Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Gömda guldkorn

Tips och tricks för OS X Mavericks

Gömt här och var i OS X finns det smarta funktioner som kan vara svåra att upptäcka vid blotta anblicken. Med fokus på nya Mavericks kommer här en handfull tips för att få ut mer av Macen.

Det har gått några månader sedan Apple släppte #Mavericks, version 10.9 av operativsystemet #OS X. Tack vare enkel uppdatering genom Mac App Store och kanske framförallt för att Apple tog bort prislappen och släppte Mavericks gratis var det många användare som installerade uppdateringen. Redan i november kom siffror på att så många en tredjedel av användarna körde Mavericks.

Skillnaderna mot Mountain Lion var större under huven än på ytan med viktiga förbättringar för minskad strömförbrukning och bättre batteritid i bärbara Macar. Finder fick flikar och taggar medan kalendern fick en välbehövlig uppfräschning. Samtidigt kom problem för vissa, inte minst för användare som använder Apples Mail med Gmail, något Apple själva erkänt.

När nyheterna är testade och dammet lagt sig efter uppdateringen fortsätter de flesta använda sina Macar ungefär som tidigare. Det är lätt att missa små förbättringar och detaljer här och var, speciellt om de inte är direkt synliga. Kan hända finns det också funktioner som funnits med i flera år men fortfarande är okända. Här följer några tips om funktioner i OS X och nyheter i Mavericks som kanske gått under radarn eller hunnit glömmas bort.

Enkelt infoga specialtecken och symboler

För den som ofta kommer på sig med att leta efter specialtecken som ™, unicode-symboler eller roliga nya emoji-symboler att infoga i texten är snabbkommandot Kommando-Kontroll-Mellanslag ett nytt hjälpmedel. Detta aktiverar Teckenvisaren i OS X som fått ett nytt alternativt utseende, vid sidan av det traditionella som funnits med i många år.

  • Kommando-Kontroll-Mellanslag ger tillgång till Teckenvisare, navigera med piltangenter och tabb eller sök

  • Den vanliga stora teckenvisaren finns kvar, en knapp växlar när fönstret är fristående.

Det går att navigera och hitta rätt ikon att infoga utan att släppa händerna från tangentbordet. Piltangenterna bläddrar mellan ikonerna, tabb växlar mellan flikarna längst nere (Skift-Tabb för att växla åt andra hållet) och Returtangenten infogar vald ikon i texten där markören stod. Genom att börja skriva går det också att söka, även om sökningen lämnar en del att önska (söker inte på svenska beskrivningar av emoji-symboler till exempel). Slutligen kan Escape användas för att ta bort rutan helt och återgå till texten utan att infoga någon ikon.

Textexpandering synkroniserad med IOS

OS X har senaste åren fått se flera nyheter som haft sitt ursprung i IOS, som programmet Kartor som följer med Mavericks. Apples chefer sa dock bestämt att IOS och OS X inte kommer att slås ihop, i samband med att Macen fyllde trettio år nyligen. Däremot kommer de att fortsätta jobba för att det ska vara enklare för användare att växla mellan operativsystemen så smärtfritt som möjligt. Som länk mellan IOS och OS X används iCloud i allt högre utsträckning.

En nyhet i Mavericks är att textexpandering tillkommit och dessutom synkroniserar med motsvarande i IOS. Begreppsmässigt är det lite förvirrande för i IOS kallar Apple textexpanderingen för Kortkommandon medan kortkommandon i OS X är något annat (det är snabbkommandon som till exempel Kommando-S för att spara). I OS X kallar Apple det bara för Text kort och gott. Här har jag valt att kalla det textexpandering.

Min praktiska erfarenhet av detta är att både synkroniseringen och expanderingen av förkortningar fungerar, men inte alltid, vilket kan vara störande. Förhoppningsvis är detta ett område som Apple kommer att finputsa med tiden. Själva nyttan av textexpandering är inte lika stor i OS X eftersom det går relativt snabbt att skriva på ett fullstort tangentbord jämfört med skärmtangentbord på IOS-enheter. Ändå kan det vara smidigt att ha tillgängligt för textsnuttar som ofta ska fyllas i som e-postadresser och postadresser.

Delade länkar integrerar sociala medier med Safari

När RSS slog igenom på allvar för ungefär tio år sedan var undertecknad snabb att hoppa på tåget, inte minst med den då utmärkta läsaren Netnewswire. Att klicka sig runt på ett stort antal webbplatser var förpassat till stenåldern när det gick att samla alla nyhetskällor på en plats för effektiv konsumering. Numera samlar mina RSS-läsare damm sedan något år tillbaka till förmån för något ännu enklare; Twitter. Ett enda flöde av nyheter har både sina för- och nackdelar. Det blir lätt överväldigande och svårt att sålla i, men enkelheten i det uppskattas.

När Twitter och andra sociala medier blir leverantörer av länkar är det naturliga att integrera det direkt i webbläsaren och det är precis vad Apple gjort med Delade länkar i #Safari 7. Vid sidan av bokmärken och läslistan i Safaris sidofält finns nu en tredje flik som heter Delade länkar. Under den visas ett flöde av länkar från de sociala medier som ställts in som internetkonto i Systeminställningar.

Delade länkar är inte exklusivt för Mavericks utan kom även till Safari 6.1 för Mountain Lion och Lion i samband med att Apple släppte Mavericks i oktober förra året.

Se processorbelastning i Dockan med Aktivitetskontroll

Aktivitetskontroll, ett verktygsprogram som hängt med länge i OS X, fick en ordentlig uppdatering i Mavericks, både vad gäller utseende och funktion. Bland annat har programmet fått en helt ny flik, Energi, som visar strömförbrukningen för alla program som är igång.

Tipset här blir däremot om något som inte alls är en nyhet i Mavericks utan om en finess i Aktivitetskontroll som kanske inte är så känd. Det går att byta ut programmets vanliga ikon i Dockan mot monitorer av olika slag som visar processorbelastning, nätverksutnyttjande och hårddiskaktivitet i realtid. Detta gäller så länge Aktivitetskontroll är igång, när programmet avslutas återgår ikonen till den vanliga programsymbolen.

Aktivitetskontroll har fått nytt utseende och vissa bitar, som mätningen av minnesanvändningen, ser helt annorlunda ut i Mavericks (underst) jämfört med Mountain Lion (överst).

Faktum är att det fanns en till monitor som försvann i och med uppdateringen till Mavericks. Tidigare gick det att visa ett cirkeldiagram över minnesutnyttjandet. Den troliga orsaken till att det inte längre visas är att Mavericks under skalet gjort stora förändringar i minneshanteringen där bland annat inaktivt minne kan komprimeras för att frigöra mer minne vid behov. Minnes-fliken i Aktivitetskontroll visar numera en graf över något som kallas ”Minnestryck” istället för det tidigare cirkeldiagrammet.

Redigera filnamn direkt i fönsterlisten

Detta är en funktion som inte är helt ny Mavericks men som däremot förbättrats med nytt utseende och fler möjligheter. Det är också en lite halvgömd funktion som kanske inte alla hittat till ännu.

Direkt i fönsterlisten för dokument och liknande filer går det att redigera filens namn och bestämma var den ska sparas samt redigera de nya Finder-taggarna.

Skicka meddelanden och slå på Stör ej i Notiscenter

Notiscenter i OS X har sina tydliga rötter i IOS. Det debuterade i Mountain Lion och har i Mavericks fått några användbara tillskott.

För det första går det numera att skicka Imessage-meddelanden direkt från Noticscenter. Det kanske inte är den största händelsen sedan skivat bröd men sparar lite tid för den som inte redan har igång Meddelanden som fristående program.

För det andra går det att aktivera Stör ej precis som i IOS. Det gör att inga banderoller eller notiser dyker upp och inga notisljud hörs. Under Notiser i Systeminställningar går det att ställa in Stör ej schemalagt och om till exempel Facetime-samtal ska släppas fram. Men vad som inte är självklart är att det går att slå av och på Stör ej genom att scrolla nedåt i Notiscentret, som videon ovan visar.

Ännu smidigare: av en händelse upptäckte jag att det dessutom går att slå av och på Stör ej genom att Alt-klicka på Notiscenter-ikonen i menyraden.

Hitta fler vackra skrivbordsbakgrunder

Med Mavericks följer ett antal imponerande bakgrundsbilder, utöver den förvalda med den grönblå vågen från platsen Mavericks i norra Kalifornien i USA. Men det finns faktiskt ännu fler fina bilder installerade, 43 stycken närmare bestämt. De är avsedda för skärmsläckaren, men går utmärkt att använda som skrivbordsbakgrunder också. De har inte samma imponerande Retina-upplösning på 5 120 × 2 880 pixel som de ordinarie skrivbordsbakgrunderna, men räcker rätt långt med 3 200 × 2 000 pixel.

Det är enkelt att lägga till skärmsläckarens bilder som skrivbordsbakgrunder i Mavericks.

Sök på Default Collections i Spotlight för att hitta mappen eller gå till Bibliotek > Screen savers > Default Collections (observera att detta är Bibliotek i root, grundnivån, på hårddisken och inte mappen med samma namn i din användarkatalog).

Fortsätt utforska

Detta var några av alla funktioner i OS X som finns, men befinner sig utom synhåll för den som inte utforskat systemet närmare. Vilka som passar just dig är en annan fråga däremot. Det finns många sätt att använda en Mac, allt från att leva i Terminalen till att bara klicka runt. Vissa typer av funktioner kan också kräva en viss ansträngning och repetition för att bli en del av vardagen, men det brukar löna sig.

Tipsa gärna i kommentarerna om dina bästa gömda funktioner i Mavericks.

Kommentarer
4 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.