Guide: Rensa bort "Övrigt" från IOS

Itunes visar vad som tar upp plats i din IOS-enhet och en kategori som lätt kan bli stor är "Övrigt". Vad är det och hur rensar du? 99mac söker svaret.

Itunes i datorn visar hur utrymmet i din IOS-enhet används med hjälp av en linje och färgglada block. De flesta av blocken är självförklarande, bilder, appar och ljud exempelvis. Men det finns ett block som lite luddigt heter "Övrigt" och som vid den senaste kollen visade sig vara hela 18 gigabyte stor i min Iphone 6.

Det låter som väldigt mycket data. Vad är det där övrigt och hur kan jag rensa? Lite efterforskningar ger svaret att övrigt-kategorin rymmer allt sådant som inte passar in under de andra kategorierna och kan vara saker som surfhistorik för Safari, data som hör till Mail, data till Itunes och olika cachefiler. Apple skriver i ett supportdokument att övrigt består av: inställningar, Siri-röster och andra systemdata.

För att rensa upp bland cachefiler och annat och återfå en del ledigt utrymme rekommenderar många att man gör en ominstallation av enheten med hjälp av Itunes och en dator och sedan återställer den från en säkerhetskopia. 99mac går här igenom hur du går tillväga för att frigöra lite av utrymmet i din enhet.

Det här behöver du:

  • En dator med Itunes

  • USB-kabel till din enhet

Om din IOS-enhet börjar bli full och du tycker att Övrigt-kategorin tar upp mycket plats kan det vara värt att göra en återställning. Steg ett är att se till att du har lite tid ledigt, det här är inget som är gjort i en handvändning på väg till något annat. Steg två är att starta upp datorn och leta upp en kabel att ansluta din IOS-enhet med.

Gör först och främst en säkerhetskopia och se till att kryssa i att den ska vara krypterad, då följer exempelvis data från Hälsa med i kopian. Sätt ett lösenord och se till att det är ett lösenord du inte glömmer bort. Jag sparar mitt i lösenordshanteraren 1password för att vara på den säkra sidan.

Itunes frågar om du vill säkerhetskopiera dina appar och inköp och meddelar att om du inte gör det så kommer de inte att flyttas tillbaka till enheten när du återställer den.

I mitt fall väljer jag att inte göra det, för jag kan alltid ladda ned det jag saknar från molnet senare. Jag testar så mycket appar i jobbet att jag ser det här som ett utmärkt tillfälle att tvinga mig själv att städa också bland de installerade apparna. Men om du inte vill sitta och fixa med appar och musik köpt från Itunes Store efter återställningen så ser du till att stoppa med dem i säkerhetskopian. Se bara till att det finns tillräckligt med plats på datorn så att allt ryms.

När säkerhetskopian är gjord är det dags för nästa del. Återställ enheten med Itunes och återskapa sedan din säkerhetskopia till enheten. Om du valde att ha med dina appar i kopian bör allt snart vara tillbaka till det normala igen. När enheten startat om behöver du ange din PIN-kod till SIM-kortet och lösenordet för Icloud. Har du en enhet med Touch ID måste du lägga in dina fingeravtryck igen.

Mindre övrigt

Itunes bör nu visa ett mindre block med övrigt och din telefon eller surfplatta bör se ut och fungera som vanligt – men med mer ledigt utrymme.

I mitt fall minskade övrigt från 18 gigabyte till 17 gigabyte efter återställningen. Även om det förstås är en minskning hände inte så mycket som jag trodde. Har man en väldigt full enhet eller kanske en med bara 16 gigabyte lagring räknas förstås varje megabyte man kan frigöra, men vad är det som tar upp all plats hos mig?

Itunes säger att jag har lite över 2 gigabyte bilder och 17 gigabyte övrigt, medan telefonen säger att jag har ett bildbibliotek på 19 gigabyte – så här någonstans finns nog svaret. Efter att ha rensat telefonen helt på bilder (importerade dem till datorn och tog bort dem ur min Iphone) är både Itunes och min telefon mer överens igen. Övrigt tar upp 1,44 gigabyte och båda är överens om att jag inte har några bilder.

Återgå till vardagen

Nu när jag frigjort väldigt mycket utrymme på min telefon känns den vårstädad och redo för vanlig användning igen. En bra sak är att när jag laddar ned några av de appar som jag använder mest finns inloggningar och data redan på plats från min säkerhetskopia. De lägger sig till och med i samma mappstruktur som jag hade innan återställningen. Nu är det bara att köra på tills nästa gång jag behöver rensa.

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
12 svar

Som väntat presenterade Apple nya iPad Pro och både nytt chip och skärm blev det. Dessutom är den snabbare än någonsin!

Attefors stund är här och Apple har lyssnat - en helt omgjord iMac är äntligen här.

Under kvällens fullpackade event presenterade Apple äntligen en uppgraderad Apple TV med nytt chip och ny kontroll.

Apple håller låda idag och äntligen fick vi produkten vi har väntat så länge på - AirTags.

Ikväll håller Apple låda och mycket talar för nya iPads och förhoppningsvis blir det mycket mer. Här har vi sammanställt flera sätt att kunna se eventet och samtidigt nyttja denna plats som chatt om eventet.

Marshall är kanske mest kända för att ta fram hörlurar i alla olika klasser, men de har även multiroom-högtalare och idag skall vi titta närmare på två modeller.