Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Test: Blu-ray-brännare för OS X

Efter att Steve Jobs kallat Blu-ray för “A bag of hurt” så rådde det knappast någon tvekan om att Apple inte direkt hade några planer på att stödja Blu-ray i sina produkter eller i OS X. Apple satsade istället på HD-film via iTunes.

Gott så, men sitter man redan på en samling Blu-ray-filmer så är det knappast tillräckligt.

Tredjepartsmodeller av Blu-ray-spelare har förekommit, bland annat en Blu-ray-brännare för andra generationens Mac Pro från OWC som senare visade sig fungera mindre bra (läs: inte alls) med tredje (nuvarande) generationens Mac Pro. Modeller med stöd för Thunderbolt finns inte heller, utan de som trots allt funnits och fungerat har stött USB 2.0 och med allt var det innebär i överföringshastighet, men det är sannerligen bättre än ingenting.

Apple har utöver det historiskt sett inte heller gjort det enkelt för de som velat importera sina filmer till digitalt format eller att kopiera filer från en Blu-ray-skiva till en Mac - under en period blockerades åtkomst till Blu-ray-läsare som anslutits till en Mac av operativsystemet, men med senare versioner av OS X, i vårt fall Mountain Lion, fungerar det trevligt nog att både läsa från och skriva till Blu-ray-skivor.

Men att importera film då? Jodå - det fungerar det med. Vi återkommer till det strax.

Asus chockade oss här på redaktionen med att skicka över en Blu-ray-brännare vid namn SBW-06C2X-U som är en extern enhet som ansluts via USB 2.0. Enheten kan placeras liggande på ett bord eller ståendes med ett särskilt stöd som medföljer. Storleken på enheten är ungefär som Apples externa USB Superdrive, något större till och med, men till skillnad från USB Superdrive är detta inte en slot-in-enhet utan skivan sätts fast på en släde som skjuter ut ur enheten. Inte helt elegant kanske, men det fungerar och håller troligen prislappen nere en aning. En prislapp som för övrigt är riktigt trevlig - runt tusenlappen får du betala för denna enhet.

Vad är så chockerande med SBW-06C2X-U då? Jo, den är certifierad för att fungera med OS X 10.6 eller senare vilket får anses vara inte bara överraskande utan också närmast sensationellt då Apple måste ha gett Asus sitt godkännande att använda Made for Mac-loggan på kartongen och i produktens marknadsföring.

Installationen är som sig bör rätt enkel - plugga in den i en ledig USB 2.0-port i din Mac och sen är den igång. Om USB-porten har dåligt med ström så kan du behöva ansluta båda USB-kontakterna på sladden från SBW-06C2X-U, men om du ansluter den direkt till din Mac eller i en USB-port bakpå en Cinema Display så fungerar det utmärkt med endast en kontakt.

Att importera en Blu-ray-film

Det här med Blu-ray och att importera filmer är en aning mer komplicerat än att importera en vanlig DVD-film. DVD-formatet har precis som Blu-ray kryptering men i fallet DVD är det så vedertaget filmerna går att importera med exempelvis Handbrake så få kanske inte reflerkterar över det längre. Regionskyddet existerar fortfarande för DVD:er men få vanliga DVD-spelare som bryr sig om det - din Mac:s DVD-läsare kommer däremot garanterat att göra det. Med Blu-ray finns regionskyddet kvar, men har samtidigt regionskyddet spelat ut sin roll då i princip ingen av filmbolagen använder det. Istället har en kryptering av informationen som utgör en Blu-ray-film blivit betydligt kraftfullare jämfört med DVD-filmernas.

För att man ska få tillverka en vanlig Blu-ray-spelare för hemmabruk så förbinder man sig att stödja denna kryptering, men en Blu-ray-spelare för en dator har inte den typen av mjukvara inbyggd utan istället måste avkrypteringen av en Blu-ray-film göras av datorns operativsystem och/eller programvara som körs i datorn.

Varför vill man då importera en Blu-ray-film? Om filmen exempelvis redan finns på iTunes i HD-format (720p eller 1080p) så kan man givetvis hyra den. Men utbudet i svenska iTunes är fortfarande relativt skralt, och om man verkligen gillar en film så kanske man inte vill hyra den fem gånger och betala varje gång, utan istället köpa den på Blu-ray och därmed faktiskt spara pengar och samtidigt göra rätt för sig.

Vill man spela upp filmer så finns det program som exempelvis Macgo:s Mac Blu-ray Player som stödjer uppspelning av Blu-ray-filmer både från skiva och från ISO-filer, bland annat. Vill man däremot importera filmer för att exempelvis se på dem genom sin Apple TV det blir en aning mer komplicerat då det inte direkt regnar programvaror som klarar av att rå på krypteringen av en film.

Innan vi går vidare så vill vi på 99mac uppmana alla att INTE piratkopiera filmer. Om du gillar en film - köp den. Att tanka ner MKV-rippar av filmer från en valfri bukt nära dig är inget vi varken uppmanar till eller rekommenderar att någon gör.

Det program vi testar här heter MakeMKV som finns för både OS X 10.5 eller senare (endast Intel-Mac:ar stöds) och det där andra operativsystemet. Versionen för OS X tycks vara i ständig betaversion och slutar fungera efter 30 dagar, men programmet är å andra sidan gratis och när det slutar fungera så kan du ladda ner en ny beta, radera den gamla från hårddisken och sedan installera den nya och köra vidare 30 dagar till med utvecklarens välsignelse. MakeMKV stödjer både DVD- och Blu-ray-filmer och ska man säga något om programmet så är det att för att vara en betaversion så fungerar det oerhört bra.

Ska man säga något om att importera Blu-ray-filmer till MKV-formatet överlag så är det att det krävs ordentligt med diskyta, undertecknads Macbook Air med 128GB SSD-disk (där drygt halva disken var tom) fylldes snabbt upp av importen av Wall-E i Blu-ray-format, och det tar tid. När du väl importerat din film återstår sedan att konvertera den igen, denna gång till M4V-formatet som fungerar tillsammans med iTunes och därmed också din Apple TV.

Denna konvertering görs absolut enklast med programmet iFlicks som finns på Mac App Store som inte bara konverterar filmen till rätt format utan också laddar ner omslagsbild, information om handling och vilka som gjort filmen, och så vidare. Därefter kan du se på filmen i din Apple TV eller annan enhet som klarar 720p eller 1080p - tänk bara på att du måste sätta vilket format som iFlicks ska konvertera filmen till innan du importerar - en film i 1080p fungerar endast på den tredje generationens iPad, den tredje generationens Apple TV, eller en nyare Mac med Core i5-processor eller bättre, alterantivt en äldre Mac med ett kraftfullt grafikkort. Äldre Mac Mini:s klarar exempelvis inte av HD-material särskilt bra.

Summering

SBW-06C2X-U är ytterst prisvärd, enkel att installera och fungerar riktigt bra med Mountain Lion. Har du en äldre version av OS X än version 10.5.x (Leopard) så lär detta inte fungera alls, och för att vara på den säkra sidan så bör du köra OS X 10.6.x (Snow Leopard) eller senare för att det ska fungera, då detta också är Asus egna rekommendation. Prislappen ligger som sagt på runt tusenlappen, 999 kronor hos Webbhallen, och det får sägas vara riktigt bra. Det hade, givetvis, varit läckrare med en slot-in-enhet men vill man köra Blu-ray och har Mac så får man vackert ta det som erbjuds.

Fördelar:

  • Smidig installation

  • Godkänd för OS X

  • Bra pris

Nackdelar:

  • Slot-in-modell hade varit snyggare än en släde för skivan

  • Intressant stativ men i övrigt långt ifrån Apple-klass på designen

SBW-06C2X-U kostar drygt tusen kronor inklusive moms och säljs via en rad återförsäljare.

Skriven av Joacim Melin
Kommentarer
47 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.