Vilken webbläsare är snabbast i OS X Yosemite?

99mac har kört igenom tre Javascript-tester för att se hur de största webbläsarna presterar i OS X Yosemite.

Med OS X Yosemite kom också en ny version av Apples webbläsare Safari som enligt företaget själva ger högre prestanda. Användare med bärbara datorer kan också se fram emot längre batteritid.

Apple skriver att Safari-användare kan se fram emot uppåt två timmar längre batteritid när de surfar jämfört med Chrome- eller Firefox-användare. Safari har fått inbyggt stöd för Netflix så användare som tittar på filmtjänsten får upp till tre timmar mer batteritid ur sin bärbara dator jämfört med Chrome- och Firefox-användare.

Det finns flera tester för att mäta hur snabbt det går att surfa med olika webbläsare. Apple har kört igenom några och konstaterar att Safari är snabbare än konkurrenterna.

Tre kämpar

99mac brukar köra några Javascript-tester när vi har IOS-enheter på besök i testlabbet, men nu har vi också kört samma tester i OS X med de tre senaste versionerna av Safari, Chrome och Firefox för att se vem som är herre på surftronen.

Vi har använt oss av en av Apples senaste modeller av Mac Mini tillsammans med en Thunderbolt Display för att genomföra testerna med den senaste tillgängliga versionen av OS X Yosemite, OS X 10.10 (14A389).

Testade webbläsare

Namn

Version

Safari

8.0 (10600.1.25)

Chrome

38.0.2125.122

Firefox

33.1

Tre utmaningar

Hjärtat i Safari är renderingsmotorn Webkit. Det är ett projekt med öppen källkod som tidigare också drev Googles webbläsare Chrome. Nu har de gjort en egen version av Webkit som de kallar för Blink. Firefox å sin sida använder motorn Gecko.

Utvecklarna av Webkit har tagit fram ett eget Javascript-test som kallas för Sunspider som 99mac brukar använda. Testet ska simulera verklig användning av Javascript på webbsidor och resultatet presenteras i millisekunder. Ju kortare tid det tar att genomföra testet ju bättre.

Mozilla som gör webbläsaren Firefox har också ett test som heter Kraken. Det mäter också hur lång tid det tar att slutföra ett antal tester. Kraken baseras på Sunspider och rapporterar också resultatet i millisekunder, snabbare tid är bättre.

Google gör ett Javascript-test som heter Octane som vill efterlikna hur det är att använda spel, interaktiva webbsidor och nätbaserade produktivitetsverktyg. Octane levererar resultat i poäng där högre är bättre.

Summering

Vilken webbläsare man ska använda hänger så klart på fler saker än deras prestanda i de här Javascript-testerna. 99mac:s tester visar att Safari inte är snabbast oavsett test, utan de tre webbläsarna tar hem varsin seger och tycks optimerade för olika tester. Faktorer som batteritid spelar naturligtvis också in.

Som tur är finns det andra faktorer som kan hjälpa dig att avgöra vilken webbläsare du vill använda. Kanske är det en kombination av webbläsare som passar dig bäst. Till skillnad från IOS går det i OS X att byta standardwebbläsare och eftersom alla tre är gratis är det lätt att ladda hem dem och prova ut sin egen favorit.