Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

99mac kollar in Nokias Here

SNABBTEST. När Nokias kartapp Here dök upp i App Store skyndade vi att ladda hem den för att se om det är något att ha. Vårt snabbtest ger verkligen blandade känslor.

Det har stormat kring Apples egna app med #kartor. Fruktföretaget bad om ursäkt och hänvisade kunder till tredjepartsappar medan de jobbar på att förbättra sin egen. #Nokias Here är en sådan app som släpptes i App Store i dag. Tyvärr är den inte gjord för att klara Retina-skärmar. Det blir inte lika skarpt och fint som i Apples egna app. Here är också något långsammare att ladda.

Så här ser menyn över olika vyer ut i Here respektive Kartor.

Apparna har annars liknande funktioner. Det går att få vägbeskrivningar, se trafikläget och kolla upp adresser. Apple har ett snyggare gränssnitt, Here känns något förlegad. Men båda är informativa och enkla att använda.

Båda apparna kan visa trafikläget. Apples kartor visar i just det här fallet något mer än Here. Bäst fungerar bägge på större vägar.

Nokias Here har ett offline-läge där du kan spara ner att kartområde för användning utan uppkoppling. Apples karta sparar automatiskt väldigt mycket information när du använder appen som finns kvar även när du inte har någon uppkoppling längre. Heres fördel är att du kan välja ett kartområde som du vet sparas.

Om vi vill köra bil till Göteborg ger Here oss ett alternativ medan Kartor ber oss välja mellan tre olika. Nokias Here verkar bara ha röstnavigering om man väljer att gå. Annars får man bara se en lista.

För att få en röst som läser upp vägbeskrivningen måste man alltså välja att gå i Here. Men så här ser det i alla fall ut i båda apparna.

Båda apparna har röstnavigering. Men i Here måste du gå för att kunna använda det. Dessutom måste du ladda ner röstfilen. Apple drar igång utan något vidare dröjsmål.

Något som Here gör riktigt bra är att visa kollektivtrafiken och ge vägbeskrivningar direkt i appen. Apples app ger oss förslag på andra appar istället.

Ett område där Here faktiskt är överlägsen är kollektivtrafiken. Here kan ta fram en resväg med buss, tåg eller tunnelbana här i Stockholm och verkar göra det lika bra som till exempel Res i Sthlm. Apples kartapp visar dig ett gäng appar där du kan få hjälp istället för att göra jobbet själv.

I kommentarerna till vår första artikel om att Here släppts kom kritik mot satellitvyn. Och ja, Here visar bara grönt sudd där Kartor visar bra med detaljer ute på landsbygden på Gotland.

För alla dem som inte tycker om Kartor är Here absolut ett bra alternativ. Gratis är den också. Men Nokia har också en del att jobba med innan det blir helt bra.

Skriven av Ida Blix

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.