Rykte: Apple introducerar AirPlay Direct den 12 september

En ny version av AirPlay kan dyka upp i samband med lanseringen av nästa generation iPhone. Huvudnyheten sägs vara att funktionen inte längre är beroende av trådlösa nätverk utan kan ansluta direkt till passande enheter.

Apple kan introducera en uppdaterad variant av AirPlay på presskonferensen den 12 september, det rapporterar The Telegraph. I dagsläget krävs ett trådlöst nätverk för att funktionen ska fungera, men detta kan inom kort komma att ändras.

Tidningen hänvisar till en källa nära Apple, som uppger att nästa version av Airplay kan ansluta direkt till passande tillbehör, exempelvis högtalare eller andra uppspelningsenheter, genom att upprätta ett eget trådlöst nätverk. Det gör det enkelt att använda AirPlay även utan ett befintligt trådlöst nätverk, exempelvis med en portabel högtalare på stranden.

Funktionen sägs heta AirPlay Direct och kan mycket väl utnyttja Wifi Direct, en standardiserad variant av trådlösa ”ad-hoc”-nätverk som låter enheter ansluta till varandra utan accesspunkt eller annan nätverksutrustning. Detta protokoll utnyttjas redan i AirDrop, som introducerades i OS X Lion och gör det möjligt att skicka filer mellan Apples enheter.

Samma källa gör gällande att Apple introducerar AirPlay Direct i samband med introduktionen av iPhone 5, som väntas ske på en presskonferens den 12 september.