Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

TEST: Fyra datorväskor

99mac testar 4 väskor till bärbara datorer

Din nya TiBook eller iBook har just kommit! Du bara måste springa iväg till kompisen och göra honom grön av avund när problemet uppstår: vad sjutton ska du bära datorn i? Har man precis hostat upp 20000:- eller mer vill man ju inte riskera att den går sönder samma dag man får den. Bara lugn, 99mac är här för dig! I detta test tittar vi på 4 datorväskor i olika prisklasser och typer.

De fyra kombattanterna är dessa:

Targus NotePac, 349kronor: En ordinär datorväska av portföljtyp.
TAB Elegant 11, 749kronor: En exklusiv datorväska av portföljtyp i aluminium.
Samsonite Backpack Trunk&Co,429kronor: En ”tuff” datorväska av ryggsäckstyp.
Hedgren by Xavier Kegels, 649kronor: En semi-hård datorväska av ryggsäckstyp med formpressat backstycke.

Fler bilder (37 st) från testet finns här!

Targus NotePac <IMG SRC=/testlabbet/pics/vaskor/vaska_2.jpg>
är en standardväska av den typen man skulle kunna tänka sig att få med sin bärbara dator (bara ett tips Apple!). Den erbjuder skydd för datorn och utrymme för lite tillbehör och sladdar. Den går alldeles utmärkt att bära i både handtag och axelrem även om man inte bär långt i någotdera om innehållet är tungt. Som i de flesta portföljliknande väskor spänns datorn fast med en rem för att sitta stabilt. Tyvärr fungerar det inte så bra om datorn är liten utan datorn ”glappar” i höjdled.

En ThinkPad (eller en iBook 14) passar bäst i denna väska. TiBooken är lite för bred så strömadaptern måste ligga i locket, en iBook så liten att den glappar väldigt mycket i höjdled.

TAB Elegant 11
<IMG SRC=/testlabbet/pics/vaskor/vaska_1.jpg>
är en synnerligen stilig väska i aluminium. Detta är en typisk ”chef-väska” eller för den som verkligen vill synas.

Tyvärr tror jag inte att den tilltalar ”datorproffset”. Då väskan är synnerligen hård går det inte att pressa ner hur mycket saker som helst i den utan att riskera att knäcka datorn. Väskans lock verkar hämtat från en portfölj med pennhållare som fyllda skulle kunna göra fula märken i vilken dator som helst om väskans lock är fullt av andra saker. Väskan lider dessutom av samma problem som Targusväskan: smala datorer glappar mycket i höjdled. Gångjärnen till locket sitter ganska illa till och inkräktar på utrymmet. De måste dessutom skylas med speciella, kardborrefastsatta skydd för att inte skada innehållet i väskan. Det finns en axelrem att haka på, men direkt bekväm blir den inte att bära på grund av att den är så hård.

Väskan är dessutom väldigt tung, minst lika tung som en TiBook vilket gör den ännu mer ointressant att bära omkring på. Väskans material verkar också repas väldigt lätt. Jag vågade inte bära omkring för mycket på detta testexemplar men bara av att ligga på min testbänk gav undersidan ett par små märken. Frågan är hur denna kommer att se ut efter något års användning?

En TiBook får precis plats men det blir problem med strömadaptern som måste ligga i locket. Man riskerar då att repa datorn om man har pennor i pennhållarna eftersom dessa därmed går emot datorn.

Återigen ligger en ThinkPad bättre i väskan.
En iBook får ju lätt plats men den glappar mycket i höjdled.

Ibland kan väskan vara svår att stänga på grund av dålig passform. Väskan har en gummilist runtom som nog skall stoppa lite väta, men den gör väskan något mer svårstängd.

Samsonite Backpack Trunk&Co
<IMG SRC=/testlabbet/pics/vaskor/vaska_3.jpg>
är en mjuk ryggsäck av standardtyp. Väskan har ett speciellt ryggstycke som skall ventilera och göra väskan bekvämare att bära. Den är mycket lätt och det är enkelt att ställa in remmarna så den sitter skönt på ryggen. Väskan har ett vadderat fack för MP3/CD-spelare med genomföring för hörlurar. På ena axelremmen sitter också ett telefonfack som dock är för smalt för min telefon (en Motorola Accompli A008).

Det som skiljer denna ryggsäck mot andra liknande produkter är att datorfacket sitter i locket och inte mot ryggen. Detta skall enligt Samsonite göra väskan bekvämare att bära eftersom man inte har den platta datorn mot ryggen. Tyvärr medför det att väskan nästan ofelbart viker sig och tippar framåt när man öppnar den. Facket känns dock bra vadderat. Inuti väskan finns bara datorfacket och musikspelarfacket. På utsidan finns ett stort fack med de obligatoriska pennhållarna.

Ett litet fack lämpligt för strömadapter finns ytterst på väskan. Väskan finns även i svart om man inte gillar den kräm-beige-aktiga färgen.

På baksidan återfinns axelremmar och telefonfack fånigt utmärkt med ett stort, rött T som dock nog är att härföra mer till märket Trunk&Co än till dess funktion Telephone.
En namn-”tag” finns strax ovanför genomföringen för hörlurar. ”Taggen” är en plastflärp som bara är nedstoppad i sitt lilla fack. Hur länge kommer den att finnas kvar?
En TiBook får bra plats medans en iBook försvinner ner i facket och eftersom man inte kan spänna remmen mer (väskan viker sig) skramlar den mest omkring.

En ThinkPad får även här bra plats, mest på grund av att den är så pass tjock.

Hedgren by Xavier Kegels
<IMG SRC=/testlabbet/pics/vaskor/vaska_4.jpg>
är en semi-hård ryggsäck som utan tvekan känns som testets bäst hopkommna väska. Det formgjutna backstycket sitter bra mot kroppen och gör att man inte känner av datorn i ryggsäcken.

Väskan står upp både i stängt och öppet tillstånd, lysande! Designarna av denna väska verkar ha tänkt till på de flesta detaljerna, bara en sådan sak som att sätta orange färg på facken inuti väskan. Vem har inte varit med om att fumla i den kolsvarta grotta en ryggsäck lätt blir i lite sämre belysning? I denna väska syns allting tydligt mot den orangea färgen även i nog så svag belysning.

Väskan är dessutom så pass stor att man kan få med sig 2 bärbara datorer utan alltför stora problem (passar mig bra då jag har både en TiBook och en ThinkPad att släpa omkring på). Hedgren har även de valt att stoppa dit ett ”player”-fack. Här på utsidan av locket, i ett eget litet fack, man ser genomföringen för hörlurarna som en rund ring ungefär mitt på väskan på bilden ovan.

Namn-”tag” med fingeravtryck (!) finns på ryggen. Hur länge kommer det att sitta kvar? Mer troligt att man får färgen på ryggen än på namn-”taggen”.

Väskan sitter riktigt bekvämt på ryggen, även med tung last. Man vågar dessutom lasta tungt i den. Remmarna verkar väl fastnitade och alla spännen är i metall istället för plast som på många andra ryggsäckar.

Som sagt går det bra att ha 2 datorer i väskan och den står fortfarande upp. Enda problemet är att det vänstra facket, i locket, inte har lika bra vaddering som det tänkta datorfacket till höger, mot ryggen.

Betygsättning

Targus notepac
+lågt pris
+passar de flesta datorer
+enkel och funktionell
-inte direkt bekväm
-lågt imponatorvärde
-inte så snygg
<IMG SRC=/testlabbet/pics/logo/web/test3.gif>

TAB Elegant 11
+snygg
+högt imponatorvärde
-opraktisk
-tung
-obekväm att bära
-dyr
<IMG SRC=/testlabbet/pics/logo/web/test2.gif>

Samsonite Trunk&Co Backpack
+tuff design
+bekväm att bära med sig
-kan inte stå upp
-dumt med datorfacket i locket
-lite utrymme för tillbehör
<IMG SRC=/testlabbet/pics/logo/web/test2.gif>

Hedgren by Xavier Kegels
+snygg design
+bekväm att bära med sig
+genomtänkta detaljer
+står upp både öppen och stängd
+rymlig
-dyr
<IMG SRC=/testlabbet/pics/logo/web/test4.gif>

Testet finns också i PDF-format med betydligt fler bilder. Tyvärr är den nästan 17MB stor.
PDF-varianten laddas ner här

URL:er till tillverkarna av dessa väskor:
Targus
Matting (tillverkare av TAB-väskorna)
Samsonite
Hedgren

Fler bilder (37 st) från testet finns här!
Alla dessa väskor finns att köpa på Macoteket.

Observera att uppgivna priser är exklusive moms.

Tack till -Martin- för support, fixar och de snygga bildmontagen!

[ 09 Januari 2003, 22:04: Meddelandet ändrat av: bollman ]

Kommentarer
77 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.