"Hitta min Iphone" i praktiken

Många har nog sett historierna om hur "Hitta min Iphone" hjälpt rånade och bestulna ägare återfå sin telefon. Men hur pass väl fungerar det i praktiken? 99mac går igenom fördelar och nackdelar och har också pratat med polisen om deras erfarenheter.

#"Hitta min Iphone" är en funktion som Apple erbjuder kostnadsfritt via sin tjänst #Icloud. Detta är väldigt användbart i många situationer. Hur många gånger har inte mobiltelefoner tappats i skidbacken på sportlovet? Eller varför inte under skogspromenaden den där varma sommardagen?

Med funktionen kan man via internet söka reda på en #Iphone, #Ipod Touch, #Ipad eller #Mac. Tjänsten gör det också möjligt att slå på visuella eller ljudbaserade larm för att uppmärksamma någon om att enheten är borttappad eller stulen. Man kan också låsa enheten och slutligen radera den helt om allt hopp är ute om att återfinna den.

Aktivera "Hitta min Iphone" i inställningar i IOS.

Om man ändå får tillbaka sin enhet senare har man förhoppningsvis en säkerhetskopia på innehållet via #Itunes eller Icloud.

Tjänsten aktiveras enkelt i inställningarna i IOS 5 eller senare, och kan utöver detta även användas för att spåra Mac-datorer som kör OS X Lion eller senare. Tjänsten heter då "Hitta min Mac", men fungerar på samma sätt och syns i samma vy i Icloud som anslutna IOS-enheter.

När man aktiverat "Hitta min Iphone" krävs det minst två saker för att det ska fungera. Det ena är att telefonen är påslagen. Det andra är att telefonen ska ha någon form av internet-anslutning, exempelvis via wifi eller mobilnätet via 3G, Edge eller GPRS.

Tjänsten fungerar utan sim-kort under förutsättning att den är påslagen och ansluten till ett trådlöst nätverk. Om telefonen återställts till fabriksläge, alltså som om den vore helt ny, fungerar inte "Hitta min Iphone" då funktionen är knuten till ditt Icloud-konto och inte till telefonens hårdvara.

Hur din Iphone spåras

"Hitta min Iphone" använder sig primärt av telefonens inbyggda #GPS för att ta reda på var telefonen befinner sig.

Om telefonen befinner sig inomhus eller på annat sätt inte kan få kontakt med de satelliter som är en del av GPS-systemet övergår en Iphone till att försöka få fram var den befinner sig via triangulering. Med hjälp av mobiloperatörernas antenner och olika wifi-nätverk räknar telefonen ut var den befinner sig.

IOS-enheter samlar information om wifi-nätverk och antenner för mobilnätet i en databas, exempelvis signalstyrka och GPS-koordinater, som skickas krypterad och anonym till Apple. Informationen kommer sedan alla användare till del, något som kallas för crowdsourcing.

Om du vill veta mer om olika id-nummer och koordinater till antenner för mobilnätet kan besöka Opencellid, en webbsajt som försöker registrera alla världens antenner för mobiltelefoni. Här finns GPS-koordinater och övrig information för en rad antenner och operatörer.

Apple var tidigare dåliga på att informera om att data samlats in och fick hård kritik under våren 2011 i något som kallades för "locationgate". Också Google samlar in samma typ av information för liknande användning i Android-baserade mobiltelefoner.

GPS är av naturliga skäl mer precis än trianguleringsmetoden, men i större städer där gatorna är trånga och sikten mot himlen kan vara helt eller delvis skymd finns det inga garantier för att telefonen ska lyckas få fram en exakt position med GPS. Trianguleringen kan i de lägena fungera bättre då antenner för mobilnätet sitter tätare i tätorter. Samtidigt är triangulering mindre precist utanför tätbebyggda områden då antalet antenner helt enkelt är färre och arbetar över större områden.

"Hitta min Iphone" använder sig inte av den IP-adress som telefonen har via 3G-nätet eller ett wifi-nätverk då den informationen kan vara gravt missvisande när det gäller var en Iphone faktiskt befinner sig.

Detta beroende på att IP-adressen endast kan spåras tillbaka till den punkt där dataanslutningen till en Iphone övergår till själva internet. Denna punkt kan av naturliga skäl vara i samma rum likväl som flera mil från själva telefonen.

Den metod som Apple använder för att räkna ut var en Iphone befinner sig är dock inte den enda metoden för att spåra en mobiltelefon. En mobiloperatör kan efter begäran från polis spåra en telefon med större precision. Detta används exempelvis när polisen jagar brottslingar eller letar efter försvunna personer.

Om din Iphone försvinner

Om oturen är framme och din telefon blir stulen eller tappas bort finns tre saker "Hitta min Iphone" kan hjälpa dig med. Det första är att försöka hitta telefonen på en karta. Surfa in till Icloud och logga in med ditt konto och välj därefter funktionen "Hitta min Iphone". Har du tur är din telefon fortfarande aktiv och du kan hitta den på kartan.

Icloud med "Hitta min Iphone"-funktionen.

Om telefonen landat hårt på marken och gått sönder eller om en tjuv stängt av den kan du med hjälp av informationen i "Hitta min Iphone" se hur länge sedan det var som din Iphone senast skickade en positioneringssignal till Apples servrar. Detta kan hjälpa som en indikation på var telefonen fanns senast.

Om du inte kan hitta telefonen via kartan kan du antingen välja att spela ett ljud och visa en notifiering på skärmen på din Iphone.

Om någon råkar hitta telefonen finns alltid möjligheten att denne tar kontakt med ägaren.

På låsskärmen i IOS visas meddelandet. För att låsa upp enheten matar man in samma kod som angavs när telefonen låstes via Icloud.

Låsfunktionen har varit effektiv och snabb de gånger vi testat den, men det bör noteras att om telefonen har dålig eller ingen täckning kan det dröja tills Iphone har bättre täckning innan låset aktiveras. Detta på grund av att låskommandot skickas över telefonens internetanslutning. Om telefonen är avstängd kommer låsningen att aktiveras så snart telefonen aktiverats igen och får kontakt med internet.

Om telefonen stulits är oddsen betydligt sämre att tjuven bryr sig om en vädjan om att kontakta ägaren. Därför kan det i sådana situationer vara bäst att radera en IOS-enhet helt och hållet vilket du enkelt gör via "Hitta min Iphone". Detta innebär att du visserligen inte har någon information kvar i din Iphone om du mot all förmodan skulle få tillbaka den. Samtidigt slipper du riskera att en tjuv kommer över din privata information som adressbok, e-post, bilder, och så vidare.

Apple erbjuder också en gratis applikation för IOS kallad "Hitta min Iphone" som du kan installera på alla IOS-baserade produkter. Även om inte alla har både Ipad och Iphone med sig kan detta vara en användbar applikation om så är fallet. Appen fungerar givetvis också om du får låna någon annans telefon en stund.

Om man har förhoppningar om att få tillbaka sin Iphone efter att blivit av med den i exempelvis ett inbrott eller ett rån så är "Hitta min Iphone" inte alltid användbar för polisen i storstäderna.

"Positionsangivelser är vanskligt. Det finns så många felkällor i positioneringen att det går inte att förlita sig på tekniken" , säger Johan Säfström, yttre befäl på Södermalmspolisen i Stockholm till 99mac.

Osäker positionering

Johan Säfström. Yttre befäl på Södermalmspolisen.

Bild: Polisen

Johan Säfström beskriver hur han själv varit ute och letat efter en stulen Iphone och sett hur positionsangivelsen hoppat fram och tillbaka på kartan under jakten på telefonen och dess förövare.

"I storstadsmiljöer som på Södermalm i Stockholm går det inte att helt lita på positioneringsfunktioner som den i "Hitta min Iphone" och vi kan inte agera polisiärt med enbart den typen av information som underlag" , säger Johan Säfström.

Ett annat stort problem är flerfamiljshus. Även om en Iphone spårats till en sådan fastighet kan inte polisen agera då det inte finns en tillräckligt precis angivelse om var enheten befinner sig.

Johan Säfström berättar att han vid två tillfällen själv varit med om att "Hitta min Iphone" faktiskt lett till att telefoner återfunnits. Ena gången var vid ett personrån. "Vi hade målsägaren med oss i polisbilen och hittade efter en stund ett ungdomsgäng som stod relativt ensamma på en plats. Signalen från "Hitta min Iphone" ledde oss till platsen och vi klev ur polisbilen, ringde till den stulna telefonen och det började därefter ringa i en av ungdomarnas ficka" , berättar Johan Säfström som i efterhand skrattande beskriver händelsen som "en bra dag på jobbet" .

Den andra gången var det en busschaufför som hittat telefonen och tänkte lämna in den till hittegodsavdelningen dagen efteråt. "Det gick lite fortare att få tillbaka den när vi åkte iväg för att hämta den" , säger Johan Säfström.

Han beskriver också medborgarna i Stockholm som överlag ganska ärliga, där många upphittade mobiltelefoner lämnas in till polisens hittegodsavdelning. Givetvis sker det också rån, stölder och andra former av brottsliga handlingar där personer blir av med exempelvis en mobiltelefon. Iphone anses av polisen vara mer stöldbegärlig och är den telefonmodell som oftare är byte vid ett rån jämfört med andra tillverkares modeller.

Gör så här om din telefon blir stulen

Om man blir utsatt för en väskryckning eller ett rån och på sätt blir av med sin mobiltelefon har man inte automatiskt rätt att bruka våld eller liknande för att ta tillbaka den. Det finns utrymme i lagen för en privatperson att gripa en brottsling under pågående brott, men Johan Säfström på Södermalmspolisen i Stockholm avråder alla att försöka lösa den här typen av saker på egen hand:

"Vi förväntar oss inte att medborgarna ska ha koll på hur lagtexten är utformad utan uppmanar alltid alla att ta kontakt med polisen omedelbart efter att man blivit utsatt för ett brott" .

Gör istället så här:

  1. Kontakta polisen så snart det går. Dokumentera var du blev utsatt för brott och hur det gick till.

  2. Försök lokalisera och radera din Iphone via "Hitta min Iphone".

  3. Kontakta din mobiloperatör och anmäl stölden samt spärra SIM-kortet i telefonen.