Säkerhet

Aktiveringslåset ger bättre skydd i IOS 7

IOS 7 innehåller förbättringar för den som tappat bort sin telefon eller blivit bestulen. På sikt kan det göra Iphone mindre stöldbegärlig, men det gör också processen att sälja eller köpa begagnat mer komplicerad.

Våra telefoner är som små personliga datorer som följer med var än vi går, dessvärre händer det också att de tappas bort eller rent av stjäls. Ett bra grundtips är att placera kontaktinformation i bakgrundsbilden, men det finns fler och mer avancerade möjligheter för att hitta, få tillbaka och skydda en försvunnen Iphone.

Apple har länge jobbat på sätt att hjälpa användarna med detta, Hitta min Iphone utnyttjar telefonens geografiska information för att lokalisera en telefon och debuterade 2010 för användare av Mobileme. Funktionen är numera gratis för alla via #Icloud och fungerar från IOS 5 och uppåt. Det finns åtskilliga historier om hur denna funktion hjälpt användare att hitta borttappade och stulna telefoner.

IOS 7 ger bättre skydd

Med #IOS 7 har Apple tagit #Hitta min Iphone till en ny nivå med aktiveringslåset. Låset aktiveras genom att Hitta min Iphone slås på i telefonen. Efter det krävs ett Apple-ID och ett lösenord för att slå av funktionen, för att radera telefonen och för att återaktivera den efter en radering.

Allt som behövs för aktiveringslåset är att slå på Hitta min Iphone i IOS 7

Precis som tidigare det dessutom att spela upp ett ljud på telefonen via Hitta min Iphone – bra om man bara förlagt telefonen i huset för att den föll ner mellan dynorna i soffan eller blev kvar i fel jackficka - samt använda borttappat läge.

Aktiveringslåset gäller alltså även om telefonen raderats på distans med Hitta min Iphone. Utan aktivering är den därmed obrukbar och tanken är att detta ska på sikt göra Iphone mindre stöldbegärlig och på så sätt minska risken för stöld eller personrån. (Det har också konsekvenser för den som ska sälja eller köpa Iphone begagnat, se mer om det längre ner.)

Borttappat läge som låsning fast bättre

Om det misstänks att telefonen är stulen och inte kommer tillbaka eller om den innehåller väldigt känslig information kan det vara tillfälle att radera den direkt, men då är också all data borta och det finns ingen möjlighet att spåra telefonen. Det mindre drastiska alternativet tidigare (i IOS 5) var att låsa telefonen, men från IOS 6 finns borttappat läge som är ännu bättre.

Likt låsning innebär borttappat läge att inget raderas på telefonen utan bara att den spärras med en fyrsiffrig kod. Det nya är att borttappat läge även visar ett valfritt meddelande med ett telefonnummer som upphittaren kan ringa med telefonen. När telefonen är i rätta händer igen är det bara att låsa upp den med koden och allting är tillbaka till normalt.

Borttappat läge i praktiken

För att aktivera borttappat läge på en Iphone krävs det först och främst att telefonen har Hitta min Iphone aktiverat in inställningarna (Inställningar > Icloud). För de som hade funktionen aktiv i IOS 6 innan uppdateringen borde den vara aktiv även i IOS 7, och IOS 7 krävs för aktiveringslåset. Hitta min Iphone är en del av Icloud och för detta krävs ett Apple-ID.

Om ovanstående förutsättningar gäller behöver användaren som tappat bort sin telefon tillgång till en annan IOS-enhet med appen Hitta Iphone eller besöka icloud.com/find i en webbläsare. Efter inloggning visas alla enheter som finns kopplade till Apple-ID:et. När en enhet valts ges möjligheten att spela upp ett ljud, sätta den i borttappat läge eller radera den.

För borttappat läge fyller användaren i ett telefonnummer som upphittaren kan använda telefonen för att ringa till, även om den är låst i övrigt. Ett valfritt meddelande går också att lämna till upphittaren i form av en text som visas på skärmen. Om telefonen redan har en låskod används denna för att låsa telefonen, annars får användaren fylla i en sådan också.

(Det är förstås självklart, men kom ihåg att ange något annat telefonnummer än det till den borttappade telefonen.)

Aktiveringslåset påverkar försäljning, service och köp

Det nya aktiveringslåset medför vissa konsekvenser för den som funderar på att ge bort eller sälja sin telefon, lämna in den på service eller köpa en begagnad Iphone.

För den som ska sälja eller ge bort telefon gäller att Hitta min Iphone måste slås av först. Enklast är att radera telefonen helt eftersom det automatiskt stänger av Hitta min Iphone också och det är hursomhelst önskvärt att radera telefonen innan någon annan tar över den. Gå till Inställningar > Allmänt > Nollställ > Radera allt innehåll och inst. för att radera telefonen helt.

För den som ska lämna in telefonen på service gäller att Hitta min Iphone också måste slås av eftersom teknikern inte kan utföra service annars.

Att tänka på vid köp av begagnad Iphone

För den som ska köpa en begagnad Iphone är det extra viktigt att kontrollera att Hitta min Iphone inte är aktivt på telefonen, annars kommer telefonen inte gå att använda. Säljaren måste radera enheten och ta bort den från sitt konto hos Apple.

Kontrollera att telefonen är raderad genom att starta den och dra för att låsa upp skärmen. Om det dyker upp en fråga om lösenkod är telefonen inte raderad och då bör den inte köpas.

Om telefonen ser ut att vara raderad är det viktigt att påbörja konfigurationen av enheten för att veta om aktiveringslåset är avslaget. Aktivering mot Apple sker först efter att ett språk och ett land valts samt telefonen anslutits till ett nätverk. Om det dyker upp en uppmaning att fylla i den tidigare ägarens Apple-ID och lösenord är telefonen fortfarande kopplat till den tidigare ägarens konto. Är inte säljaren i närheten kan denne göra det genom att gå till icloud.com/find och logga in där för att ta bort enheten.

Apple tillhandahåller mer information för den som ska sälja eller ge bort sin IOS-enhet och hur en tidigare ägare tar bort enheten från sitt konto.

Skäl att uppgradera

Sammanfattningsvis är aktiveringslåset ett bra skäl för att uppdatera en Iphone till IOS 7, men det ställer också större krav på köpare och säljare på begagnatmarknaden. Borttappat läge är sedan tidigare användbart för att få tillbaka en telefonen som försvunnit.

Uppdatering: Texten har uppdaterats för att understryka att det är aktiveringslåset som är nytt i IOS 7.

Apple har presenterat vilka som vann Apple Design Awards, ett pris som man inte får genom att koda ihop en tråkig och smådålig app utan här krävs det lilla extra.

Tiden går fort och ibland glömmer man bort hur gamla iOS-versioner faktiskt var att använda och mycket av det vi tar för givet idag fanns inte då.

Årets WWDC är avklarad och självklart är det huvudrollen i dagens avsnitt av Macradion. Känslorna visar sig när flera drömmar inte uppfylldes men det snappades även upp några godbitar.

Trådlösladdning i en powerbank kan det verkligen vara så smidigt som det låter? Idag skall vi ta reda på det.

Target Display Mode var något som uppskattades och fungerade med iMac-datorer mellan 2009-2014. macOS Monterey kommer erbjuda en liknande lösning med AirPlay.

Att en MacBook Pro skulle visas under WWDC var det många som trodde - inklusive de som arbetar med Apples YouTube-konto.