Philips klockradio för Iphone och Ipod med Lightning-kontakt

Tillbehör med Lightning-kontakt är fortfarande relativt sällsynta, men det börjar komma allt fler. 99mac har testat en liten klockradio från Philips som fungerar med Iphone 5 och nyare modeller.

Tillverkare av kringutrustning för #Iphone drog antagligen efter andan när det förra året stod klart att Apple skulle ersätta den klassiska dockningskontakten som funnits i nio år med en helt ny kontakt, #Lightning-kontakten. En mycket mindre och avsevärt smidigare kontakt som dock innebär att de gamla tillbehören inte passar utan någon form av adapter.

Apple var inte snabba på att licensiera ut användningen av Lightning-kontakten, så när Iphone 5 släpptes som första produkt med den nya kontakten fanns det i princip inga tillbehör att köpa. Det tog oväntat lång tid innan produkter med Lightning-kontakt dök upp, fortfarande idag är det relativt sparsamt även om mycket hänt senaste månaderna.

Av alla olika typer av produkter som kan tänkas ha en dockningskontakt för Iphone är klockradion en av de mest lämpade just eftersom den finns vid sängen och det är där de flesta laddar sin telefon varje natt. 99mac har tittat närmare på en klockradio från Philips med Lightning-kontakt.

Philips klockradio för Ipod/Iphone

Philips klockradio med Lightning-kontakt har modellbeteckningen AJ3275D/12 men kallas kort och gott för just "Klockradio för Ipod/Iphone" och är en uppföljare till en likadan modell med den äldre kontakten. För enkelhetens skull kommer bara Iphone att nämnas i detta test, men det går lika bra med en Ipod med Lightning-kontakt.

Enligt specifikationerna är klockradion kompatibel med Iphone 5, femte generationens Ipod Touch och sjunde generationens Ipod Nano. Det är rimligt att anta att även nya Iphone 5C och 5S fungerar lika bra. Den fungerar däremot inte med Ipad eftersom den är för bred för den nedsänkning som omger kontakten på klockradion. Storleksmässigt är den 130 x 76 x 145 millimeter och den väger 0,6 kilogram.

Förutom en Lightning-kontakt för dockning av Iphone och Ipod har klockradion de basfunktioner man kan vänta sig. Det finns en inbyggd digital FM-mottagare för att lyssna på radio och lagra snabbval av radiostationer. Det går förstås även att lyssna på musik med mera från en inkopplad Iphone och Ipod.

Det finns två alarmtider som oberoende av varandra går att ställa till att använda alarmsignal, radio eller Iphone/Ipod. Väckningen sker genom en gradvis ökning av volymen för en behaglig väckning och det finns en insomningsfunktion.

Displayens ljusstyrka går att anpassa i tre steg. Ljudet är i mono och klockradion har en total uteffekt på 2 watt RMS (Root Mean Square, avser en kontinuerlig effekt mätt vid en viss frekvens). Den kommer med ett batteri för backup av alarm och tid, vid eventuellt strömavbrott.

I praktiken

Det går snabbt att komma igång med klockradion, det är bara att packa upp den och koppla in nätadaptern. En liten men smart funktion är att den kan synkronisera klockan med telefonens klocka (som i sin tur vanligen synkroniseras automatiskt). Det är bara att sätta fast telefonen på Lightning-kontakten så ställs klockan direkt. Det kan knappast bli smidigare än så.

Själva enheten är liten, smidig och riktigt elegant. Det är enkelt att sätta fast telefonen och anslutningen är utformad så att det ska passa även om telefonen har ett skal. Den är även ledad så att telefonen går att vicka framåt.

Däremot leder Apples design av själva Lightning-kontakten, som är gjord för att inte lossna av misstag, till att den lätta klockradion följer med upp om man lyfter i telefonen. Den går att lossa med en hand, men det krävs lirkande och att man tar lite spjärn mot klockradio.

Det är viktigt att det är lätt att läsa av vad klockan är på natten (halva grejen med en klockradio) och många produkter på marknaden har displayer fyllda med för mycket information eller svart text mot en lysande bakgrund. Här märks det att Philips har tillverkat klockradior under väldigt många år, displayen visar tydligt vad klockan är och nästan inget annat, förutom att indikera vilka alarm som aktiva samt om telefonen är ansluten till dockningskontakten.

Siffrorna är stora och tydliga med en behagligt grön färg vars ljusstyrka går att ställa i tre steg, något som borde vara tillräckligt för de flesta behov. Ingen risk att den lyser upp hela sovrummet med andra ord (den risken finns däremot om displayen tänds, men tack och lov finns Stör ej-läget i IOS som förhindrar det).

Layouten av knapparna är tydlig och det är enkelt att förstå hur klockradion ska används. Dessvärre låter knapparna rätt högt med ett plastigt ljud vid nedtryckning. Om du har en lättväckt partner finns en risk att du stör denne om du försöker ställa om till exempel alarmtiden mitt i natten.

Ljudet är som man kan vänta sig av en klockradio av den här storleken, det vill säga det är ingen hifi-kvalité. För den som vill ha riktigt bra ljud behövs en annan typ av enhet mera inriktad på detta. Men med det sagt så låter den här klockradion ändå relativt bra, det är ett väldigt rent och tydligt ljud, speciellt tal går fram bra. Musik låter också helt okej, men det är förstås ett ganska hårt ljud utan någon vidare bas. Kort och gott: det låter som en bra klockradio, men inte mer än så.

Det finns en speciell Iphone-knapp som startar uppspelning av ljud från telefonen. Här bör ett varningens finger höjas: Om din Iphone inte börjar spela upp någonting när du trycker på play-knappen i IOS 7:s Kontrollcenter kommer du inte heller att vakna till något ljud. En läxa jag lärde mig den hårda vägen genom att försova mig en morgon.

Det är svårt att klandra klockradion för detta, det är förmodligen snarare en brist i IOS. Situationen uppstod troligen efter att ha lyssnat på Spotify som senare avslutats. Hursomhelst, kolla att musiken går att starta med play-knappen i kontrollcentret innan du lägger dig om du avser att vakna till ljud från telefonen.

En liten störande detalj var även ett väldigt svagt ljud från nätadaptern som sitter i eluttaget. Det är ett bekant ljud som billigare nätadaptrar ibland kan ge från sig. Det var inget som störde nattsömnen, men det gick att höra om man lyssnade noga.

Med ett annat exemplar av samma klockradio uppstod problem i ett område med sämre mobiltäckning. Högtalaren i klockradion gav ifrån sig det där klassiska ljudet som kommer när en telefon i närheten försöker få kontakt med mobilnätet vilket tyder på att högtalaren inte är ordentligt avskärmad. I mitt testande gick det inte att återskapa, jag ringde till telefonen när den satt dockad, både med klockradion helt avstängd, men även med radio respektive musik från Iphone igång och inte någon av gångerna hörde jag störningar. Däremot upptäcktes en annan smart liten detalj; om FM-radion är igång tonas den ned när den dockade telefonen ringer.

Omdöme

På det hela taget är detta en bra klockradio som kan rekommenderas till alla som vill ha en elegant klockradio med de viktigaste basfunktionerna och dockning av Iphone för enkel laddning varje kväll. Den gör den sitt huvudsakliga jobb bra, det vill säga att visa vad klockan är. Priset på cirka 7 00 kronor är rimligt för produkten.

Positivt

  • Elegant, smidig och lättanvänd.

  • Tydliga stora siffror i behaglig grön färg.

  • Bra basfunktioner, precis de som behövs.

  • Helt ok ljud för att vara en klockradio.

Negativt

  • Det är lite trixigt att lyfta ur telefonen med en hand.

  • Det är inte idiotsäkert att vakna till musik från Iphone (se ovan, inte klockradions fel, men ett möjligt problem ändå).

  • Knapparna låter alldeles för mycket för sovrummet.

  • Störningar på grund av telefonens kommunikation med mobilnätet kan eventuellt vara ett problem.

Kommentarer
7 svar

Då var det äntligen fredag och vad passar då inte bättre än lite hederligt fredagstrams?

Ikeas smarta gardiner fick stöd för HomeKit för mindre än två veckor sedan i USA, men stöter redan på tekniska problem.

Det finns idag en uppsjö av tillverkare på marknaden som säljer True Wireless-hörlurar men ingen kommer i närheten av Apples försäljningssiffror.

Hur många gånger har man inte svurit över att man har fel kabel med sig, eller försöker vända USB-kontakten åt rätt håll för femtiofjärde gången. Vore det inte skönt med en standard där alla använder lika så att det alltid finns inkopplade kablar att tillgå. Det kan bli sanning. EU-parlamentet röstar om en EU-standard.

Från och med idag börjar Instagram rulla ut direktmeddelanden på desktopversionen av Instagram. Men bara en liten procentsats av deras 500 miljoner användare får det redan idag.

Den 16:e december släppte Apple en uppdatering till AirPods Pro och nästan omedelbart efteråt började användare märka att brusreduceringen inte längre var lika bra.