Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

TEST: SonyEricsson P900

<br><center><img src=/testlabbet/pics/p900/p900.jpg border=0></center>

Tredje gången gillt?
Så var den här, efterföljaren till den hyffsat framgångsrika Smartphone P800. Ericssons tredje försök att få denna typ av telefon att slå på marknaden. Vi minns R380, en telefon med många bra idéer men som saknade många av de funktioner som fanns på andra, billigare telefoner, som t.ex. GPRS. R380 var också en ganska långsam telefon och inte helt genomtänkt. Förra året lanserades så efterföjaren, P800. En telefon som byggde på samma koncept, en uppfällbar lucka som till hälften döljer en stor skärm på en telefon fullproppad med finesser. Nu fanns "allt" på telefonen. Blåtand, GPRS, kamera, fungerande teckenigenkänning, webläsare (inte enbart WAP som i R380), och framförallt möjligheten att installera nya program som ju var en stor brist i R380.
Nu, ganska snart efter P800 lanseras så P900, en i mångt och mycket identisk telefon fast i alla avseenden uppgraderad.

Utsidan
Till att börja med är den något mindre, lite tunnare framförallt och inte lika tvål-lik som P800. SE har jobbat på att få telefonen att se ut som en "vanlig" telefon och har lyckats bra tycker jag. Den ser helt klart tuffare ut än P800. När man tar upp telefonen känns den omedelbart betydligt gedignare än P800, framförallt inte lika plastig. Skärmen är inget mindre än fantastisk! Den är nära nog i PowerBook-klass (och då menar jag inte alu-15") och är av en typ som kallas TFD, (en variant av TFT). Den del av skärmen som är synlig med luckan stängd har också blivit betydligt större. Med stängd lucka har skärmen 208x208 pixlar och med luckan öppen 208x320 pixlar. Skärmen är otroligt skarp och klar för att vara på en mobiltelefon. En nyhet är att när skärmbelysningen släcks så tonas den ut istället för att bara släckas som förr (hör ni publikens ooooo?). Ännu mer glädjande är att SE har skippat idéen med knapparna på luckan. Förr var det ju bara små plastpiggar som gick igenom luckan och pekade på valda ställen på pekskärmen och på så vis emulerade riktiga knappar. P900 har riktiga knappar och luckan är nu lite tjockare och helt slät på baksidan. Knapparna känns mer pålitliga och skador på skärmen på grund av slitage från knapparna lär ju inte förekomma längre. Den som vill kan fortfarande köra utan lucka, det följer med en miniatyrmejsel så man kan skruva bort luckan, men jag ser inte någon som helst fördel med det. Genom att luckan är mer självständig kan inte längre skärmens belysning tjäna som tangentbelysning utan nu har knapparna fått ett eget skönt blått skimmer. Knapparna är också något större än på P800 och har en trevligt distinkt känsla. I övrigt på utsidan kan man notera att SE har valt att stoppa gummiskydd på både antenningången på baksidan samt handsfree/hörlursutgången på sidan. På baksidan finns också två gummifötter som verkar syfta till att hålla kameralinsen lyft från underlaget samt minska glidet mot underlaget, bra om man har den liggande i bilen t.ex.

Insidan
Fortfarande är det kvalitén på skärmen som man upplever som den största förbättringen men även en betydligt snabbare processor. P900 klarar utan problem att spela MP4-filmer i full widescreen utan att rycka, riktigt tufft! Dessutom märker man det i det medföljande demot av V-rally från SEGA. I full 3D kan man köra omkring i 5 minuter runt en bana. Styrningen är hopplös och spelkänslan noll, men det har ju onekligen ganska stort imponatorvärde och grafiken flyter på bättre än jag någonsin kunde ha anat!
Kameran i P900 är bättre än i P800, nu är större delen utav bilden skarp och inte bara en liten cirkel i mitten som på P800. Upplösningen är dock tyvärr densamma, 640x480 med möjlighet att gå ner till 320x240 och 160x120 samt 3 olika grader på JPEG-komprimeringen. Nytt är att P900 kan spela in film också! Kvalitén kan även här ställas i 3 nivåer. Man kan ju lätt säga att det inte blir någon DVD-kvalité men det duger helt klart till den där snutten på krogen eller på semestern att MMSa till bästa polaren. Tyvärr verkar kameran har osedvanligt svårt med glödlampsljus. Trots inställning av vitbalansen till glödlampsläge dras bilden av ett hemskt rödstick. Kanske något som går att fixa till nästa systemversion?
En annan stor men mindre användbar funktion är teman. Man kan få olika bakgrundsbilder och färger på menyerna. Inte direkt rocket science men säkert sånt som attraherar vissa.
Blåtandsfunktionalitetet har förbättrats och nu kan man göra "browse device" och på så sätt plocka ut sina filer. Tyvärr får jag det inte riktigt att fungera. Jag kan koppla upp mig mot telefonen, men jag ser inga filer i den. Att synkronisera med iSync går alldeles utmärkt med senaste versionen av iSync, även då kalendern.
P900 har också 4+1 tidslucka i GPRS. Det ger ovanligt bra överföringshastigheter. Jag lyckades uppnå 7kB/sekund vid en nedladdning på 200kB. Ibland var farten upp i 10kB/sekund!
Batteritiden verkar vara i par med P800, jag lyckades tömma batteriet på ett dygn med gott om filmtitt, filmning, fotande, spelande osv.
I övrigt vad gäller funktionalitet är det mest finslipningar över hela linjen, inget revolutionerande men många saker man retat sig på i P800 har fixat till sig i P900. Totalt sett känns telefonen väldigt mycket mer P810 än P900. Om det hade varit ett datorprogram hade det nog varit en gratis "feature-upgrade" och inte en nyinstallation, så mycket skiljer faktiskt inte!

Tillbehören
När man öppnar lådan till P900 möts man av en hel hög med prylar och sladdar och papper. Det känns mer IKEA än telefon. Tyvärr är det fortfarande så att alla godbitarna på skivorna kräver en PC, som t.ex. programmet för att skapa MP4-filer i rätt format för P900. Vad jag har förstått krävs också en PC för att man ska kunna installera program på sin P900. Skivorna som följer med har ett gäng program på sig, varav dock de flesta är demoversioner. Mitt favoritprogram kommer från Tipic och är en jabber-klient med vars hjälp man kan chatta med AIM-, ICQ-, Yahoo- och Jabberanvändare via sin GPRS-uppkoppling. Mycket bra!

Slutsats
P900 är en mycket kompetent telefon om än inte revolutionerande. För den som redan äger en P800 blir det nog lite retligt att se hur bra P800 kunde ha varit. Har du funderat på en smartphone men inte riktigt tyckt att P800 räcker till kommer nog P900 att göra dig betydligt mer intresserad.
Mycket talar för att detta ska bli en succé. Dock kommer nog många att tycka att P900 är lite för stor och har för dålig batteritid. Överlag kan man nog säga att detta är den mest kompetenta GSM-telefonen på marknaden. Jag har personligen aldrig gillat Ericsson och deras logik i menyer och P8/900 är egentligen ingen skillnad. Jag har hört talas om flera personer som lämnat tillbaka sina P800 för att de inte lyckats komma överrens med dess alla funktioner och jag förstår dem! Är man inte ett genuint teknikfreak är det svårt att sätta sig in i alla funktioner och framförallt hur de olika inställningar och funktioner hör ihop. Är man däremot ett dylikt freak kan man inte få nog av P900. Det finns massor av funktioner och när man är klar med dem kan man alltid ladda ner något program och köra vidare!

Betyg: 4/5 - det finns fortfarande saker att förbättra...

Telefon: P900
Tillverkare: Sony Ericsson
Förkortningssvada: E-GSM, HSCSD, GPRS, IMAP4, MeT, MMS, MP3, MPEG-4, PDF, POP3, QuickShare, SMIL, SyncML, TFD, Trippelband, USSD, vCal, vCard, VPN, WAP, WWW

Här kan du se en omodifierad bild tagen med P900, i högsta upplösning, med bästa kvalité, avbildandes ett höstligt Malmö

Kommentarer
62 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.