Appen Secret borttagen på Brasiliens begäran

Appen Secret kan användas för nätmobbing och måste tas bort både från App Store och användares telefoner, dömer en brasiliansk domare. Secret går inte längre att ladda hem i Brasilien.

Den brasilianske domaren Paulo Cesar de Carvalho menar att appen Secret bryter mot lagen i och med att den kan användas för nätmobbning. Han har beordrat både Apple och Google att ta bort appen från sina respektive app-butiker i landet och även radera appen från användares telefoner.

Secret är en slags chattklient där vänner kan dela meddelanden anonymt. Det går inte att veta vem av ens kontakter som skickat meddelandet, och om de gillas kan de även spridas vidare till ens vänners vänner. Enligt appens skapare är detta ett sätt att få reda på vad ens vänner verkligen tänker och känner, men kanske är detta inte alltid önskvärt.

Enligt domare Carvalho bryter appen mot artikel 5 i Brasiliens konstitution genom att den tillåter anonym yttrandefrihet som bryter mot mänskliga rättigheter. Åtalet väcktes av den offentliga åklagaren Macelo Zenkner med syfte att förhindra nätmobbing. Även appen Cryptic för Windows Phone omfattas av domslutet.

Enligt en rapport från Apple Insider har appen nu försvunnit från den brasilianska App Store, men det är okänt om detta är en officiell respons från Apple eller om det är appens utvecklare som själva tagit bort sin app. Det är inte heller känt om Apple använt sin förmåga att svartlista appar från användares telefoner.

IOS-enheter hämtar regelbundet en lista över verifierade app-certifikat från Apples servrar, vilket gör att bolaget kan hindra appar att starta om de svartlistas. Systemet är tänkt att skydda användare mot appar som visar sig innehålla virus eller vara osäkra på andra sätt, men än så länge har Apple inte använt det.

Appen Secret finns fortfarande kvar i den svenska App Store.