Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Guide: Skapa en installationsskiva för OS X Yosemite

UPPDATERAD: OS X Yosemite är här, och uppdateras enkelt via Mac App Store. Ibland kan det dock vara praktiskt att skapa en separat installationsdisk, till exempel för den som ska installera på flera datorer. 99mac visar hur du skapar en startskiva.

OS X Yosemite laddas hem från Mac App Store, precis som den tidigare versionen Mavericks. För att snabbare installera systemet på flera datorer, eller bara för att smidigt kunna installera utan att behöva ladda hem på nytt är det en bra idé att skapa en separat installationsdisk, antingen på ett USB-minne eller på en tom hårddisk.

Det enkla sättet

Det finns flera sätt att göra detta, men det absolut enklaste är att använda det smidiga verktyget Diskmaker X som är gratis att ladda hem. Diskmaker X skapar installationsdiskar för OS X med bara några klick, och den är nu uppdaterad för Yosemite.

Diskmaker X skapar automatiskt en installationsdisk utifrån den installationsfil som laddas ner från Mac App Store. Det är inte svårare än att öppna Diskmaker X, välja version av OS X och sedan välja vilken disk eller minne som ska användas. Efter några minuter är det hela klart!

Det något krångligare sättet

För den som av någon anledning inte vill använda sig av Diskmaker X är det inte så svårt att göra en egen installationsskiva med hjälp av Skivverktyg och några kommandon i terminalen. Så här går du tillväga.

När Yosemite laddats hem sparas installationsfilen som standard i programmappen. Efter att installationen är klar tas den bort därifrån, precis som vid en installation av Mavericks. För att spara filen, flytta den ut från programmappen eller kopiera den till en annan disk innan installationen startar. På så vis finns den kvar, och behöver inte ladda hem igen från Mac App Store.

För att skapa en installationsdisk behövs en Mac-formaterad skiva - det kan vara ett USB-minne, en SSD-disk eller en helt vanlig hårddisk med snurrande skiva. Skivan ska vara formaterad i Mac OS Extended, med partitionskartan GUID och måste givetvis ha tillräckligt mycket utrymme för att rymma installeraren.

Det enklaste sättet att skapa en installationsdisk är via Skivverktyg. Processen är något mer komplicerad än för Mavericks och innefattar några kommandon i terminalen, men det är inte särskilt svårt att genomföra.

  1. Lokalisera installeraren som laddats ned från Mac App Store. Den heter OS X Yosemite Beta.app, och hamnar som sagt i programmappen vid nedladdning.

    Flytta eller kopiera installeraren så att den inte raderas automatiskt.

  2. Högerklicka på ikonen, och välj Visa paketets innehåll. Då öppnas innanmätet av installeraren upp i ett fönster.

  3. Öppna Contents, och därefter Shared Support. Där ligger en image-fil som heter InstallESD.dmg. Dubbelklicka på den för att få den att montera i Finder. Öppna skivan som monterats.

  4. Några av filerna som behövs är dolda i Finder. Det är nu vi behöver använda terminalen. Öppna Terminal, skriv in följande kommando och tryck Retur för att visa alla dolda filer:

    defaults write com.apple.finder AppleShowAllFiles 1 && killall Finder

  5. Starta Skivverktyg och dra filen som heter BaseSystem.dmg till sidofältet. Markera den i Skivverktyg och klicka på Återskapa. BaseSysten.dmg borde redan synas i fältet Källa, annars dra den dit.

  6. Anslut den formaterade skiva som du vill använda som installationsdisk.

  7. Skivan bör synas i sidofältet i Skivverktyg, och kan eventuellt bestå av flera partitioner. Det är den som heter skivans namn som ska användas, till exempel Jakobs Installationsskiva. Dra den partitionen till fältet Mål. Tänk på att allt som finns på partitionen kommer att tas bort, så se till att den verkligen är formaterad eller inte innehåller något viktigt.

  8. Tryck på Återskapa och välj Radera i dialogrutan, samt skriv in lösenordet för en administratör om det behövs. Därefter sätter processen igång, och brukar ta några minuter.

  9. Den formaterade disken heter nu OS X Base System. Öppna den i Finder och öppna mappen som heter System, och däri mappen som heter Installation. Inuti den ligger ett alias som heter Packages. Radera det genom att dra det till papperskorgen.

  10. Öppna skivan vi monterade tidigare, den som heter OS X Install ESD. I den finns en orginalmapp som heter Packages. Dra över den till till mappen Installation och ersätt alltså aliaset vi precis tog bort med denna mapp. Låt kopieringen gå klart.

  11. I skivan OS X InstallESD finns också några andra filer som måste kopieras över. De heter BaseSystem.chunklist och BaseSystem.dmg. Båda dessa ska kopieras över till rotnivån av skivan OS X Base System, och alltså inte läggas inuti någon mapp. Det ska se ut så här när det är klart:

  12. Skivan OS X Install ESD behövs inte längre, så mata ut den. Öppna sedan terminalen igen och göm dolda filer i Finder igen med följande kommando:

    defaults write com.apple.finder AppleShowAllFiles 0 && killall Finder

  13. Klart! Nu har vi en separat installationsdisk från vilken vi kan installera betaversionen av OS X Yosemite på valfri Mac.

Uppdatering: Denna guide publicerades ursprungligen vid släppet av den första publika betaversionen av Yosemite. Den är nu uppdaterad för den skarpa versionen och metoden att använda Diskmaker X har lagts till.

Skriven av Jakob Nilsson

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.