Ultimate Ears 900 bjuder på underbart ljud

TEST. Ultimate Ears 900 har en prislapp som placerar dem långt in i premiumsegmentet. Ljudmässigt är de bland det bästa vi hört, men passformen är knepig med bågar bakom öronen.

Logitech har sedan de köpte upp Ultimate Ears fortsatt att göra hörlurar främst riktade åt musiker som behöver höra sig själva perfekt medan de står på scen. Men de har också en linje med konsumentprodukter där vi testat UE 9000 tidigare.

Prislappen för UE 900, deras in-ear-lurar, är chockerande hög vid en första anblick, 3 990 kronor. De allra flesta av oss köper inte hörlurar för de här summorna. Lurar försvinner eller går sönder när man fastnar i något. Som tur är kände jag inte till prislappen innan jag började testa, annars hade jag kanske inte vågat öppna kartongen eller hantera dem på det vis jag gjorde.

Uppackning
Kartongen är ovanligt stor för ett par in-ear-hörlurar. Men precis som med deras större lurar, UE 9000, finns det mycket i kartongen. Lurarna och allt runt omkring håller hög kvalitet och känns välgjort. Det här hittar vi i kartongen:

  • Hörlurar

  • Hårt skyddsfodral

  • 5 par öronkuddar av silikon

  • 3 par öronkuddar i skum

  • Ljudkabel

  • Kabel med mikrofon och kontroller

  • 3,5 mm till 6,3 mm adapter

  • Adapter för flyg

  • Putspåse

  • Användarbok och garanti

Det ska med andra ord gå att hitta en perfekt passform med så många olika kuddar att välja bland. Det finns två kablar, med eller utan headset-del. Kablarna är flätade i blått eller svart. En bit före själva snäckan är de förstärkta i plast för att bilda en båge bakom örat.

Passform
Just att de är tänkta att gå upp och bakom örat får mig att tänka att lurarna riktar sig till människor som vill ut och sporta, men prislappen känns inte anpassad för något sådant. Det är inte lätt att få dem på plats första gången, och visst med övning blir det smidigare, men jag får inte till det med en hand medan jag är på språng. Kanske är det för att jag har glasögon som det krånglar.

Det följer med åtta par öronkuddar för att du ska kunna få till en bra passform med hög komfort. Jag trivs bäst med ett par i silikon. Provade kuddar av skum första gången med Koss The Plug. Det är lite för jobbigt att få dem på plats så hoppade över dem. Att lurarna sitter så bra som möjligt är viktigt för ljudkvaliten och för brusisolering. UE 900 ska få till upp till 26 decibel brusisolering. Det säger inte mig så mycket, men omvärlden försvinner nästan helt och det är lätt att njuta av sin musik nästan oavsett stök i bakgrunden.

Ljud
Inne i snäckorna ryms fyra element, två för det lägre registret, ett för mellanregistret och ett för höga frekvenser. Ultimate Ears kallar det här för en lyssningsrevolution, “en bred ljudbild som tar dig direkt till främsta raden. Den har hisnande djup och klarhet, pianolik klang och precis rätt mängd färg på bas och diskant”.

Jag provlyssnade dels min vanliga spellista i Spotify för test av hörlurar, men använde också lurarna privat fram och tillbaka jobbet, med min egen musik. Jag är ingen audofil, det märks säkert tydligt. Men till och med mina otränade öron hör att det finns mer detaljer i musiken med UE 900 än det gör med i princip alla andra lurar jag testat så här långt. Värt att nämna i sammanhanget är att det här är de dyraste lurarna jag satt i öronen. Ljudet är klart och det finns bas, precis lagom av allt. Lurarna verkar handskas lika bra oavsett om jag lyssnar på klassiskt, rock eller något elektroniskt.

Spellistan innehåller:
Massive Attack – Angel
Radiohead – Blow Out
Radiohead – Fake Plastic Trees
Sinead O'Connor – Troy
Guns N' Roses – Patience
Jeff Buckley – I Know It's Over
Psapp – Tiger, My Friend
Klaus Jäckle – Fugue for Solo Guitar in G Minor, BMV 1000
Melbourne Symphony Orchestra – The Planets, Op. 32: IV. Jupiter – The Bringer Of Jolity
London Festival Orchestra – Adagio In Minor For Strings And Organ

Slutsats & omdöme
Jag satte kaffet i halsen när jag surfade in på Ultimate Ears sajt för att kolla upp priset på lurarna jag slitit på under några veckor. Jag kan konstatera att pris ibland visst har med kvaliten att göra. Personligen gillar jag inte bågarna bakom öronen. Men när jag väl fått dit lurarna så de sitter bekvämt och stannar kvar. Jag är också skeptisk till in-ear eftersom jag inte kan tugga på något utan att det låter i hela skallen. Men med det sagt, skulle jag välja ett par in-ear-lurar och hade 4 000 kronor att skiljas från skulle jag varmt rekommendera mig själv de här.