täckande hörlurar

Under de långa passen i bibliotek och studierum är det tystnad som gäller, vilket kan försvåra lyssnandet på all klassisk musik. Därför är det heltäckande hörlurar som gäller, som skyddar omgivningen från ljudet och kapslar in studenten i en egen bubbla av koncentration och fokus. Det finns massor av olika märken, men Apple-ägda märket Beats är populärt.

Solo 2 Wireless är trådlösa hörlurar till ett relativt överkomligt pris och inkluderar kontroller på öronkåpan för att styra musiken. Det laddningsbara batteriet räcker i tolv timmar – nog för att plugga hela dagen.

4. Sushi Bazooka

Studier under flitens lampa i all ära, men studietiden handlar också om socialt umgänge och att träffa nya intressanta människor. När det bjuds in till middag i studentkorridoren kan det vara roligt att göra någonting lite lyxigare än snabbmakaroner och linssoppa. Sushi är utmärkt bjudmat, men ganska tidskrävande att göra. Underlätta processen med bazookan Sushezi som snabbt skjuter ut en perfekt makirulle.

Sushi Bazooka kostar 199 kronor hos Cool Stuff.

5. Hårddisk för backup

"Den försvann i molnet" må vara den nya tidens variant av "Hunden åt upp min hemläxa", men om C-uppsatsen försvinner vid en datorkrasch är det katastrof. Skydda alla dina viktiga filer genom att med hjälp av Time Machine regelbundet ta säkerhetskopior av datorns innehåll. Studenter har oftast bärbara datorer, så Apples egen Time Capsule ( ) är en smidig lösning för att ta backup trådlöst och automatiskt i hemmet. För den student som sällan är hemma kanske däremot en portabel hårddisk är ett bättre val – här är några populära val:

Produkt

Kapacitet

Pris

WD My Passport USB 3.0

1 TB

Seagate Backup Plus Slim Portable V2 USB 3.0

2 TB

LaCie Hard Drive Porsche P9220

1 TB

Samsung M3 Portable HX-M201TCB

2 TB

Transcend StoreJet 25M3 TS1TSJ25M3

1 TB

6. Ipad Pro

Apples nya stora surfplatta kostar visserligen en hel del, men lovar att vara ett mycket användbart redskap för studier. Med den stora bildskärmen på 12,9 tum är Ipad Pro utmärkt att surfa på och läsa facklitteratur, och med den tillhörande Apple Pencil ( ) går det bra att både ta anteckningar för hand och rita mindmaps och annat under föreläsningarna. Apples egna tangentbord är också användbart, men där väntar vi på en svensk variant. Tills vidare finns ett bra alternativ från Logitech.

7. USB-filt

Vårterminen brukar tids nog föra med sig sol och värme, men de första månaderna på året innebär oftast minusgrader, och studentlyornas element fungerar inte alltid optimalt. För att studenten inte ska frysa benen av sig när hemtentan ska skrivas kan en praktisk USB-filt rekommenderas. Filten är tillverkad av polyester och värmer skönt i knät tack vare en temperatur på 33–37 grader.

USB-filten kostar 249 kronor hos Fun Gadgets.

Kommentarer
1 svar

MacRent söker en servicetekniker som vill arbeta i ett väletablerat och driftigt bolag.

Netflix har lagt till en funktion som kommer göra livet som småbarnsförälder betydligt enklare.

Med anledning av de läckta bilderna på iPhone 12 har Parker Ortolani skapat konceptbilder på hur det kan komma att se ut med widgets på iOS.

Bilder som sägs visa den uppdaterade designen på iPhone 12 skvallrar om mindre flärp, kamerahumpen och widgetar på hemskärmen.

MacRent som erbjuder leasing och uthyrning av Apple-produkter har nu blivit större och etablerar sig i Skåne.

Tim Cook gick igår ut med en tweet och berättade vad det gör för att hjälpa till under epidemin av Convid-19.