Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Kalender

Fantastical 2 för Iphone med påminnelser

Kalenderappen Fantastical 2 är en ny, fristående version av Fantastical för Iphone. Appen har fått ett nytt utseende anpassat för IOS 7 och ett antal förbättringar, däribland stöd för påminnelser och bättre tolkning av text.

Med #IOS 7 kom ett nytt utseende och nya funktioner som utvecklare av appar behövde anpassa sig till. En del appar har fått mindre uppdateringar, främst för att smälta in utseendemässigt. Andra appar har kommit i helt nya versioner, som både har nyheter och är anpassade för IOS 7.

Eftersom App Store inte stödjer betalda uppgraderingar har en del av utvecklarna valt att släppa sina uppdateringar som nya fristående appar, något som innebär att användare av tidigare versioner behöver köpa den nya versionen till fullpris precis som nytillkomna kunder. Detta har lett till en del missnöje bland kunder samtidigt som andra understryker att priserna för appar är så låga till att börja med (ofta bara en handfull kronor) och att det inte är hållbart för utvecklare att bara ge fria uppdateringar.

En exempel på en sådan #app som släpptes i helt ny, fristående version för IOS 7 är Tweetbot 3 som släpptes nyligen. En annan är Fantastical 2 från Flexibit som nu lanserats.

#Fantastical började som ett litet program för Mac för att enkelt lägga till händelser och sköta om sin #kalender direkt från menyraden. En av de främsta funktionerna var att lägga till händelser genom naturligt språk, dvs att bara skriva rakt upp och ner i ett textfält och låta programmet intelligent tolka vad som är datum, klockslag, platser, tidpunkter osv.

Utvecklarna #Flexibits tog sin kalender IOS för ett år sedan ungefär och fick mycket positiva recensioner. Fantastical 2 är uppföljaren som alltså är en helt fristående app som för tillfället säljs för introduktionspriset 22 kronor för att sedan stiga till ordinarie pris 38 kronor.

Fantastical 2

Fantastical 2 har förstås fått ett nytt IOS 7-anpassat utseende, men innehåller även andra nyheter. Det finns ett bättre stöd för händelser, både för att lägga till sådana med "naturligt språk" och genom att till exempel visa kartor direkt i appen.

Fantastical har stöd för några språk (engelska, franska, tyska, italienska och spanska) men inte svenska. Därför får man blanda svenska och engelska för att kunna använda sig av funktionen för naturligt språk.

Påminnelser från IOS är nu en integrerad del av Fantastical, det går att lägga till och redigera påminnelser och det går förstås att göra med naturligt språk. Påminnelser kopplade till tidpunkt och geografisk plats stöds också.

Det finns också en ny veckovy i liggande läge och en handfull andra mindre nyheter som stöd för Textexpander, födelsedagshälsningar, notiser om händelser, möjlighet att öppna länkar i Chrome istället för Safari med mera.

Redaktörens kommentar

Fantastical 2 är ett fantastiskt verktyg för att enkelt lägga till händelser och få en bra överblick över ens kalendrar. Jag har stort fan av Fantastical för Mac och har använt Fantastical för IOS sedan det kom ut.

Att betala 22 kronor "igen" för Fantastical för Iphone känns helt ok för min del, både för att det faktiskt är en del jobb bara med anpassningen för IOS 7 men inte minst för att den nya appen har klara förbättringar, inte minst integrationen av påminnelser. Den nya veckovyn är riktigt snygg, även om jag misstänker att jag inte kommer att använda den så ofta i praktiken.

Namn
Fantastical 2
Plattform
IOS
Utvecklare
Flexibits Inc.
Version
2.0
Pris
22,00 kronor
Krav
Kräver IOS 7.0 eller senare. Kompatibel med Iphone, Ipad och Ipod Touch. Appen är optimerad för Iphone 5.
Språk
Engelska med flera, ej svenska
Kommentarer
25 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.