Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Snabbtest

99mac testar knappen Flic

Ett år efter Indigogo-kampanjen är nu de första exemplaren av den smarta knappen Flic levererade. 99mac snabbtestar vad man kan göra med en.

Den smarta knappen #Flic började som en Indiegogo-kampanj för omkring ett år sedan. Efter förseningar börjar nu de första exemplaren att levereras till de som var med och stödde projektet med pengar. 99mac har fått en knapp som vi genast passar på att snabbtesta.

Allt sköts via en app

Det första steget för att komma igång med Flic är att ladda ned den tillhörande appen som finns i App Store eller Google Play. Där går det att skapa ett konto, eller logga in om man redan har ett konto.

När knappen och appen är kopplade till varandra är det dags att bestämma vad den ska göra när man trycker på den, dubbeltrycker eller håller den inne.

Vi testade först att ställa in så att ett tryck på Flic pausar eller startar uppspelningen på kontorets Sonos-system och kunde retas med kollegorna en bra stund innan någon förstod vad vi gjorde med den lilla vita knappen. En dubbeltryckning fick starta kartappen och ge en vägbeskrivning hem.

Som sista alternativ la vi in att hitta vår telefon om vi håller knappen inne. En smart funktion för alla som då och då ber någon ringa deras mobil för att de inte hittar den bland soffkuddarna. Genom att hålla nere Flic-knappen börjar vår Iphone tjuta högt.

Appen bjuder på många alternativ för Flic. Det går att interagera med exempelvis Gmail, Logitech Harmony, Philips Hue, Sonos och Spotify. Man kan också använda Flic för att navigera till en förbestämd plats, öppna en webbläsare, tweeta en selfie, spela två enkla Flic-spel eller skicka ett nödsms till en vän.

Kort och gott finns det gott om användningsområden för Flic. Vi kan tänka oss att den passar på instrumentpanelen i bilen för att snabbt navigera hem eller till kontoret, hemma på väggen för den med Lifx- eller Philips Hue-lampor eller fäst i kläderna ute på joggingrundan.

Förbeställ egna knappar

För den som är sugen på en eller flera egna smarta knappar går Flic att förbeställa via företagets webbplats. En kostar 39 dollar inklusive frakt, motsvarande drygt 330 kronor. Beställer man fler får man mängdrabatt. Räkna inte med att få en snart dock, leveranstiden uppskattas för närvarande till cirka åtta veckor.

Fördelar
+ Enkel att konfigurera
+ Batteriet går att byta

Nackdelar
- En del händelser kräver att appen är aktiv och igång

Fakta: Flic

Vad är det?
En smart knapp som kopplas via Bluetooth till en smart mobil
Funktioner
Konfigurera knappen i den tillhörande appen att göra olika saker beroende på om du trycker, dubbeltrycker eller håller in den. Går att fästa på exempelvis en vägg, eller via ett medföljande clip i kläder.
Färger
vit, svart, turkos, gul eller grön
Systemkrav
Fungerar med Iphone 4S eller senare, eller tredje generationens Ipad.
Pris
39 dollar inklusive frakt (ungefär 327 kronor)
Namn
Flic App
Plattform
IOS
Utvecklare
Shortcut Labs AB
Version
1.1.1
Pris
Gratis
Krav
Kräver IOS 8.1 eller senare. Kompatibel med Iphone, Ipad och Ipod Touch.
Språk
Engelska
Skriven av Ida Blix
Kommentarer
20 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.