99mac testar Photobox

Photobox är en europeisk fototjänst där man kan beställa allt möjligt i fotoväg. 99mac testar två nyheter, en mindre fotobok och ett Smartcover för Ipad.

Sedan ett par år tillbaka fotograferar jag nästan uteslutande med min Iphone. En del av bilderna hamnar på Instagram eller Facebook och några skickas till vänner, men de allra flesta stannar på telefonen tills det blir fullt och flyttas då till datorn där de glöms bort.

Photobox är en europeisk tjänst med flera olika fotoprodukter. Det går att framkalla bilder, göra fotoböcker, almanackor eller Ipad-fodral med egna foton på. I oktober släppte tjänsten några nyheter som 99mac har testat. Först levererades "Fotobok Retro" och sedan kom ett Smart Cover för Ipad Mini.

Produkterna kan beställas via Photobox webbplats (kräver Flash), och en del produkter går att beställa via en app för IOS.

Fotobok Retro

Som ganska flitig Instagram-användare lockades jag av den här produkten som sägs passa extra bra för de fyrkantiga bilderna. Anteckningsboken är i A5-format och kommer med 40 matta sidor som kan fyllas med 39 foton och om man vill kan man lägga till text.

Omslaget är av Kraft-papper med en färgad rygg i rött eller grått, men det går också att betala 19 kronor extra för en personlig framsida i blått som rymmer ett foto och text.

Jag fyllde min bok med bilder av mina katter (#crazycatlady) och kunde ladda upp dem direkt från mitt Instagram-konto via Photoboxs webbplats. Bilder från Instagram håller enligt Photobox medium-kvalitet och blir inte bättre än hur de visas på skärmen. Ett alternativ är att använda originalbilderna från telefonens kamera om man har de kvar, men då uteblir så klart filter och andra justeringar.

Bilderna med goda ljusförhållanden blev inte oväntat bäst, medan lite mörkare bilder blir gryniga. Ska man välja bilder från sitt Instagram-konto får man antingen ha lite lägre förväntningar på resultatet eller välja bilder med omsorg.

En del av bilderna blev mindre bra, men det kan inte skyllas på Photobox med tanke på att bilderna inte höll bästa kvalitet när jag lämnade in dem. Tycker de flesta av sidorna blev helt okej. Det enda tråkiga är att sista sidan innehåller en streckkod och Photobox logotyp som tar upp en del av ytan under bilden. För att bli av med logotypen får jag betala 29 kronor extra.

Fördelar
+ Kul som minne eller present
+ Går att göra personlig med handskrivna anteckningar
+ Snabb leverans

Nackdelar
- Kostar extra för att bli av med logotyp

Namn
Fotobox Retro
Pris
från 149 kronor
Leveranstid
Fyra dagar för vår del. Photobox skriver att du har produkten inom 7 till 8 arbetsdagar.

Ipad Mini Smartcover

Bland nyheterna i Photobox finns också ett Smartcover för Ipad där vi valde att beställa ett till Ipad Mini. Det är samma typ av konstruktion som Apples fodral med samma namn och fästs med magneter i ena sidan. Utsidan är behandlad med polyeretan och insidan är mjuk och grå till färgen. När det är stängt går Ipad i viloläge och när det är öppet kan det användas som ställ.

Till den här beställningen laddade jag upp en bild från datorn tagen med en systemkamera. Förhandsvisningen av bilden på skärmen ser bra ut, men på det färdiga fordralet ser färgerna urtvättade ut. Himlen har blivit vitare, hudfärgerna blekare och det gröna mindre intensivt.

Det finns en inställning som jag hittade först efter beställningen som innebär att Photobox automatiskt korrigerar bilderna för bästa möjliga resultat. Om det har något med färgskillnaden att göra vet jag dock inte. Om vi bortser från färgerna är trycket bra och verkar tåla en del från exempelvis nycklar eller andra lösa föremål i väskan.

Fodralet är lite stelt i början, men efter att jag böjt till det ett par gånger fungerar det bra som ställ och det passar utan bekymmer på vår Ipad Mini. Magnetkanten är silverfärgad och jag valde att lägga mitt foto liggande över hela framsidan. Det går att välja mellan olika layouter och lägga på text om man vill.

Fördelar
+ Kul med personligt skydd
+ Ingen logotyp eller andra tecken

Nackdelar
- Urtvättade färger

Namn
Ipad Mini Smartcover
Pris
349 kronor, frakt tillkommer
Leveranstid
Fem dagar för vår del. Photobox skriver att du har produkten inom 5 till 6 arbetsdagar.
Skriven av Ida Blix

Går du och väntar på ett par nya AirPods eller vill ha högre bitrate på Apple Music? Då kanske det sker lite roliga saker den 18 maj.

Har du länge funderat på en rymdgrå Magic Mouse, Magic TrackPad eller Magic Keyboard så är det nog dags att slå till nu för de kommer sluta tillverkas.

Äntligen torsdag igen och dessutom ledig dag för de flesta så vad passar inte bättre än att luta sig tillbaka och lyssna på lite Apple-fanatiker?

Äger du en nyare Macbook så är du nog medveten om att du behöver en docka eller hub för att kunna ansluta alla dina enheter som inte har USB-C och idag tar vi titt på två alternativ från OWC.

Första produkterna kommer senare under året och den nya standarden som innefattar alla tre har fått ett namn.

Med stöd för Siri och HomeKit sedan tidigare utökar nu Netatmo kompatibiliteten för deras videodörrklocka.