Det här är iOS 15

Idag visade Apple upp iOS 15 och nedan kan ni ta en titt på det som är nytt i uppdateringen som kommer i höst.

FaceTime

Spatial Audio kommer nu till FaceTime så när vi har ett videosamtal med våra kära så låter det som vi sitter i samma rum. Voice Isolation är även nytt och om vi är i en miljö där det är mycket bakgrundsljud så filtreras detta bort. Vi får även Grid View där vi tydligt ser vem i samtalet som pratar. Vi kan även välja att blurra bakgrunden med Portrait View. Vill du planera ett framtida FaceTime-samtal så går detta att göra genom att dela en länk via iMessage, e-post, WhatsApp eller kalendern.

SharePlay är en ny funktion där vi med våra vänner kan lyssna på musik tillsammans, titta på filmer och dela skärmen med en vän. Vi kan även i ett samtal välja att spela upp musik i bakgrunden när vi pratar för att kanske göra samtalet lite mindre stelt.

iMessage

Apple har självklart inte glömt bort iMessage och nu kan vi på ett enklare sätt dela innehåll med varandra och även få en bättre överblick över bilagor som har skickats. Vi kan nu även direkt i bilder-appen se vilka bilder som är delade i en konversation. Vi kan nu även välja att aktivera stör ej för meddelanden och om något är akut så kan vi trycka på en knapp så meddelandet når personen ändå.

Notiser och stör ej

Notisernas utseende har gjorts om och de är nu lite större och vi kan även få en summering av alla notiser vi fått under dagen för att enklare få en överblick. En ny funktion som heter Focus gör att vi kan ställa in stör ej, personliga inställningar, jobb och sömn och beroende på vilken vi väljer så kommer notiser komma igenom på olika sätt. Väljer vi till exempel jobb så syns bara våra jobb-appar och notiser från dessa appar så vi inte tappar fokus och börjar göra annat.

Live Text och Spotlight

Live Text är en ny funktion där vi kan ta en bild på ett telefonnummer och sen direkt i foto-appen kan vi klicka på numret och ringa upp det eller spara. Detta gäller inte bara nummer utan även text går att klistra ur en bild och vi kan även få information om det vi tar kort på så som blommor, djur, platser och mycket mer. Till en början stöds sju språk och tyvärr är Sverige inte ett av dem.

Bilder och Spotlight

Vi kan nu söka efter bilder direkt i Spotlight och det går att söka på personer, scener, platser och mycket mer. Minnen i foto-appen blir även förbättrad och det går nu att integrera med Apple Music. Vi kan ändra våra minnen med olika låtar, utseenden och tempo.

Vår digitala plånbok Wallet, kartor och lite väder

En nyhet som förmodligen inte kommer till Sverige den närmaste tiden är att man nu kan lägga in sitt ID-kort direkt i Wallet. Man scannar in kortet och lägger in sina uppgifter och sedan när du skall ut och flyga kan du dela all information med till exempel personalen vid check in.

Väder-appen får sig även en uppdatering med ny design som ändras beroende på vad det är för väder. Det bjuds även på förbättrade grafer för att förstå vind, UV och annan information.

Kartor har fått sig en uppdatering när vi använder den som navigator och det är en helt ny grafik som ser riktigt detaljerad ut. Vi får även övergångsställen och mycket annat men detta kommer inte lanseras i Sverige den närmaste tiden. Men vem vet det kanske inte dröjer allt för länge med tanke på att Apple-bilarna invaderar Sverige just nu.

Din webbläsare saknar stöd för den här typen av innehåll.
Skriven av Marcus Attefors
Kommentarer
10 svar

Tycker du inte om att ha teknik framme men kanske ändå vill ha högtalare i hemmet så kan IKEA och Sonos ha lösningen.

Det har varit en hel del rykten kring nästa Apple Watch och nu går Mark Gurman ut med några extra detaljer.

En av de första serierna som landade på Apples egna streamingtjänst var The Morning Show och i höst är det dags för säsong två.

Idag helt plötsligt gick det att klicka hem Beats Studio Buds som det har släppts en del rykten om den senaste tiden.

Apple har presenterat vilka som vann Apple Design Awards, ett pris som man inte får genom att koda ihop en tråkig och smådålig app utan här krävs det lilla extra.

Tiden går fort och ibland glömmer man bort hur gamla iOS-versioner faktiskt var att använda och mycket av det vi tar för givet idag fanns inte då.