Recension

AirTag - ett måste för den slarvige

Vi har skrivit om AirTag i oändligt många artiklar men nu är den efterlängtade lilla runda taggen äntligen här.

AirTag är äntligen här och nu på fredag kommer många som har förbeställt den äntligen få testa dem. Idag skall vi titta närmare på AirTag för att se om den hjälper oss som är lite slarviga.

Ingen lust att läsa? Se vår videorecension istället:

Vad är det för nått?

AirTag är en rund liten bricka som är i plast och metall med en omkrets på 31,9 mm. AirTag kan vi sedan fästa på vår väska, nyckelknippa, lägga i plånboken eller annan valfri pryl som brukar få fötter. Om vi sedan skulle tappa bort prylen som vår AirTag är fäst på så kan vi med hjälp av Hitta-appen lokalisera den. Den använder sig av Bluetooth, Apples egna U1-chip samt NFC och den är är även IP67-klassificerad så den klarar ett maxdjup på 1 meter i upp till 30 minuter.

Hur är det med integriteten?

En sådan här produkt skulle enkelt kunna missbrukas genom att placera den i en annan persons väska, jacka, bil eller liknande för att följa personens steg. Detta har Apple tänkt på och om vi skulle placera en av våra egna AirTags i en annan persons saker som den har med sig så kommer den få upp en notis på telefonen att en AirTag är lokaliserad i närheten. Skulle man bortse från dessa varningar så spelas även ett ljud upp efter tre dagar. Detta meddelande och ljud dyker endast upp om ägaren av AirTag:en inte är i närheten av den. Värt att nämna är att notisen man får upp enbart kommer upp om man har en Apple-enhet, inte en Android-telefon.

Vad gör vi om vi tappar bort något?

AirTag skickar ut en Bluetooth-signal som kan plockas upp via Apples Hitta-nätverk och ge oss rätt plats för var vår förlorade sak befinner sig. Det som faktiskt gör AirTag riktigt bra är att Bluetooth-signalen som skickas ut fångas upp av alla som har en iPhone. Med tanke på hur många som har en iPhone i fickan idag så är chansen att någon skall gå förbi din förlorade sak väldigt hög. Hela den här processen är anonym och krypterad så du som går förbi den förlorade saken behöver inte oroa dig för att din information på något sätt skulle kunna fångas upp.

Vi kan även markera vår AirTag som förlorad i Hitta-appen precis som vi idag kan med våra andra Apple-produkter. I förlorat läge så kommer vi att få en notis när någon går förbi den samt en ungefärlig adress där vår förlorade sak befinner sig. Skulle någon hitta vår borttappade pryl så kan de hålla upp sin mobil mot vår AirTag och få fram kontaktuppgifter till ägaren.

Vi blir guidade hela vägen

Om vi springer runt hemma i all stress på morgonen och letar efter vår plånbok så kan vi öppna Hitta-appen och bli guidade hela vägen fram till plånboken med hjälp av en pil och vi ser även hur långt avstånd det är till vår borttappade sak. Det här har Apple lyckas med helt fenomenalt bra med och det är en fröjd att leta efter sina borttappade saker. Precision Finding som funktionen heter fungerar bara med en iPhone som har U1-chippet och det är följande modeller som har det:

  • iPhone 11

  • iPhone 11 Pro och iPhone 11 Pro Max

  • iPhone 12 och iPhone 12 mini

  • iPhone 12 Pro och iPhone 12 Pro Max

Utöver Precision Finding så går det även i Hitta-appen att spela upp ett ljud så vi kan höra vart vår borttappade sak är och har du en äldre iPhone utan U1-chippet så går det även att lokalisera sin pryl via Apple Maps.

Sammanfattning

AirTag är en helt ny typ av produkt från Apple och vi kan inget annat än att älska den från första stund. Undertecknad är en riktig slarver och med hjälp av AirTag kommer jag numera alltid kunna hitta mina nycklar och min plånbok på ett snabbt och smidigt sätt. Apple har även ett stort övertag jämfört med sina konkurrenter då det finns så kopiöst mycket uppkopplade Apple-enheter i rörelse så oddsen att vi hittar vår borttappade pryl utomhus är betydligt större jämfört med andra tillverkare. Så är du en slarver så är AirTag ett givet köp och en AirTag kostar 350 kronor och ett paket med fyra AirTags landar på 1 195 kronor.

➕ Fördelar

  • Bra integrerad med iOS

  • Chansen att hitta borttappade saker är stor, även utomhus

  • Precision Finding är ren och skär magi

  • Bra prissatt

➖ Nackdelar

  • Skulle kunna användas för att följa personer utan deras vetskap

  • Den har inget hål så vi kan fästa den direkt på en nyckelknippa utan behöver köpa en hållare

Din webbläsare saknar stöd för den här typen av innehåll.
Din webbläsare saknar stöd för den här typen av innehåll.

Skriven av Marcus Attefors
Kommentarer
6 svar

Äntligen torsdag igen och dessutom ledig dag för de flesta så vad passar inte bättre än att luta sig tillbaka och lyssna på lite Apple-fanatiker?

Äger du en nyare Macbook så är du nog medveten om att du behöver en docka eller hub för att kunna ansluta alla dina enheter som inte har USB-C och idag tar vi titt på två alternativ från OWC.

Första produkterna kommer senare under året och den nya standarden som innefattar alla tre har fått ett namn.

Med stöd för Siri och HomeKit sedan tidigare utökar nu Netatmo kompatibiliteten för deras videodörrklocka.

Gillar du färgerna på nya iMac men är ute efter en laptop så kanske du har turen på din sida och får fler färgval på kommande MacBook Air-modeller.

AirTag är en smart liten pryl som redan har räddat undertecknad ett par gånger när nycklarna har fått fötter i hemmet.