Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Google: Självkörande bilar säkra i trafiken

Google fortsätter sina tester av självkörande bilar, och svarar på kritiken att bilarna varit inblandade i olyckor.

I september förra året började delstaten Kalifornien utfärda tillstånd för företag att testa självkörande bilar. Sammanlagt rullar nu nästan 50 självkörande bilar på allmänna vägar, och enligt Associated Press har fyra av dessa varit inblandade i trafikolyckor. Av dessa fyra tillhör tre stycken Google, som är det företag som har flest testfordon ute.

Enligt tidningen inträffade två av olyckorna under tiden fordonen kördes automatiskt, och två medan en förare styrde bilen. Enligt bestämmelserna måste en förare alltid finnas bakom ratten även när bilen styr sig själv.

Chris Urmson leder Googles bilprojekt, och har nu skrivit ett blogginlägg som svar på artikeln. Enligt honom är ett av huvudmålen med självkörande bilar att göra vägarna säkrare – i USA dör ungefär 33 000 människor varje år på grund av trafikolyckor. Han understryker också att i 94 procent av alla olyckor beror det på föraren.

Urmson skriver att över hälften av alla olyckor som sker på vägarna är mindre incidenter som inte leder till personskador, och att dessa inte rapporteras till polisen. Det enda sättet att få en bra bild av vad som händer på vägarna är att köra, och det har Google gjort, menar Urmson. Han skriver:

"Om du ägnar tillräckligt mycket tid på vägarna kommer olyckor att hända, vare sig du är i en bil eller i en självkörande bil. Sedan vi började vårt projekt för sex år sedan har vi varit inblandade i 11 mindre olyckor (lätta materialskador, inga personskador), under cirka 273 000 mils automatisk och manuell körning, och inte en enda gång var den självkörande bilen orsaken till olyckan."

Även Volvo satsar

Test av självkörande bilar pågår också i delstaterna Nevada, Michigan och Florida, men där har hittills inga olyckor rapporterats. I Sverige planerar också Volvo testkörning av 100 förarlösa fordon i Göteborg under 2017.

Projektet kallas Driveme och är ett gemensamt initiativ av Volvo Car Group, Trafikverket, Transportstyrelsen, Lindholmen Science Park och Göteborgs stad. Riktiga kunder kommer att använda fordonen.

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
9 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.