RHA MA750i uppmuntrar till extranummer

Testlabbet hos 99mac har fått besök av de snygga mellanprislurarna MA750i, och vi testar vad de går för både i optimala ljudförhållanden och ute på gatan.

RHA är en liten brittisk hörlurstillverkare som nyligen börjat sälja sina produkter i Apples butiker. Det är lätt att förstå varför, då lurarnas design med fokus på metallkomponenter och stilrena kurvor ser ut att passa som hand i handske med Apples nyare Iphone- och Ipad-modeller. Företaget erbjuder en hel uppsättning så kallade in ear-lurar i olika prisklasser, och nu har en representant för mellansegmentet besökt 99mac:s testlabb. Lurarna heter MA750i, och frågan är om den snygga designen också kommer tillsammans med bra ljud och smidig hantering.

I förpackningen

RHA MA750i levereras i en ganska enkel men proper kartong som går att se in i utan att bryta förpackningen. Den ger en god bild av hur hörlurarna ser ut, och avslöjar också glädjande nog att MA750i levereras med en hel uppsättning olika öronpluggarför alla tänkbara storlekar på hörselgången. Det finns också varianter med dubbla flärpar för den som verkligen vill borra sig ända in till trumhinnan.

Den som föredrar pluggar av skumgummi får också sitt behov tillgodosett här, vilket är väldig sympatiskt då det inte längre hör till vanligheterna att sådana skickas med, och jag har bekanta som absolut vill ha skumgummi och rentav sparar på pluggar från sina gamla Koss-snäckor bara för att de föredrar materialet.

Jag brukar själv använda de vanliga pluggarna av silikon, mest för att jag tycker skumgummit lätt ramlar ur öronen. Detta leder oss dock till nästa trevliga grej med MA750i, nämligen att de hålls på plats genom en liten hänganordning som läggs över öronen. Det är inte helt olikt hur många sportlurar avsedda för löpning fungerar, men själva anordningen är av mjuk plast och inte alls obekväm som många andra varianter är.

Att lurarna fästs på detta sätt beror troligtvis på att MA750i med sina metallhöljen är något tyngre än andrar lurar i samma prisklass, exempelvis Apples in-ear. Men en uppskattad effekt är också att hörlurarna inte riskerar att ramla ur öronen, oavsett vilka pluggar som används. Det går rentav att välja ett par pluggar som medvetet är för stora, och därmed sitter lösare i öronen. Detta gör att mer omgivningsljud släpps in, vilket ibland är att föredra som till exempel vid promenad i högt trafikerade områden. Ett annat litet knep jag lärt mig är att med handen tillfälligt rycka ut lurarna en liten smula när jag behöver diskutera rabatter och Coop-poäng med personalen i kassan. Tidigare har detta krävt ett osmidigt förfarande där jag fått helt rycka ut lurarna och hänga dem runt halsen. Så icke längre.

Att hörlurarna är lite tyngre bidrar också till en gedigen känsla av kvalitet. Alla delar känns välbyggda, och själva kabeln är en aning tjockare och ger ett tåligt intryck. Den svaga punkten på hörlurar brukar vara risken för kabelbrott precis vid själva hörlurspluggen, utan längre användning är det svårt att avgöra hur troligt detta är här. Under min testperiod kändes lurarna dock tåligare än genomsnittet. RHA erbjuder dessutom tre års garanti på sina lurar, så om något händer går det att få de utbytta. Det uppskattas, då det trots allt innebär en investering att köpa MA750i.

Fakta: RHA MA750i

Formfaktor: In-Ear
Frekvensområde: 16 Hz – 22 000 Hz
Impendans: 16 Ohm
Element: Dynamiskt 560.1-element som tillverkas för hand
Kabellängd: 1,35 meter
Vikt: 36 gram
Pris: 990 kronor inklusive moms

Produkttester är alltid i viss mån subjektiva, och detta gäller särskilt högtalare och hörlurar. Visst går det att diskutera impedans och frekvensområde, men hur bra ett par lurar låtar ligger i lyssnarens öra. Vissa uppskattar också en framträdande basgång och tungt dunk, medan andra föredrar fokus på mellanregister och diskant. Beskrivningen av min ljudupplevelse får därför tas för vad det är.

Sanningen finns i lyssnarens öra

Jag betraktar inte mig själv som en audiofil. Mina öron blöder inte av att lyssna på komprimerade mp3-filer, och jag hör som regel ingen skillnad i olika "ljudtester" på internet där okomprimerade FLAC-filer blandas med mp3 och aac. Av mer betydelse för mig är hur låtarna är inspelade och mixade, samt i vilken kontext de avslyssnas. Gamla vinylskivors varma ljudbild och trivsamma knaster kan för mig ge en betydligt starkare musikupplevelse än den lite kyliga distansen från en Itunes-låt genom datorn. Samtidigt finns det få saker som slår att promenera genom staden och lyssna på den ultimata spellistan i sin Iphone, oavsett om det är via Spotify eller Apple Music.

Bra musik står alltså inte och faller med hörlurarna enligt mig, men däremot kan ett par bra hörlurar ge en extra dimension till en redan bra låt. Riktigt dåliga hörlurar kan samtidigt förstöra en låt genom att slakta basen eller få diskanten att skära som en kniv in i örat. Jag avfärdrar trams som guldplatterade kontakter och liknande, och går efter en ganska enkel princip när det gäller att avgöra kvalitet: låter det bra så är det bra.

De senaste åren har jag använt de vita plastsnäckor som Apple skickar med Iphone, de lite dyrare Apple In‑Ear och nu senast ett par svarta Marshall Major FX. Prismässigt är RHA 750i närmast att jämföra med Apple In‑Ear som båda placerar sig strax under tusenlappen.

Jag har gillat Apple In‑Ear, förutom att de ofta och gärna går sönder. Jag gillade ljudet, som inte var lika fokuserat på övertydliga bastoner utan hade ett välbalanserat ljud med bra mellanregister. Jag får samma känsla av att lyssna på RHA MA750i, som har en distinkt bas men utan att mellanregister och diskant drunknar. Jag har använt hörlurarna i fyra veckor och lyssnat på allt från poddradioprat och klassisk rock till gungig gladjazz och lugna favoriter. Jag har testat musik både från Apple Music och Spotify. Kort och gott kan sägas att RHA 750i levererar en på det hela taget angenäm ljudbild.

Jag har vanvördigt spelat igenom mina normala testlåtar i redaktionens ljudisolerade studio. Låtarna är normalt kodade i 256kbps AAC, och innehåller en blandning av olika genrer och ljudlandskap. Till min förnöjsamhet tog hörlurarna emot allt jag slängde på dem, och gjorde alla låtarna rätta. Kraftwerks elektroniska trummor låter som de ska liksom Miles Davis trumpet, Beach Boys harmonier, Dream Theaters hysteriska taktbyten och George Harrisons basgång i Old Brown Shoe (ja jag vet att det annars var Paul McCartney som stod för basen).

Om inspelningen är bra låter det som regel också bra genom lurarna. Gitarr, trummor, bas och sång kommer fram fint och helheten sys ihop på ett bra sätt. Jämfört med mina större högtalare hemma i vardagsrummet förmedlas givetvis inte riktigt samma rymd, men den komprimerade musik som oftast ligger i våra enheter och strömmas över nätet återges till största delen med två tummar upp.

Ibland kan jag uppleva att ljud i diskanten skär lite vid högre volym, något som enligt min erfarenhet är väldigt vanligt med hörlurar av den här typen. Hur tydligt det är beror till stor del på låten, men vid lagom volym är det inget problem alls. Den inbyggda volymindikatorn i Iphone ger en ganska bra tumregel - visar den inte rött låter allt jättebra, och de flesta inspelningar låter helt okej även några steg upp på gult och rött. Jag lyssnar också mycket på poddradio, och röster bärs fram av MA750i med beröm godkänt.

Inte billiga, men prisvärda

Jag tillhör dem som ständigt brukar mina hörlurar så snart jag sätter foten utanför huset. Speltiden blir därför snabbt åtskilliga timmar i veckan, och bra ljudkvalitet är därför inte det enda som har betydelse för helhetsupplevelsen. MA750i är också bekväma att bära även långa stunder, där täckta lurar annars gärna trycker åt mot öronen efter ett tag.

RHA MA750i kostar 990 kronor inklusive moms, och de är därmed absolut inte de billigaste hörlurar som går att hitta. De billigaste lurar som går att hitta bör däremot knappast köpas av någon som gillar att njuta av musik. Det finns också betydligt dyrare hörlurar för de fåtal som kräver ännu mer, men för oss allra flesta placerar sig MA750i i ett ganska attraktivt prissegment. Det är en del pengar, men inte oöverkomligt, och med tanke på snygg design, bra ljudkvalitet och gedigen konstruktion är dessa väl värda pengarna. De låter jättebra och är bekväma att bära, samt ytterst promenadvänliga. Den som vill uppgradera från Apples medföljande vita snäckor och är på jakt efter att par mångsidiga och kompetenta hörlurar gör klokt i att investera i dessa.

Fördelar:

+ Bra ljud
+ Bekväma och tåliga
+ Stort utbud av öronpluggar

Nackdelar:

- Lite dyrare än standardlurar