Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Nostalgi

Cloudpaint är Macpaint i webbläsaren

Det klassiska grafikprogrammet Macpaint som lanserades tillsammans med den första Macen finns nu återskapat som en webbsida. Macpaint har kallats "det bästa programmet som någonsin skrivits" och dess källkod släpptes fri av Jobs så sent som 2010.

För den som gillar tidig Mac-nostalgi är programmet #Macpaint en kär vän. Programmet skapades av Bill Atkinson för den ursprungliga #Macintosh-datorn som släpptes 1984, med gränssnittet designat av av Susan Kare. Programmet kan te sig enkelt idag, men var en hörnsten i utvecklingen av grafikprogram och introducerade koncept och verktyg som än idag finns i till exempel Adobe Photoshop.

Det är inte bara programmets gränssnitt och funktioner som blivit legendariska, det är även känt för att ha bra kod i grunden. Den berömde Don Knuth, professor i datavetenskap vid Stanford University, sa att Macpaint var "det bästa program som någonsin skrivits" vid firandet av att Macen fyllde 20 år. Han efterlyste då källkoden till programmet för forskningsändamål och i publiken satt Andy Hertzfeld, som var med vid Macens skapande och ligger bakom Folklore.org som innehåller många anekdoter om Apple och skapandet av den första Macen.

Steve Jobs och Bill Atkinson 1984.

Andy Hertzfeld tog kontakt med Bill Atkinson för att höra om han hade kvar programmets källkod. Det hade han och efter lite svårigheter lyckades han få ut koden från en diskett avsedd för en utvecklingsversion av Apples Lisa-dator. En större svårighet var dock att få Apple, som fortfarande ägde koden, att släppa den fri.

Det var först 2010 när Hertzfeld träffade Steve Jobs personligen för att diskutera frågan som det löste sig, Jobs såg till att ärendet behandlades direkt och i juli 2010 släpptes den fri på webben hos Computer History Museum.

Macpaint återskapat som HTML-sida

Martin Braun har gjort en speciell hyllning till Macpaint genom att återskapa programmet så likt som möjligt i en vanlig webbläsare med HTML etc, utan speciella tillägg. Han kallar projektet Cloudpaint och släppte det för ganska precis ett år sedan. Det är inte en exakt kopia av Macpaint och vissa funktioner fungerar inte, men mycket är likt, till och med hur menyerna inte stannar kvar vid ett musklick utan bara så länge knappen hålls nere.

För undertecknad var det dock en liten besvikelse att speglingsverktyget inte fungerar (än). Dialogrutan finns, men funktionen gör det inte, något som Braun också tagit upp på sin blogg. För egen del som liten på mitten av åttiotalet framför en Macintosh med Macpaint var möjligheten att kunna spegla penseln i olika riktningar något av det mest magiska med programmet.

Avslutningsvis, Don Knuth är så pass legendarisk inom datavetenskap att han har fått en egen XKCD-serie en gång i tiden, och en mycket rolig sådan:

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.