Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Apple tar upp kampen mot Kinas censur

Den kinesiska diktaturens försök att kontrollera internet har lyckats kuva till och med Google. Men Apple ger sig inte så lätt utan gör vad de kan för att se till att allt innehåll i Itunes och App Store är tillgängligt även i Kina.

Att surfa på Internet om du befinner dig i Kina är inte en helt enkel sak. Myndigheterna bevakar ständigt bloggar och andra webbsidor och blockerar också åtkomst till en rad webbsajter i utlandet, exempelvis Wikipedia, för att försöka kontrollera vilken information som är tillgänglig för landets invånare. Besökare på så kallade cyberkafeér måste registrera sig innan de sätter sig vid en dator och surfar. Försöker man använda sig av virtuella privata nätverk (VPN) har Kina numera teknik för att kunna se vad som finns även i den krypterade trafiken och kan också blockera den trafiken om de så önskar.

Till och med mäktiga Google har fått vika sig för den kinesiska diktaturens vilja efter att först ha försökt tillhandahålla ocensurerade sökresultat. Reaktionen från myndigheterna då blev att Googles licenser för att bedriva sin verksamhet i Kina plötsligt kunde dras in, elen till företagets kontor i Kina kunde stängas av och företagets kinesiska chefer kallades till ständiga förhör och utfrågningar. Google följer nu de regler som Kina ålägger dem och blockerar regelbundet information i sitt index, även om de har flyttat sina servrar till Hongkong och varnar sina kinesiska användare om de försöker söka på ämnen eller ord som är censurerade.

Kort sagt - det är inte helt enkelt för ett västerländskt företag att tillhandahålla en tjänst i Kina som på minsta sätt riskerar att kollidera med de kinesiska myndigheternas intressen. Detta har också Apple upptäckt då Kina genom sin nationella brandvägg blockerat sökningar i App Store efter VPN-applikationer. Apple har därför gått över till att skicka all trafik mellan IOS och App Store över https, en krypterad variant av det vanliga http-protokollet, för att göra det svårare för kinesiska myndigheter att blockera eller censurera trafiken till App Store och Itunes. Om den åtgärden från Apple räcker är dock oklart, då kinesiska myndigheter också arbetar med att införa ett system som ska godkänna såväl plattformar som applikationer innan de får säljas på den kinesiska marknaden.

Läs mer om detta här.

Skriven av Joacim Melin

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.