Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Iphone 5C – allt annat än "billig"

Apple gick ifrån traditionerna och släppte inte en utan två nya modeller av Iphone i år. 99mac har kikat närmare på Iphone 5C, som förutom det nya plastskalet är en Iphone 5 med bättre batteritid och stöd för fler LTE-band.

Inledning

Under ett event i september presenterade Apple nya Iphone 5C. Den föregicks av många rykten och förhoppningar från analytiker om att vara en budgettelefon, men så blev inte fallet. För första gången har företaget två nya modeller av Iphone tillgängliga samtidigt. Tidigare har de presenterat en ny och haft kvar den förra generationen som ett billigare alternativ.

#Iphone 5C är i stort sett en Iphone 5 med nytt skal av plast. Den finns i flera färger och det i kombination med förpackningen för tankarna till Ipod Touch. Men det finns två nyheter under skalet. Apple har fått dit ett något kraftigare batteri och stöd för fler 4G/LTE-band. Det här betyder för Sveriges del att 4G-symbolen upp i det vänstra hörnet syns även utanför de centrala delarna av Malmö, Göteborg och Stockholm, vilket är en efterlängtad nyhet. Båda de nya Iphone-modellerna har stöd för de 4G-nät som våra svenska operatörer använder. Inget man behöver fundera på vid köp alltså.

99mac:s testexemplar är en vit modell med 16 gigabyte. Mer detaljerade specifikationer kommer i tabellen nedan.

Iphone 5C, modell: A1507

Egenskap

Värde

Skärm

4-tum Retina 1136 x 640 pixel, 326ppi

Processor

A6

Kapacitet

16 eller 32 GB

Färger

Vit, Rosa, Gul, Blå och Grön

Kamera

Bak: 8 megapixel, f/2.4. 1080p video
Fram: 1,2 megapixel. 720p video

Anslutningar

Lightning, hörlursport

Trådlöst

Wifi 802.11a/b/g/n (802.11n 2,4 GHz och 5 GHz)
Bluetooth 4.0

Mobilnät

UMTS/HSPA+/DC-HSDPA (850, 900, 1900, 2100 MHz)
GSM/EDGE (850, 900, 1800, 1900 MHz)
LTE (Bands 1, 2, 3, 5, 7, 8, 20)

Operativsystem

IOS 7.0.2

Mått

H: 124,4 mm
B: 59,2 mm
D: 8,97 mm

Vikt

132 gram

Pris

16 GB: 5 295 kr
32 GB: 6 295 kr

Intryck

Vi märker ingen större skillnad mot vårt tidigare testexemplar av Iphone 5 när det kommer till prestanda, vilket inte är så konstigt med tanke på att det är samma hårdvara inuti. Däremot känns bakgrundsbelysningen starkare. Om vi lägger de båda modellerna bredvid varandra och ställer in ljusstyrkan till hälften lyser 5C starkare.

Batteritiden ska vara något bättre enligt Apple, men inte heller där märker vi någon markant skillnad. Telefonen är oftast bättre till när vi kommer hem från jobbet än Iphone 5 som gärna hinner ner till de sista procenten till kvällen, men om vi inte laddar under natten börjar vi dagen med ett tomt, eller nästintill, tomt batteri.

Däremot har vi 4G-täckning nästan överallt med Iphone 5C till skillnad från med Iphone 5 där det bara finns fläckvis täckning här i Stockholm. Det är kanske det tyngsta argumentet för att byta upp sig från tidigare modeller.

Kommentarer
2 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.