Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

RYKTE

Apple visar ny plattform för att styra hemmet på WWDC

Apple kommer snart att lansera en plattform för att kontrollera morgondagens uppkopplade hem. Det nya systemet ansluter Iphone till kylskåp, lampor, termostater och larm exempelvis.

Apple är nära att presentera ett nytt system som skulle förvandla Iphone till en fjärrkontroll för att styra funktioner i hemmet så som lampor, larm och termostat. Enligt en rapport från Financial Times kommer den nya plattformen baseras på IOS och kommer att presenteras under #WWDC.

Uppkopplade hemmaprodukter som vitvaror, lampor och annat är en växande bransch och tros få större uppmärksamhet från teknikföretagen i takt med att marknaden för smarta telefoner börjar mättas på vissa marknader. Samsung har redan lanserat en serie produkter med märkningen "Smart Home" där kylskåp, tvättmaskiner, luftkondition med mera kan anslutas till med hjälp av en app. Google köpte tidigare i år Nest som tillverkar smarta termostater och rökvarnare, och har uttalat sig specifikt om möjligheten att visa annonser på olika enheter i hemmet.

Enligt rapporten kommer Apples intåg på marknaden fungera på ett sätt liknande hur företag idag gör tillbehör för Iphone med märkningen "Made for Iphone". Med en liknande märkning kommer företag att kunna delta i Apples nya hemmaplattform. Redan idag säljs många sådana smarta hemmaprodukter i Apples butiker, som exempelvis Nests termostat och Philips smarta glödlampor. Apple skulle framförallt erbjuda en samlad lösning där många olika produkter kan kontrolleras centralt.

Central styrning

De produkter som finns idag styrs som regel av en separat app för varje produkt, men Apples lösning skulle innebära att allting kommer att kontrolleras från en enda app. Dessutom skulle systemet kunna känna av när husägaren kommer hem och automatiskt slå på ljuset eller koppla ifrån larmet. Apple registrerade ett patent för just ett sådant system i november förra året.

Tidigare i år lanserade Apple Carplay, som kopplar samman Iphone med bilen, och tillåter att appar visas på en bildskärm på instrumentpanelen. Med IOS 7 kom också Ibeacon, som med små trådlösa sensorer kan lokalisera en Iphone mer exakt än till exempel GPS. Sedan tidigare finns också systemet Airplay för att strömma bilder, film och musik trådlöst mellan enheter. Alla dessa funktioner använder sig av Bluetooth eller Wifi för kommunikation med andra enheter. Financial Times tror att liknande teknik kommer att användas i den nya hemmaplattformen, möjligtvis med tillägget NFC, som enligt rykten kommer att byggas in i nästa version av Iphone.

Apple har i vanlig ordning inte kommenterat uppgifterna, men om planerna kommer att realiseras detta år är WWDC i juni den naturliga tidpunkten att lansera plattformen, som kommer att kräva samverkan från tredjepartstillverkare av appar och produkter.

Kommentarer
7 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.