Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Test: Urbanista Las Vegas PowerCase

Svenska Urbanista står bakom ett extrabatteri till iPhone 4/4S, som sägs fördubbla batteritiden och dessutom skydda telefonen vid smärre olyckor. 99mac tar en åktur med Las Vegas PowerCell.

Inledning

Nya smarta mobiltelefoner är givetvis överlägsna 90-talets tegelstenar, men på en punkt har utvecklingen gått i fel riktning. Flitiga användare kan enkelt tömma batteriet på mindre än en dag och måste alltid ha en laddare i beredskap. Stockholmsbaserade Urbanista har en lösning på problemet.

I paketet

Las Vegas PowerCase är precis vad namnet antyder – ett skal med inbyggt batteri. Skalet täcker telefonens baksida och har en svart, gummiliknande yta. Därutöver ingår tre plastramar i färgerna svart, röd och metallgrå, som håller fast batteriet och skyddar telefonens kanter vid en eventuell olycka. Det bör dock tilläggas att ramen ligger plant med glaset och därmed ger begränsat skydd för skärmen.

För att koppla in extrabatteriet används en inre dock-kontakt till telefonen och en yttre anslutning för Micro USB, som är till för att ladda batteriet. Den sistnämnda fungerar inte med den vanliga dockningskabeln för iPhone 4/4S. För detta skickar Urbanista istället med en passande sladd som kan användas tillsammans med Apples nätadapter.

Användning

Att komma igång med PowerCase är inga konstigheter, allt monteras med några enkla handgrepp. Telefonen skjuts in för att fästa mot kontakten och sedan används valfri medföljande ram för att låsa fast den – lätt som en plätt!

För att ladda upp batteriskalet ansluts den medföljande kabeln till Apples nätadapter och vägguttaget, alternativt en ledig USB-port. Det laddade extrabatteriet kan närsomhelst aktiveras genom att trycka på en touch-knapp på framsidan. En blå lysdiod markerar att batteriet är igång och i sin tur laddar telefonen.

Test

Tillverkarens löfte är att PowerCase ska fördubbla batteritiden för iPhone 4/4S. Tanken är visserligen att batteriskalet hela tiden ska vara ansluten till telefonen och löpande ladda batteriet, men för att enkelt testa om produkten lever upp till detta påstående använder vi en mer rättfram metod.

Först och främst tömde vi batteriet på en iPhone 4S. Därefter anslöts PowerCase, som fick uppdraget att ladda telefonens släckta batteri på nytt. Sedan noterades hur många procents laddning som uppnåddes innan extrabatteriet tog slut, helt utan att ha igång några appar eller andra batterislukande aktiviteter.

Konstigt nog lyckades PowerCase endast ladda upp vår nästan helt nya iPhone 4S till cirka 75 procent. Detta är märkbart mindre än den fördubbling av batteritiden som marknadsföringen talar om. Urbanista behöver kort och gott slipa på försäljningsargumentet.

Slutsats

Urbanista Las Vegas PowerCase lämnar redaktionen med blandade känslor. Batteriskalet sitter som en handske och den gummiliknande ytan ligger störtskönt i handen. Telefonen blir visserligen både tyngre och klumpigare, men detta är oundvikligt om produkten ska fylla sitt syfte. Faktum är dock att påståendet om en fördubbling av batteritiden inte riktigt stämmer överens med verkligheten.

Med resultaten i hand kan priset på nästan 700 kronor tyckas vara i det högsta laget, särskilt med tanke på att batteriskalet endast lyckades ladda upp telefonen till 75 procent.

Fördelar:

  • Förlänger batteritiden

  • God passform

  • Högt kvalitetsintryck

Nackdelar:

  • Lever inte upp till påståendet "fördubblar batteritiden"

  • Ytterligare en kabel att bära med sig

Urbanista Las Vegas PowerCase kostar i skrivande stund 699 kronor inklusive moms.

Skriven av Andreas Dimestam
Kommentarer
2 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.