Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Apptest

Hatch gör virtuella husdjur moderna igen

Virtuella husdjuret Tamagotchi blev ofantligt populära i slutet av 90-talet. Med appen Hatch moderniseras konceptet och flyttar in i IOS 7. 99mac:s Ida Lindkvist adopterar en fugu och blir imponerad över hur välgjord Hatch är.

För tre veckor sedan släpptes den första versionen av appen #Hatch och det var också första gången som jag hörde talas om den. Idén lanserades redan förra året och en del personer fick förhandstesta appen samtidigt som sugna användare kunde reservera ett ägg från en begränsad upplaga (det lyckades exempelvis min kollega Adrian Bengtson med).

Hatch är utvecklad av samma team som står bakom att-göra-appen #Clear, #Impending och #Realmac. Målet med deras nya projekt Hatch var att göra om din Iphone (som du antagligen spenderar en hel del tid med varje dag) till en levande varelse som andas med hjälp av de inbyggda sensorerna och mekanismerna som telefonen och IOS 7 erbjuder. Ur ägget kläcks ett "husdjur" som kallas för fugu och så långt påminner det här väldigt mycket om #Tamagotchi-konceptet som var ohyggligt stort under slutet av 90-talet, men jag upptäckte snabbt att Hatch är mer än bara ett djur som behöver mat, lite lek och hjälp med städningen.

Spelupplevelsen

För alla som inte tecknade upp sig för ett ägg från den första begränsade upplagan är det bara att ladda ned appen från App Store. Den kostar 15 kronor och när spelet startar visas ett kort intro om fugu och Max kommer och berättar att han hittat ett ägg. Han frågar vilken som är din favoritfärg och efter lite funderande väljer jag guld. Jag får döpa min fugu och väljer namnet Kirk.

Hatch använder positionsdata från Iphone för att låta ljuset i appen motsvara ljuset där telefonen vistas. Det blir mörkt för min fugu när det är mörkt utanför mina fönster helt enkelt. Hatch blir på så vis lite mer "på riktigt" än många andra spel.

Ett annat exempel på hur Hatch använder information från min telefon på ett smart sätt är att när det börjar bli dags att ladda min telefon blir min fugu trött, tröttare och sedan väldigt trött för att till slut somna när jag stoppar i laddaren.

Ganska tidigt i livet med din fugu kan du köpa en kamera. Så fort du försöker ta bilder kommer din fugu och "fotobombar" bilden, det vill säga tar upp mer eller mindre hela bilden själv.

Genom att skaka på telefonen ramlar all mogen frukt ner på marken. Finns ingen färdig frukt visar din fugu istället hur den reagerar när den blir rädd. Fugu är också namnet på en blåsfisk, så ni kan säkert gissa vad som händer.

Annars fungerar livet som fugu-ägare som med vilket annat virtuellt husdjur som helst. Kirk äter frukt som växer på träden runt omkring, bajsar ibland och blir glad när jag exempelvis klappar eller nyper honom i kinderna.

Fram med bajspåsarna.

Bild: Hatch presskit

Det går också att byta frukten mot ekollon (stjärnfrukt blir särskilda mynt) som är en av valutorna som Max tar emot i sin butik. Där går det att köpa massor av olika mattor till din fugu, frukt eller i och med uppdateringen som kom idag till version 1.1.0 bakgrundsbilder till IOS. Uppdateringen bjuder också på olika dekorationer till miljön runt din fugu.

Bra att känna till för dig som tycker det här låter som något för yngre personer, det finns inga alternativ för att köpa grejer i appen för riktiga pengar. Istället kommer det ny frukt då och då efter att den mognat på träden.

Summering

Hatch är en väldigt välgjord app, det märks på allt från design till dialogen med Max, det är kul (och förvånansvärt ovanligt) hur appen använder telefonen för att få djuret att verka leva mer "på riktigt". Själv blev jag fascinerad av Hatch och har nu i drygt en veckas tid tittat till min Fugu någon gång då och då under dagen för att se vad han hittar på. Att appen hållit mig intresserad så här långt trots så pass få funktioner ändå, gör den prisvärd i mina ögon.

Men hur man än vrider och vänder på det är det här ett virtuellt husdjur som börjar gråta om du inte tittar till det tillräckligt ofta för att till slut rymma sin väg. Känns det inte lockande med ett gulligt husdjur i fickan, gör du så klart bäst i att lämna Hatch i App Store och spara din 15 kronor till något annat.

Namn
Hatch
Plattform
IOS
Utvecklare
Impending, Inc.
Version
1.1.0
Pris
15,00 kronor
Krav
Kräver IOS 6.1 eller senare. Kompatibel med Iphone, Ipad och Ipod Touch. Appen är optimerad för Iphone 5.
Språk
Engelska
Kommentarer
5 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.