Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

snabbtest

IOS 9 tar multitasking till Ipad

Med IOS 9 kommer några multitasking-funktioner till Ipad-användare. 99mac snabbtestar Slide Over, Split View och Bild-i-bild med en Ipad Air 2.

Apple visade upp några multitasking-funktioner för Ipad-användare när de presenterade #IOS 9 under WWDC i juni och nu när det kommande operativsystemet finns i en publik betaversion passar 99mac på att undersöka funktionerna närmare med hjälp av en Ipad Air 2. Värt att notera är att funktionerna kan komma att ändras innan IOS 9 släpps officiellt i höst.

Medan IOS 9 kommer att fungera på Ipad 2 och senare modeller kräver de här multitasking-funktionerna lite nyare hårdvara som specificeras i tabellen nedan.

Kräver

IOS 9

Ipad 2 eller senare

Slide Over och
Bild-i-bild

Ipad Air, Ipad Air 2,
Ipad Mini 2 eller Ipad Mini 3

Split View

Ipad Air 2

Slide Over

Med funktionen Slide Over kan du öppna en andra app utan att lämna den du håller på med. Dra fram Safari för att göra en snabb sökning på internet, dra fram Meddelanden för att svara på ett sms eller dra fram Facebook för att se bilden du blivit taggad i. När du är klar drar du bort appen igen och kan fortsätta med vad du höll på med.

För att aktivera Slide Over drar du bara från skärmens högerkant, det här fungerar med skärmen i både stående och liggande läge. Då kommer en lista med appar fram som du kan skrolla upp och ned i. Välj en app och den öppnar sig på ungefär en tredjedel av skärmens yta. För att byta till en annan app drar du ned från överkanten i spalten och kommer tillbaka till listan.

Appen du höll på med innan fryser under tiden och kan inte användas. I den publika betaversionen är det bara Apples inbyggda appar som kan dras in över en annan app, men det här kommer att ändras framöver. Under WWDC demonstrerade Apple hur man kan dra in Twitter, vilket också syns på bilder på deras webbplats nu. Tredjepartsutvecklare behöver troligen bygga in stöd för funktionen.

Bild-i-bild

Den här funktionen är för alla som vill se ett videoklipp samtidigt som de gör något annat. Liknande Bild-i-bild-funktioner finns i bland annat Youtube-appen, men Apples funktion är inte app-specifik.

När du tittar på en video i fullskärm kan du klicka på hemknappen eller en ny knapp i det nedre högra hörnet av klippet vilket automatiskt skalar ned videon utan någon paus. Videon fortsätter att spela och du kan nu flytta runt den på skärmen och lägger sig ovanför appar du öppnar.

Vill du bara lyssna på ljudet går det att flytta videon lite utanför skärmen. Funktionen fungerar med klipp som finns i Video-appen, Facetime-konversationer och filmer eller tv-serier som laddats ned via Itunes.

Under WWDC visade Apple upp funktionen med hjälp av ESPN-appen så tredjepartsstöd kommer troligen till den skarpa versionen i höst.

Split View

Slutligen har vi kommit till funktionen som bara fungerar tillsammans med en Ipad Air 2 – Split View. För att aktivera den drar du först fram en app med hjälp av Slide Over genom att dra från höger på skärmen när den är i antingen stående eller liggande läge. Tryck och håll på linjen som delar av skärmen och dra den till mitten av skärmen för att dela skärmytan mellan de två apparna.

Det här är en smidig funktion som Ipad Air 2-ägare torde uppskatta, nu slipper du som tidigare att dubbeltrycka på hemknappen för att byta mellan appar.

De två apparna som är öppna kan interagera med varandra. Har du Safari öppet kan du klicka på en länk i den andra appen som då öppnas i Safari. Det går också att kopiera och klistra in text mellan apparna. Än så länge går det inte att dra bilder eller annat mellan apparna.

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
3 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.