Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Test av iPod g4

<img src="http://www.ipod.se/nyhetsbilder/svanerik/ipod..." border="1" />

iPod g4 börjar nu bli etablerad och är inte längre sprillans ny. Och iPod.se har äntligen fått tag på ett recensionsex. Uppdateringen är inte jättestor, klickhjul, bättre batteritid och lite mindre. Men är det värt att köpa nytt?

Öppningen av iPodens förpackning är ett steg närmare himmelriket. Första reaktionen är att lådan är väldigt liten. Nästa reaktion är att lådan är väldigt snygg. iPod 4G har fått en låda i olika färger matchande de nya iPod Mini. Annars känns designen igen. Det är mycket snyggt.

<img src="http://www.ipod.se/nyhetsbilder/svanerik/ipod..." border="1" />

Lådan öppnas stegvis och det är fortsatt stilrent. Vitt och snyggt. Lådan innehåller numer två kablar, både USB och Firewire, men nu ingen docka och inget fodral. Här finns också lurar och en strömadapter.

<img src="http://www.ipod.se/nyhetsbilder/svanerik/ipod..." border="1" />

<img src="http://www.ipod.se/nyhetsbilder/svanerik/ipod..." border="1" />

Vad annars är nytt? Jo, batteritiden har utökats från åtta till tolv timmar. Det är en ökning på 50% och det var behövligt. Mycket bra.

Den nya iPoden är också tunnare än sin föregångare. Det var inget som jag lade märke till under själva handhavandet. Men som ni ser på bilden är det en viss skillnad. OBS: Detta är en 20 gb:s modell. 40-gigaren är tjockare.

<img src="http://www.ipod.se/nyhetsbilder/svanerik/ipod..." border="1" />

Den största skillnaden är annars scrollhjulet. Framåt, bakåt, meny och paus har flyttats in i själva hjulet. Det ger en enklare design som är snyggare än den gamla. Hjulet scrollas som vanligt, men när hjulet klickas rör det sig lite inåt, d v s som en vanlig knapp. Mycket bra, då det ibland på den gamla iPoden kunde råda osäkerhet om knappen tryckts.

En annan, mindre funktion är att apple har lagt till alternativet ”blanda” i huvudmenyn. Det är en genväg till att slumpa bland alla låtarna på iPoden. En riktigt bra funktion som jag använde mycket. Jag upplever också att menyerna är rappare än på trean.

Apple har strippat konfigurationen på 20 gigabytes iPoden. Nu ingår inte fjärrkontroll, docka och inte fodral. Och man har sänkt priset. Det tycker jag är bra.

Om du använder iPoden utan fodral kommer den att bli repig väldigt fort. Det spelar egentligen ingen roll att det gamla ”originalfodralet” inte levereras med längre, då det också repade iPoden. Det var dock bättre än ingenting. Du bör köpa ett fodral samtidigt med din iPod. Se våra fodraltest under Forum/Testlabbet.

<img src="http://www.ipod.se/nyhetsbilder/svanerik/ipod..." border="1" /><img src="http://www.ipod.se/nyhetsbilder/svanerik/ipod..." border="1" />

På det hela taget en uppdatering som var välbehövlig. Är det då värt att uppdatera? Det främsta skälet som jag ser är batteritiden. Sen är klickhjulet en trevlig bekantskap. Om jag skulle köpa en ny själv? Om jag plötsligt fick oändligt mycket pengar, men inte som det ser ut idag.

För dig som inte har en iPod kan jag bara säga: köp! iPoden har faktiskt förändrat mitt liv. Som en kompis sa: ”Det blir mycket roligare att gå någonstans.” Jag har svårt att få någon distans till hur bra iPoden är, den är en integerad del i mitt liv. Den nya iPoden har en bättre batteritid, en snyggare design, så det finns inga skäl att tveka. Det enda skulle vara om du vill ha en iPod mini...

Sammanfattning
Uppdateringen var välbehövlig, främst vad det gäller batteritiden. En ökning med 50% är inte fy skam. Klickhjulet är en mycket trevlig bekantskap och designen har finslipats. iPoden är lite tunnare och funktionen "blanda" har lagts till huvudmenyn. En bra uppdatering, men ändå en mindre finputsning. Men det är klart, varför ändra ett vinnande koncept?

Vad det gäller er som inte har en iPod har jag som sagt svårt att få distans till hur bra iPoden är. Den har förändrat mitt liv helt enkelt. En revolutionerande design och en revolutionerande funktion. Funderar du på en mp3-spelare och vill ha mycket utrymme är iPoden ditt självklara val.

+
* Klickhjul
* Renare design
* Tunnare
* Funktionen blanda spår
* Bättre batteritid

_
* Väldigt känslig för repor
* Levereras utan fodral - se våra fodraltest

Uppdateringen

<img src="http://99mac.se/testlabbet/pics/logo/web/test..." border="1" />

iPod g4 som helhet

<img src="http://99mac.se/testlabbet/pics/logo/web/test..." border="1" />

Tack till Apple som lånade ut en Ipod för test.

Köp iPod hos Apple store!

Kommentarer
29 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.