Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

99mac redaktionens första intryck av Power Mac dual G5

<br>
<center>
<img src=/nyhetsbilder/g5.jpg border=0>
</center>

99mac kan som en av de första Svenska Mac-relaterade nyhetskanalerna presentera en förhandsgranskning av Power Mac dual G5. 99macs redaktion har under några intensiva dagar fått klämma på en Power Mac dual 2 GHz G5. Fyra av 99macs redaktörer presenterar här sina första intryck av det utlovade fartmonstret. Gick förväntningarna i uppfyllelse? Hur snabb är den? Hur högt låter fläktarna? Är den köpvärd? Är den ful, snygg eller fulsnygg? Läs redaktionens synpunkter nedan.

<b>Redaktörernas första intryck</b>

"Jag tillhörde en av dom som kände att G4:an hamnat väl långt efter PC-gänget till en gräns där det började bli jobbigt. Efter att ha provkört nya Power Macintosh G5 dual 2GHz så är min oro över att vi Macanvändare släpar efter i prestandatesterna över för en god tid framöver.

Jag kan faktiskt säga att maskinen är FÖR snabb för mina behov, jag arbetar inte med några tunga matematiska operationer eller rendreringar så dom där G5:orna står mest och väntar på att Björnström ska hitta på någonting spännande och utmanande.

Vanliga uppgifter i Finder, Safari och Dreamweaver MX går så snabbt man kan önska sig. Inte någon gång under dessa tre dagar som jag fått möjlighet att jobba med dual 2GHz maskinen har jag behövt vänta på datorn vilket gör att prestanda blir mest teoretiska. Istället koncentrerar jag mig på andra områden:

- Design. Det finns inte en snyggare arbetsstation att köpa, punkt slut. Jag skrev detta redan när vi tittade på provexemplaren i somras och jämförde Apple med Porsche design och Global. Vi körde vår maskin med sidoplåten borta, ett kraftfullt "statement" för alla prylbögar - här finns det dubbla G5:or. Många PC-snubbar har börjat köpa fula plastlådor med genomskinlig plast på sidorna för att visa alla sladdhärvor. Apple slår knockout på första försöket. Det är inte någon tvekan om att G5 sätter en ny standard för datordesign.

- En välfungerande arbetsstation. När man köper en dual G5 får man en väldigt komplett arbetsdator. I stort sett alla moderna standarder är inkluderade eller finns att köpa till efter behov: Bluetooth, Airport Extreme, USB2, Firewire 800 och 400, Superdrive samt möjlighet till dubbla skärmar. Det finns bara plats för två hårddiskar internt, men det går ju att köpa snabba externa hårddiskar som både är små och snygga.

- Ergonomi. Dom nya handtagen är snygga men lite vassa faktiskt. Ta på dig handskar om du ska bära datorn långt. Dual G5 är förvånansvärt tyst tycker åtminstonde jag. Vi tog bort sidoplåten och även det skyddande plastlocken och körde på för fullt i fem minuter utan att fläktarna skenade, imponerande. Särskilt eftersom jag vet hur en PC med dubbla Xeonprocessorer brukar låta.

- Kommer jag beställa en dual G5? Nope - jag är för fast i den bärbara världen så jag håller mig till min Powerbook 17 även i fortsättningen.

Personliga notiser: 1. Det inbyggda Serial-ATA gränssnittet stödjer inte hotplug utan kräver omstart. 2. Om du köper en dual G5 och behöver prestanda har jag två tips - köp minst 1GB internminne, helst mer. Släng ut den inbyggda hårddisken och köp två Western Digital Raptor 10.000rpm Serial-ATA diskar. Kostar mindre än 2.500kr exkl moms. Slå ihop dom med RAID-0 stripe i MacOS X. Vips så har du en mycket snabbare och trevligare burk!"

<b>/Martin Björnström</b>

<center><hr noshade width=20% ></center>

"Prestandahöjningen känns rejält på nya dual 2x2 G5 redan i Finder. Snabbt och kvickt precis som i gamla OS9 trots att OS X versionen på denna testmaskin var 10.2.7. Om Panther håller vad den lovar i prestandahöjning,så är "badbollen" ett minne blott.

Efter ett par timmars hård testning av G5:an med Emagic Logic så kan jag konstatera, till många Logic-användares glädje, att den sega fönsterhanteringen vid, bland annat, in och utzoomning är som bortblåst.

Apple har verklligen lyssnat på kritiken kring ljudnivån på sina datorer. Jämfört med G4:an så är G5:an en dröm. Det enda som hörs är ett diskret hummande, och då satt jag endast 30 cm ifrån datorn. Däremot så märkte jag ett högfrekvent "hissande" när processorerna fick arbeta lite. Men, som sagt, jämfört med G4:an så är G5:an knäpptyst.

Designmässigt så är jag inte riktigt överens med Apple. Jag gillar G4:ans lite runda och feminina former till skillnad från den mera strikta och strama macho "looken" på G5:an. Designen är respektingivande och andas kraft, men tyvärr så finner jag den inte lika tilltalande som föregångaren. G5:an är större, tyngre och kantigare.

Men för de som behöver mycket kraft så är G5:an ett enkelt val."

<b>/Martin Petterson</b>

<center><hr noshade width=20% ></center>

"Slutligen stod den där, två månader senare än vi blev lovade. Mycket större, mycket tyngre och mycket tystare än vad jag hade väntat mig. Det sistnämnda är förstås sanning med modifikation. Ljudnivån beror på två faktorer, dels belastningen på de två processorerna och dels om datorn körs utan "motorhuv". Nu kunde vi inte direkt jämföra med de gamla vindtunnlarna, men denna maskin känns verkligen tyst. Rent designmässtigt har vi ju alla kunnat skapa oss en bild av den nya PowerMacen. Vissa tycker den är ful andra tycker den är snygg. Jag har ännu inte kunnat bestämma mig. En sak är dock säker, den verkar vara väldigt välbyggd. Detaljkvaliteten känns genomgående hög, med ett undantag; DVD/CD-slotten som är lite väl plastig.

Rent prestandamässigt är det svårt att skapa få sig en bra uppfattning om maskinen. Jag jämför med en PowerBook G3 (Pismo) och skillnaden är givetvis grymt stor. Finder och iAppsen funkar lika "snärtigt" som programmen i gamla OS 9 gjorde. Men jag antar att man inte behöver ha en dual G5 för att uppleva denna effekt. Hoppas och tror mig veta att andra redaktörer kan ge en bättre bild av den rena prestandan i form av benchmarktester och provkörningar av tyngre applikationer.

Och så till den slutgiltiga frågan, skulle jag köpa denna dator? Svaret är förmodligen, inte. Inte i dagsläget i varje fall. Anledningen är enkel, jag har med högsta sannolikhet inte behov av den rena råstyrka som jag har en känsla av att maskinen besitter. För att köra Safari, Word och på sin höjd enkel bildbehandling i Photoshop kommer min nyligen beställda PowerBook G4 1,25GHz fungera utmärkt till."

<b>/Martin Belak</b>

<center><hr noshade width=20% ></center>

"Photoshop 7 rullar på som bara den...
I brist på bättre interpollerar jag upp en bild till cirka 70 megabyte. Oskarp mask ramlar in på nolltid. Det klassiska Gausisk oskärpa på oanvändbart stort värde likaså. I stort sett känns det att jobba med en bild på fem-tio megabyte fast den som sagt är tio gånger så stor. Testdatorn är utrustan med två gigabyte arbetsminne. Att datorn säljs med 512 megabyte fördelade på två 256:or är ju bara onödigt. Det dubbla borde vara mer rimligt på en dator i den här klassen. Lådan är stor och elegant. Inte lika rolig, snygg och sexig som G4-lådorna men långt ifrån beige. Att den trots sin enorma storlek inte rymmer mer än två hårddiskar är en dålig tillbakagång inte minst för de som har flera IDE diskar sen tidigare och nu är nödgade att köpa externa FireWire lådor till dessa. Handtagen är betydligt sämre än de på G4-lådan. De är för breda för ett bekvämt grepp och skär in i händerna. Inte minst på grund av datorns stora vikt. Kvalitetsintrycket är på det stora hela gott men med undantag för superdriven och Airportantennen. Att Apple plockade bort startknappen från tangentbordet liksom omstartsknappen på lådan är för mig fortfarande obegripligt.
Det största fel jag kan hitta på nya G5 2x2 är att leveranserna inte är lika snabba som datorn. Jag vill ha min beställda NU!!!"

<b>/István Zsiga</b>

<center><hr noshade width=20% ></center>

Kommentarer
58 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.