Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Jämförelse

Vilket kontorspaket är bäst för dig?

Både Apple, Google och Microsoft erbjuder en svit av produktivitetsappar för ordbehandling, presentationer och tabeller. Men vilket är bäst, smidigast och billigast för just dig? 99mac guidar.

Inledning

En gång i tiden var det mer regel än undantag att ett köp av en ny Mac-dator också följdes av programpaketet Microsoft Office. Office-paketet var en så betydelsefull programvara till en hemdator att blotta tanken på att Microsoft skulle slopa stödet för Mac var skrämmande. Steve Jobs ökända "avtal med fienden" kort efter sin återkomst till Apple år 1997 möttes av burop i publiken, men visar tydligt hur viktig programvaran var för plattformen. I ett samarbete mellan Apple och Microsoft lovade mjukvarujätten att fortsätta utveckla Office-paketet för Mac, mot att Apple lovade att använda webbläsaren Internet Explorer som standard i sina datorer.

Sagan om Office börjar redan 1985 då kalkylprogrammet Excel släpptes exklusivt för Macintosh (jo faktiskt). 1987 kom verson 2.0, och då kom även en version för Windows. I augusti 1989 kom så den första versionen av paketet, som samlade Word, Excel och Powerpoint. Även denna gång skedde lanseringen först på Mac, och i oktober året efter följde en Windows-version.

Under nittiotalet var Microsoft Office nästan totalt dominerande, men med smarta mobiltelefoner, surfplattor och molntjänster har även konkurrerande företag börjat erbjuda sina egna alternativ. Både Apple och Google har sedan några år tillbaka lanserat egna Office-alternativ i form av Iwork och Google Apps (eller Google Drive). De tre alternativen speglar tydligt de tre upphovsföretagens profiler, men alla är också i olika grad plattformsoberoende. Den stora frågan för konsumenter är därmed vilken av de tre jättarna som ska få ansvar över ens textdokument, presentationer och budgetkalkyler.

I den här guiden kommer vi att titta på Microsoft Office, Google Drive och Apple Iwork för att avgöra vad de olika alternativen har för respektive styrkor och svagheter. Vi kommer att väga in faktorer som pris och användarvänlighet, men också hur pass kompatibla de tre sviterna är med varandra. Det är trots allt inte ovanligt idag att samarbete sker med andra som arbetar på andra plattformar.

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
4 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.