OWC - Thunderbolt-dockan med det lilla extra

Äger du en nyare Macbook så är du nog medveten om att du behöver en docka eller hub för att kunna ansluta alla dina enheter som inte har USB-C och idag tar vi titt på två alternativ från OWC.

Vi har sedan tidigare testat ett par olika hubbar från bland annat Satechi, Alogic och Hyperdrive men idag skall vi spana in OWC Thunderbolt 4 Hub och Dock. Det som gör att de här två sticker ut lite extra är att dom drivs av sin egna strömadapter och vi slipper alltså att använda vår MacBooks egna USB-C laddare.

Missa inte videorecensionen på vår Youtube-kanal

Thunderbolt 4 Hub

Först ut har vi Hub som är en liten och smidig hub som kommer utrustad med tre USB-C-utgångar på baksidan och på framsidan hittar vi en USB 3.2 samt en USB-C-port där vi ansluter vår MacBook. Hub har stöd för en 5K/6K/8K-skärm eller två 4K-skärmar.

Med dess mindre storlek är det enkelt att gömma undan den på skrivbordet och ha extern skärm inkopplad och redo. Eftersom den kräver ström är den inte ett bra alternativ till att ha med när man är ute på språng om man inte har tillgång till strömuttag. En sak man inte får glömma av när man använder en docka och har externa hårddiskar inkopplade är att mata ut dem innan man kopplar ifrån Macbooken. Något som hårddiskarna i längden kommer ta skada av och här har OWC skapat sin egna mjukvara som hjälper oss med detta och den finns gratis att ladda ner på deras hemsida.

Med medföljande USB-C-kabel kopplar vi in vår MacBook till Hub och kabeln är av längre modell vilket gör att vi enkelt kan placera vår MacBook vart vi vill på skrivbordet. Med egen strömadapter spelar det ingen roll om vi har Macbooken ansluten eller inte så finns det fortfarande ström till våra övriga anslutna enheter.

Thunderbolt 4 Dock

Nästa hub är lite större och denna skapelse kallar OWC för Dock. Dock har identiskt stöd som Hub för externa skärmar genom baksidans USB-C kontakter - alltså endast en skärm med 5K/6K/8K eller två skärmar med 4K. På framsidan hittar vi en SD-kortläsare, en USB 2.0, 3,5 mm ljudutgång och ett USB-C port där vi kan ansluta vår Macbook med den medföljande USB-C kabeln. På baksidan finner vi tre USB 3.2 portar, en LAN-port och tre portar för USB-C.

Denna lite större docka gör sig perfekt på en fast plats så som kontoret där allt vi behöver ska finnas redo med en kabel. På baksidan av dockan är det bara att koppla in externa hårddiskar, nätverkskabel samt externa bildskärmar. På framsidan har vi enkel åtkomst till SD-kortläsare, ljudutgång för exempelvis hörlurar och ett extra USB-uttag på framsidan som underlättar om vi snabbt behöver koppla in andra tillbehör som inte behöver en fast installation. Vi får även här en USB-C kabel som är av lite längre längd, egen strömtillförsel och mjukvaran som ser till att vi inte slarvar med våra externa hårddiskar funkar även för denna.

Sammanfattning

Två väldigt bra Thunderbolt-hubbar som kommer med många extra USB-C-portar. Att de dessutom drivs med sina egna strömadaptrar är något vi verkligen uppskattar. Ska vi försöka hitta något negativt med dem här två så kanske prislappen kan kännas något hög och den lysande loggan som finns på båda är lite distraherande. Vi måste även tänka på att det här är inga produkter som passar i väskan när vi är ute och behöver snabbt ha tillgång till fler utgångar då ström krävs.

Om vi tvingas välja mellan en av dom så är det Thunderbolt 4 Dock som är det självklara valet då den erbjuder så mycket fler utgångar som vi har nytta av. Med deras smarta mjukvara för att koppla från våra ansluta enheter är de här två produkter riktiga vinnare när det kommer till USB-C hubbar och docka.

➕ Fördelar

  • Drivs med egen strömadapter

  • Den medföljande kabeln är relativt lång

  • Snygg design

  • Egen mjukvara för att koppla från våra externa enheter

➖ Nackdelar

  • Prislappen

  • Den starkt lysande loggan på toppen

Båda går att köpa hos Macpatric.com och Thunderbolt 4 Hub kostar 1790kr och Thunderbolt 4 Dock kostar 2980kr.

Skriven av Mathias Severyd
Kommentarer
4 svar

Från och med denna vecka kommer Macradion att släppas på måndagar framöver och nu sparkar vi igång veckan med ett helt nytt avsnitt.

Vi har alla ställt oss frågan "vad är det här för låt?", den frågan har Shazam fått 50 miljarder gånger.

Äntligen torsdag igen och ett nytt avsnitt av allas favoritpodd Macradion finns nu att avnjutas i valfri poddspelare.

Ett förslag ligger nu på bordet hos kongressen där utgången kan betyda slutet för förinstallerade appar på våra smartphones.

Den ZAGG-ägda skärmskyddtillverkaren InvisibleShield lanserar nu ett skärmskydd som känns som papper mot Apple Pencil-toppen.

Under WWDC presenterade äntligen Apple möjligheten för tredjepartstillverkare att implementera Siri i deras produkter men redan nu klagar Sonos på den efterlängtade funktionen.