Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Fokuserad och elegant skrivmiljö med IA Writer

IA Writer för Mac är en utmärkt textredigerare med några unika finesser för den som gillar en avskalad och textfokuserad miljö utan behov av omfattande inställningsmöjligheter. Det finns dessutom en app för Iphone och Ipad samt synking av dokument via Icloud.

I kampen om titeln mest minimalistisk skrivmiljö ligger textredigeraren IA Writer bra till. Listan på funktioner är befriande kort men det som finns är däremot genomarbetet och elegant. Det finns till exempel inga inställningar alls i programmet. Istället har utvecklarna valt att så långt som möjligt göra de bästa valen åt dig.

"IA" står för Information Architects, vilket är företaget bakom IA Writer. Framförallt är det Oliver Reichenstein hos Information Architects som är hjärnan bakom programmet. Han upplevde att de textredigerare han använde hindrade honom från att bli klar med sin bok. Han behövde skapa en så störningsfri miljö som möjligt för produktivt skrivande och det resulterade i IA Writer.

IA Writer är en smidig textredigerare för Iphone och Ipad men det är som ett program för OS X som redigeraren verkligen glänser. Även om det går att komma långt med en Ipad och ett tangentbord är det fortfarande effektivast att jobba med skrivande på en vanlig dator.

Vi har tittat närmare på version 1.4 av IA Writer för Mac som kom ut nyligen men även kastat ett öga på IOS-appen, både i Iphone och på Ipad.

IA Writer för Mac

En elegant skrivmiljö med texten i fokus.

IA Writer kännetecknas av avsaknaden av det mesta. Inga inställningar och inga verktygsfält. Det går inte att byta typsnitt eller ändra bakgrundsfärg. Till och med fönsterlisterna försvinner från fönstret när man börjar skriva i programmet. Allt för att fokusera på skrivandet.

Miljön som erbjuds - och som alltså inte går att påverka - är ett resultat av väl avvägda beslut. Bakgrundsfärgen i fönstret är svagt ljusgrå. Typsnittet heter Nitti Light, är "monospacat" och ytterst behagligt att jobba i. Markören är inte den vanliga utan ett av programmets få karaktäristiska element, den är kraftigare och av en speciell blåfärg som är bekant för den som sett programmets ikon.

Fokusläget visar en mening i taget och placerar den mitt i fönstret.

Även om miljön är barskrapad är den inte utan sina finesser. En av dessa är fokusläget som går att slå på nere till vänster i fönstret. Med detta läge aktiverat visas bara aktuell mening i svart färg, övrig text tonas ner till en grå färg och raden som markören befinner sig på ligger alltid mitt i fönstret, vertikalt sett. Fokusläget är så pass unikt att IA sökt patent för det.

I praktiken fungerar fokusläget bra så länge händerna befinner sig på tangentbordet. Att försöka markera text med muspekaren fungerar inte fullt så bra då den automatiska vertikala centreringen gärna skrollar texten precis när den ska markeras.

När skrivandet börjar gömmer IA Writer alla fönsterlister och kvar blir bara själva texten.

En annan finess som nämndes tidigare är att alla fönsterlister försvinner när man börjar skriva. Ingen stor grej, men den gör förvånansvärt stor skillnad och jag kom på mig själv med att slå ett mellanslag och sudda ut det ibland om jag råkat aktivera listerna genom att röra på muspekaren. Det finns förstås ett fullskärmsläge för maximal fokus, men i mina ögon räckte det gott med att gömma alla andra program, just tack vare det listfria fönstret.

Genom att ändra bredden på fönstret kan storleken på texten ökas i tre steg. Klicka på bilden för att se den i full storlek.

Den största nyheten i version 1.4 är att det går att ändra storleken på texten. Men inte på det vanliga sättet, genom att välja fritt bland olika storlekar. IA ville lösa det på ett sätt som de ansåg bättre och elegantare utan att lägga till en inställning. De sneglade på hur webbsidor nuförtiden ofta formges med något som kallas "responsiv" eller "adaptiv" design. Det betyder att i takt med att webbläsarens fönsterbredd förändras anpassas webbsidan efter detta, ända ner till de smala skärmar som finns i telefoner.

I IA Writer innebär den adaptiva designen att storleken på texten förändras i tre fasta steg beroende på bredden på fönstret. Tanken är att när ett fönster görs bredare finns det även ett önskemål om att texten ska bli större. Det kan också användas så att det aktuella fönstret som används för stunden är brett och har stor text medan övriga öppna dokument är smalare och har mindre text eftersom de inte är i fokus.

Den adaptiva designen är inte alls en dum idé. Efter att ha använt IA Writer 1.4 en tid känns funktionen helt naturlig, trots att ingen annan textredigerare fungerar på det viset tidigare.

Markdown-formaterad text kan förhandsvisas med HTML-utseende i en separat panel.

Likt många andra textredigerare nuförtiden har IA Writer stöd för formateringar av text med Markdown. Markdown är ett märkspråk framtaget av den populäre Apple-bloggaren John Gruber och har fått stort genomslag på webben för att strukturera text på ett enklare, mer lättläst och lättarbetat sätt än att skriva HTML-kod för hand.

Markdown ger bland annat möjligheten att markera rubriker genom att skriva # först på raden och skriva kursiv stil med *asterisker*. Det är även enkelt att göra listor och lägga in länkar i text.

IA Writer har inte bara stöd för Markdown genom att till exempel rubriker får fet stil i själva redigeringsfönstret. Från och med version 1.4 finns det även en panel för att förhandsgranska formateringen som renderad HTML-kod. Förhandsgranskningen fungerar bra, men det hade varit önskvärt om panelen skrollat automatiskt för att visa den del av texten som för tillfället redigeras.

IA Writer för Iphone och Ipad

IA Writer är inte bara en populär textredigerare för Mac, även för IOS är programmet en storsäljare. Den avskalade miljön är bekant för den som använt IA Writer för MAc. Det är samma gråa bakgrund, blåa markör och typsnittet.

Till vänster: Ett litet moln anger att dokumenten synkroniseras till Icloud. Till höger: Ovanför tangentbordet finns en extra rad med tangenter och möjligheten att flytta markören framåt och bakåt.

För att underlätta textredigeringen finns det en extra rad ovanför tangentbordet i iOS. Här finns bland annat pilar för att förflytta markören framåt och bakåt i texten. Det kan spara en del tid då standardsättet i IOS är lite omständligt, det vill säga att hålla fingret på texten tills förstoringsglaset visas och sedan dra markören till rätt plats. För Iphone finns det även några extra tangenter för tecken som bindestreck, komma, kolon, frågetecken, punkt och apostrof.

IA Writer för Ipad har några extra knappar för att bland annat flytta markören till början och slutet av ord samt skriva smarta citattecken och parenteser.

För Ipad finns det ytterligare några knappar, som till exempel smarta parenteser. Första gången knappen trycks ges en startparentes, andra gången en slutparentes. Det går också att flytta markören till början eller slutet av aktuellt ord. Små detaljer som kan spara både tid och minska frustrationen av att redigera text i IOS.

Markdown-märkt text går att förhandsvisa samt exportera som formaterad text eller HTML-kod.

Utöver att skriva ren text finns stöd för Markdown även i IOS-appen. IA Writer kan inte bara förhandsvisa Markdown-formateringen som HTML, det går även att exportera ut färdig HTML för den som till exempel ska använda texten på en webbsida.

Synkronisering

IA Writer stödjer två sätt att synkronisera dokument mellan apparna för IOS och programmet för Mac. Det ena är Apples Icloud och det andra är tredjepartstjänsten Dropbox. Personligen föredrar jag Dropbox i vanliga fall då det är en stabil tjänst och jag gillar att ha mina filer enkelt tillgängliga i min hemkatalog också. Dropbox har även finesser som historik, så att det går att gå tillbaka i tiden och se en äldre version av samma dokument.

I fallet med IA Writer är Dropbox tyvärr en sämre lösning än Icloud. Skälet är att dokument som synkroniseras med Icloud går att redigera även om enheten är "offline", det vill säga saknar internetaccess. Ändringar som görs i offlineläge synkroniseras automatiskt med Icloud när enheten är online igen.

Med Dropbox sparas inga ändringar lokalt på enheten och det går inte att komma åt andra dokument i offlineläge. För att inte förlora data sparas dokumentet lokalt om anslutningen försvinner, men då är det upp till dig att flytta det tillbaka till Dropbox-mappen när anslutningen kommer tillbaka.

På grund av brister och omständligare hantering med Dropbox rekommenderar IA Icloud istället för Dropbox för synkronisering. De jobbar på en bättre lösning som ändå följer Dropbox riktlinjer, men tills vidare är Icloud att föredra.

I våra tester fungerade Icloud-synkroniseringen bra. Den var inte fullt så omedelbar som Apple framställer det, men efter en stunds väntan dök dokument skrivna på till exempel Iphone upp i Macen och vice versa.

Slutsats

Om IA Writer är något för dig handlar först och främst om du accepterar de förval som är gjorda åt dig. Det är inte helt olikt hur Apples utformar sina produkter, genom att välja ut den bästa tänkbara funktionaliteten åt dig. Om detta inte passar dig, eller om du kräver möjligheten att anpassa och påverka är dessa produkter inget för dig, men om valen som gjorts passar dig kan det vara en befriande känsla att allt "bara fungerar" direkt.

Om miljön känns rätt är IA Writer en angenäm upplevelse. För min del brukar alla tester av textredigerare sluta med att jag går tillbaka till min gamla trotjänare BBEdit efter en tid. I fallet med IA Writer tänker jag inte gå tillbaka riktigt ännu, framförallt om det är rent skrivande det handlar om. Det är onekligen en angenäm upplevelse att använda detta program och denna recension är givetvis skriven helt och hållet i IA Writer (innan den brottades ner i vBulletin).

Under testperioden förekom inga krascher eller allvarligare buggar i något av programmen, däremot fanns det vissa visuella fel, som att text kunde förbli grå även efter att fokusläget slagits av. Det var dock obetydliga buggar.

IA Writer för Mac kostar i skrivande stund 38 kronor i Mac App Store tack vare en pågående kampanj. Ordinarie pris är 65 kronor. Programmet kräver OS X 10.6 eller senare.

IA Writer för IOS är en universell app för både Iphone och Ipad och kostar endast 7 kronor i App Store. Appen kräver IOS 5.0 eller senare och fungerar med alla IOS-enheter som stödjer IOS 5.0.

Kommentarer
4 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.