roadtrip

99mac på pilgrimsfärd i Silicon Valley

En resa till Kalifornien kräver en pilgrimsresa runt om i Silicon Valley. 99mac‑redaktionen hyrde bil och försökte få Apples karttjänster på sin sida i jakten på huvudkontor, byggplatser och kändisars bostadshus.

När resan till San Francisco var bokad och klar var det något annat förutom mässan Macworld/Iworld som lockade nästan mer. På köravstånd från staden ligger Silicon Valley och Cupertino. På den världskända adressen Infinite Loop 1 ligger Apples nuvarande huvudkvarter och en bit bort platsen där byggjobbare börjat göra iordning landningsplatsen för Steve Jobs ufo, den nya byggnaden som ska samla företagets medarbetare på vad som kallas för Campus 2.

Tidigt på fredagsmorgonen tog redaktionen paus från mässan och besökte ett hyrbilsföretag. Armadillo, den vänlige mannen bakom disken, lämnade över nycklarna till en svart liten Chevrolet. Utrustad med ett 4G-modem och en Ipad Mini tog Ida på sig rollen som navigatör och Jakob justerade förarsätet och satte sig till rätta. Nu var det dags för äventyr!

Några dagar senare sitter vi på ett plan hem. Trötta, men glada. De få dagarna bjöd på många intryck, men Ida väljer utan tvekan pilgrimsfärden runt om i Silicon Valley som resans höjdpunkt.

– Det låter kanske löjligt, men fjärilarna i magen den där morgonen handlade inte bara om att vi precis var på väg ut i trafiken i ett främmande land. Jag har velat åka till Cupertino sedan jag var liten, det är i princip helig mark.

Under vår färd söderut sken solen över gröna böljande kullar – en perfekt dag för utflykt. Bilfärden tog omkring en timme och medan vi gjorde de sista svängarna av från motorvägen syntes skyltar med Apple-loggor i olika färger utanför flera byggnader i kvarteren. Efter en sista vänstersväng hittade vi in på gästparkeringen på rätt adress.

Det är en konstig känsla att befinna sig på en plats som känns så välbekant trots att man aldrig har varit där förut. Hur man hittar utan att behöva någon karta eller fråga någon efter vägen. Med kameran i högsta hugg fotograferade vi skylten vid vägen och huvudentrén – precis som alla andra före och efter oss. Apples byggnader är inte öppna för allmänheten och utan att känna någon på insidan finns det bara en dörr som är öppen – den till The Company Store.

Till skillnad från någon av Apples andra 300-talet butiker eller för den delen någon av alla återförsäljarna säljer den här butiken – belägen strax till höger om huvudentrén – kläder, muggar, pennor och andra souvenirer med Apples äpple på. Det finns bara en mindre avdelning med produkter från det vanliga sortimentet.

Det var tydligen inte bara Ida som var entusiastisk över att befinna sig på Apples huvudkontor. Jakobs Iphone gled plötsligt ur händerna på honom och hälsade på asfalten alldeles utanför butiken. En ordentlig spricka blev resultatet.

– Jag är alltid extremt rädd om mina telefoner, men har ingen form av skydd. Jag har haft fyra stycken Iphone, och ingen av dom har jag tappat förrän nu. Det är lite ironiskt.

När vi shoppat färdigt hade det suttit fint med lunch på Caffè Macs, men då det ligger inne på Campus-området fick det bli ett annat ställe över vägen. Mätta och belåtna var det dags för nya utflyktsmål. Eller vänta – kanske inte. Resans navigatör hade helt plötsligt anledning att skämmas.

"Eh, du Jakob? Vårt internet har snart slut på batteri. Jag har visst lämnat laddaren på hotellet."

Så bra hittar vi inte runt i Silicon Valley att vi skulle klara oss helt utan karta, men som tur är går det mesta att lösa med lite tid och pengar. Efter ett kort stopp hos Radio Shack för att köpa en billaddare med Micro-USB var vi på väg igen.

Navigatören skulle få fler anledningar att skämmas under dagen. Andra planerade stopp på resan var Steve Jobs familjehem, huset där han levde under sina sista år i livet, Tim Cooks hus och Stanford Stadium. Här kommer ett tips som Ida lärde sig den hårda vägen.

– Det finns flera gator med samma namn som säkert alla vet. Det visade sig vara en dålig idé att trött och jetlaggad bara skriva in en gatuadress och be om en vägbeskrivning. Vi hamnade flera mil fel framför ett ruckel till hus med ett gäng suspekta typer utanför som spanade in vår bil. Vi stannade inte.

Dryga timmen senare rullade vi förbi ett mycket mer bekant hus där Jobs änka Laurene Powell fortfarande bor, och huset där Apples nuvarande vd Tim Cook sägs bo.

Ett annat besök vi ville hinna med när vi ändå var i området var Googles huvudkontor som ligger inte alltför långt borta från Apples. Googleplex, som det kallas, är förlagt på ett ännu större område och ger på ytan ett mer öppet intryck. Det var stora gräsplättar mellan byggnaderna med lekplatser och människor som kastade frisbee, och Google-färgade cyklar överallt. Det är dock även här låsta dörrar, och souvenirbutiken kommer man inte åt om man inte är inbjuden gäst. Däremot kunde vi stanna för att ta lite bilder utanför byggnad 44, där Android utvecklas.

Färdiga med det siktade vi in oss på Stanford Stadium, platsen där Steve Jobs höll ett av sina mest kända tal 2005. På gräsmattorna utanför pågick en baseballmatch, men själva stadion såg låst och öde ut. I en av biljettluckorna satt dock en kille. På frågan om stadion var stängd för allmänheten svarade han "ja, men jag har kanske en person här som kan visa er runt."

Bob kom och mötte oss vid en gallergrind och ledde oss mot en tunnel in till läktarna.

– Är det här det hålls avgångstal till studenterna?
– Ja, ni är här för Steve Jobs antar jag. Det kommer många och vill se, det måste vara ett välkänt tal det där.

Det visade sig att Bob visar runt fler personer som likt oss kommer för att se platsen där Jobs inspirerade inte bara en generation av studenter, utan människor runt hela världen. Bob berättade om en holländsk bloggare som spelade in en kort video på stadion för inte allt för länge sedan. Stadion byggdes om året efter Jobs var där så nu är det bara pelarna som håller upp den stora poängtavlan kvar från den tiden.

Bob berättade en hel del om stadion och amerikansk fotboll och vi kunde konstatera att Stockholms universitet är större än Stanford. Berkeley som ligger i närheten är visst hela fem gånger större. Tiden med hyrbilen började med det är besöket avklarat att ta slut och omkring en timmes färd väntade tillbaka till San Francisco. Garaget där Apple grundades hanns tyvärr inte med, men det finns alltid nästa gång.

På återseende Silicon Valley!

Kommentarer
8 svar
Clean my mac!

Hur skärmen i iPhone X och iPhone XS skulle vara uppbyggd och vilka material som skulle användas var styrt av Apple men så ryktas det inte bli med höstens nya iPhone-modeller.

I den senaste iOS 13 betan som släpptes till utvecklare igår så kan datumet till höstens iPhone-event ha avslöjats.

Mophie har många järn i elden och har byggt upp en bred produktportfölj med många tillbehör till våra olika Apple-prylar. Nu har vi testat deras senaste Qi-laddare och powerbank.

Clean my mac!

Köp iPhone, rädda laxar.

Därför kommer ditt tredjepartsbatteri inte upp under batterihälsa - inte ens om det är Apple-original men bytt utanför systemet.

FAA, motsvarigheten till Luftfartsverket har valt att ge återkallade MacBook Pro-modeller flygförbud.

Clean my mac!