Starbucks och Duracell laddar Iphone trådlöst

Den amerikanska kaffekedjan Starbucks har inlett ett samarbete med Duracell för att erbjuda sina kunder trådlös laddning av mobiltelefoner. Men alla enheter kommer inte att få stöd.

Kaffekedjan Starbucks vill inte bara ladda sina kunder med koffein. I ett samarbete med batteritillverkaren Duracell har man nu påbörjat ett projekt att placera trådlösa laddningsstationer i utvalda butiker.

Laddningsstationerna är kompatibla med alla enheter och tillbehör som stöder standarden PMA (Power Matters Alliance), som bland annat Duracell, AT&T och General Motors står bakom.

Programmet är nyligen påbörjat, och stationerna finns än så länge bara i ett fåtal Starbucks-kaféer i Boston och San José. Starbucks planerar dock att utvidga till fler områden inom kort.

Flera olika standarder

Initiativet har dock fått kritik, bland annat från mobilsajten Gotta Be Mobile, då de flesta telefontillverkare på marknaden inte använder sig av PMA-standarden, utan det jämförbara systemet Qi från WPC (Wireless Power Consortium). Företag som stöder Qi är bland andra Samsung, Blackberry, HTC, Nokia och Motorola. Exempelvis innehåller produkter som Nexus 7 inbyggt stöd för Qi-laddning, men det kommer alltså inte att fungera med Starbucks lösning.

Vad gäller Iphone finns det skyddsfodral och tillbehör för båda standarderna, men de är inte kompatibla med varandra vilket försvårar för kunder och kräver förkunskaper om vilken standard för trådlös laddning som erbjuds på olika platser. Detta kommer troligtvis utgöra ett hinder för en bredare användning av trådlös laddning hos konsumenter.

Starbucks finns sedan 2010 i Sverige på Arlanda flygplats och vid tågstationer i bland annat Malmö, Göteborg och Stockholm. Det är inte känt om de svenska Starbucks-butikerna planerar att att erbjuda trådlös laddning av enheter.