Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Test av Shure e5

<img src="http://student.itn.liu.se/~erisv105/ipod/e5c_..." border="1" />

Detta är Shures finaste hörsnäcka, och en av de dyraste snäckorna på marknaden. Priset ligger på runt 4000 kronor. Får man då valuta för pengarna? Svaret är ja. Ljudet är fantastiskt bra.

e5 är samma typ av lur som e2c, de är förhållandevis lika i formen. De ligger inuti örat med själva luren pekande uppåt in i hörselgången. Sladden dras därefter över örat och bakåt. Sladdarna har ett "minne", d v s en ståltråd i sig, så att du kan justera positionen på dina lurar perfekt. Sladden går sedan bakåt och där finns en gummihylsa på slangen. Denna hylsa drar du upp mot huvudet och fäster då lurarna på ett väldigt rejält sätt. Det ger en bra stabilitet i passformen när du är ute och går.

<img src="http://student.itn.liu.se/~erisv105/ipod/e5c_..." border="1" />
Om bilden ska sägas att det är svårt att ta foto av sitt eget öra.

Sladden är kraftig och har en tendens att tvinna sig. Sladden och luren har en iMac-liknande färg, stål inneslutet i genomskilnlig plast. Ser snyggt ut och passar fint till iPoden.

<img src="http://student.itn.liu.se/~erisv105/ipod/e5c_..." border="1" align=left hspace=5>Passformen på dessa lurar är i det närmaste perfekt. Jag glömmer nästan av att jag har dem på mig. Ljudisoleringen är väldigt bra. Det medföljder tre olika typer av munstycken till luren så att du ska få den perfekta passformen. Det medföljer också ett verktyg för att rensa lurarna från öronvax. Det finns även en "tre-fläns"-plugg att tillgå som extra val till e5.

Lurarna går in i hörselgången och sluter till den, därav den engelska beteckningen "canalphones", alltså lurar som sluter hörselkanalen. Det gör att du blir väldigt känslig för ljud. Det är inte rekommenderat att köra med en "upplåst" iPod, alltså utan ljudspärren. Om du råkar dra på en låt på högsta volymen med dessa lurar på finns det stor risk att du skadar din hörsel.

Shure e5 är otroligt lättdrivna. Faktist de mest lättdrivna lurarna i e-familjen. Och ändå blir ljudet så bra som det blir. Ja, för ljudet är fantastiskt bra. Och då kanske jag främst ska nämna basen. Den är den bästa basen jag har hört på ett par in-ear. Den är både väldefinierad och stark.

Mellanregistret är bra och stabilt. Diskanten är tydlig och öppnar för subtila klanger, som t ex i fiolmusik.

Som jag tidigare beskrivit med e2c separeras varje ljud. Här får också ljudet en fantastisk lyster. Varje instrument kommer fram. Minsta detalj avslöjas.

<img src="http://student.itn.liu.se/~erisv105/ipod/e5c_..." border="1" align=left hspace=5> Det är kanske främst basen som ger dessa lurar sin fantastiska ljudkvalitet. Basen finns där som ett stöd, men den tar inte över. En fantastisk känsla när basen tar i rejält, men utan att överrösta andra delar av musiken.

Basen i dessa lurar är så kraftig att den är att jämföra med en vanlig "stor" lur. Det är anmärkningsvärt (men så kostar de över 4000 kronor också.)

Jag har testat dessa lurar i iPoden, men om du ansluter dom till din hemstereo kommer du att få en ännu bättre upplevelse av ljudet. Jag har en förhållandevis billig Sony-ministereo, och när jag pluggade in lurarna i den fick jag ett väldigt fint ljud. Mycket bättre än det i iPoden och min iMac g3.

Det känns provocerande att det finns så dyra hörsnäckor. Kanske än mer provocerande är att det är prisvärda lurar. Hur mycket kan du betala för en fantastisk ljudupplevelse?

Det ska nämnas att vi testat en Shure e5. Det är modellen som säljs till musiker, proffs m m. Det finns även en modell som kallas e5c, det är precis samma hörlur, men levererad i en snyggare låda och med fler olika pluggar, t ex en tri-flange-plugg som är väldigt uppskattad av många.

Sammanfattning
Shure e5c är grymt dyra. Men ljudet svarar mot förväntningarna. Basen är fantastisk. Ljudet totalt är öppet, klart och detaljerat. Passformen är mycket bra. Lurarna går mycket bra att ha med din iPod, men även till din hemmastereo för en ännu bättre ljudupplevelse. Kostar 3995 hos webhallen.com.

-
* Passformen kan variera från öra till öra
* Högt pris (lika dyrt som iPoden själv)

+
* Fantastiskt ljud med anmärkningsvärt bra bas
* Passformen är så bra att det nästan inte känns att de sitter på
* Stark ljudisolering
* Färgen passar bra till iPoden
* Väldigt batterisnåla (lättdrivna)

<img src="http://99mac.se/testlabbet/pics/logo/web/test..." border="1" />

Shures egna fakta om e5c

3995 kronor på webhallen.se

Tack till TTS Ljud & Ljus AB som bidrog med lurar för test.

Kommentarer
96 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.