Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Tips

Ändra förvald plats för skärmavbilder i OS X

Tillhör du de som gillar att ta skärmavbilder på din Mac, men ogillar att de alltid hamnar på skrivbordet? Det finns en lösning på det problemet.

Det har alltid varit enkelt att ta #skärmavbilder på Mac, i alla fall om man känner till systemets inbyggda snabbkommandon (se dessa nedan), men det är inte lika enkelt att bestämma var de ska hamna.

Normalt sett hamnar alltid skärmavbilderna på skrivbordet. Det gör att de är lätta att hitta. För den som tar många skärmavbilder eller till exempel redan har fullt med andra filer på skrivbordet blir det dock lätt rörigt. Då kan det vara bra att skapa en speciell mapp som alla skärmavbilder ska hamna i. Det finns ingen inställning i OS X för att skapa en sådan mapp, men via Terminalen går det att ändra detta.

#Terminalen är ett program som finns i mappen Verktygsprogram i den vanliga programmappen. För den som aldrig använt Terminalen förut kan den te sig lite skrämmande, det är lite som att lyfta på motorhuven till OS X. Den är ett kraftfullt verktyg som både kan ställa till det och kan göra stor nytta.

I mitt fall har jag skapat en mapp i min hemkatalog som heter Skärmavbilder där jag vill att dessa bilder ska hamna. Terminalkommandon för att ändra var skärmavbilder hamnar ser då ut såhär i mitt fall:

defaults write com.apple.screencapture location /Users/adrian/Skärmavbilder/

Det är allt som behövs, men för att ändringen ska slå igenom krävs det att man loggar ut sin användare och loggar in igen, alternativt startar om datorn.

Det enda som kan vara något knepigt i detta fall är att se till att sökvägen till mappen blir rätt. Det måste vara den fullständiga sökvägen på datorn. Ett tips för att få rätt sökväg är att helt enkelt dra mappen från Finder till terminalfönstret:

Radera eventuellt mellanslag i slutet och lägg till ett snedstreck.

Kommentarer
12 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.