Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Uppdaterad

Nu testar mobiloperatörerna lte i Sverige

Samtidigt som rapporter om tester av lte, tekniken bakom 4g-telefoni, runt om i landet pågår kommer Apple nästa vecka att rulla ut lte-stöd i Iphone 5 till ytterligare 36 operatörer, bland annat i Danmark. Vi tog kontakt med de fyra stora operatörerna i Sverige och kollade hur landet ligger i frågan.

Under frågestunden igår mellan analytiker och Apples vd Tim Cook nämnde han i förbigående att Apple nästa vecka rullar ut stöd för lte till 36 nya operatörer med totalt 300 miljoner abonnenter.

Vilka dessa operatörer är nämnde inte Cook, men länder som nämndes inkluderade vårt grannland Danmark. Att Apple distribuerar ut stöd för lte till Iphone 5 sker sannolikt antingen via en uppgradering av IOS som enligt rykten ska ske just nästa vecka då IOS 6.1 sägs släppas. Vår rundringning visar dock att ett lte-stöd tycks vara långt borta för svenska användare av Iphone 5.

De telefoner som säljs på den svenska marknaden via operatörerna eller via Apple har i dag inte stöd för lte aktiverat utan detta sker från marknad till marknad, vilket exempelvis skett i Danmark denna vecka då mobiloperatören Tre nu lanserat lte-stöd för Iphone 5 där.

Apple väljer att aktivera lte-stödet i Iphone 5 land för land när de anser att en operatör har tillräckligt god täckning för lte. Apple har enligt uppgift sålt Iphone 5 i andra europeiska länder med lte-funktionen aktiverad trots att där saknats stöd för tekniken vid lanseringen av Iphone 5. Vilka dessa länder är har vi inte lyckats utröna när detta skrivs.

Vi har pratat med Tre, Telenor, Tele2 och Telia och försökt få reda på hur landet ligger i frågan lte och Iphone 5, nu när bandet för 1800 megahertz är tillgängligt för de olika operatörerna. Sedan tidigare har Telia, Tele2 och Telenor skaffat licenser för 1800 megahertz-bandet, medan Tre har valt att satsa vidare på 2100 megahertz-bandet.

Erik Hörnfeldt är presschef på Tre och berättar att det är enkelt att stödja lte i Iphone 5, men att det är upp till Apple att slå på ett eventuellt stöd för funktionen:

- Vi tror att i alla fall radiodelen på Iphone 5 stödjer existerande europeiska lte-frekvenser och vi har sett tidigare att Apple ändrat hårdvara under pågånde modellprogram på sina mobiltelefoner, säger Erik Hörnfeldt.

Vi tog kontakt med Telenor som berättar att företaget nu genomför ett begränsat test av #lte på 1800 megahertz-bandet på olika platser i landet. #Telenor vill inte gå in på exakt var dessa tester genomförs, och påpekar också att testerna inte uteslutande görs för ett eventuellt lte-stöd i Iphone 5:

- Vi har köpt frekvensbandet för att det ska användas till något bra och just nu testar vi lte på det och får återkomma till när det kan bli aktuellt med något som kunderna kan använda sig av, säger Andreas Hamrin på Telenors pressavdelning.

På Tele2, som delar på en licens för 1800 megahertz-bandet med Telenor, bekräftar presschefen Per Danielsson att begränsade tester pågår av lte, om Tele2 skulle behöva kapaciteten i framtiden, men hur och när en eventuell bred lansering av tjänsten kan ske är inget Tele2 kan svara på i dagsläget.

Telias #presschef för mobilitetstjänster, #Nicholas Rundbom, säger att Telia betraktar #Iphone 5 som en 3g-mobil tills att Apple väljer att stödja de frekvensband som Telia i dagsläget använder för 4g. Telia har rätt att bygga på 1800 megahertz-bandet och Nicholas Rundbom säger till #99mac att Telia har för avsikt att använda det till att förstärka täckningen för 4g-nätet.

Uppdatering, 2013-01-24, 20:43: Artikeln uppdaterad för att reflektera att Apple inte sagt att lte-stöd för svenska telefoner släpps i Sverige nästa vecka, vilket denna artikel tidigare uppgav. Vi beklagar felaktigheten.

Kommentarer
15 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.