Sonos Roam - högtalaren som kan följa med överallt

Sonos minsta högtalare är snart här men frågan är om en sådan liten högtalare kan bjuda på ljudet vi är vana att höra från Sonos?

Sonos Move lanserades i september 2019 och var företagets första batteridrivna högtalare och nu har lillebror äntligen anlänt och frågan är om den lever upp till förväntningarna?

Betydligt mindre än vad vi trodde

När vi mottog recensionsexemplaret så reagerade vi direkt på hur liten förpackningen var och sedan även själva högtalaren. Roam väger in på 430 gram och har måtten 168 x 62 x 60 mm och är lite högre än en smal Coca Cola 33cl-burk. Designen känner vi igen från tidigare produkter men istället för det runda formatet har de valt en trekantig form.

På ovansidan av Roam har vi en gummiklädd yta där vi hittar tre fysiska knappar för volym, play/pause och aktivering och avaktivering av röstassistent. Tittar vi på baksidan så hittar vi en knapp där vi kan växla till Bluetooth samt stänga av enheten och även en USB-C-port för laddning.

Vad gömmer sig på insidan?

Bakom gallret gömmer sig platsanpassade högtalare i form av en tweeter och en ovalformad mid-woofer samt två klass-H-förstärkare. Det finns även en fjärrfältsmikrofon så vi kan styra musiken med rösten.

Fullpackad med funktioner

En av de största nyheterna är att Roam nu har stöd för automatisk Trueplay om högtalaren är uppkopplad via Bluetooth. Detta har hittills endast varit möjligt via WiFi med Move som kommer att uppdateras för samma stöd med automatisk Trueplay via bluetooth. Det betyder att när vi sitter på filten på stranden så kommer högtalaren automatiskt kalibreras efter omgivningen för att ge oss det bästa ljudet. När vi väl är där på stranden så behöver vi inte oroa oss för eventuella regnskurar eller om den skulle åka ned i vattnet. Roam är IP67-klassificerad och klarar att vara en meter under vattnet i 30 minuter.

Sound Swap är en annan helt ny funktion där vi håller in play/pause-knappen på Roam och då kan vi flytta ljudet till eller från den närmaste Sonos-högtalaren vi har i hemmet.

När det kommer till batteritid så kan vi lyssna i cirka 10 timmar innan det är dags att ladda upp den via USB-C, Qi-laddning eller Sonos egna laddare som säljs separat. Högtalaren kommunicerar både via 2,4- och 5,0 GHz samt Bluetooth 5.0. När det kommer till temperaturer så klarar den från 5°C upp till 35°C.

Så hur låter den?

Det är inget snack om att Sonos Roam är en liten behändig högtalare att ha med sig överallt men klarar den att ge oss ett bra ljud när den är så liten? Om vi börjar med hur den låter inomhus så är det nog en av de bästa i klassen när det kommer till storleken på högtalaren. Den enda högtalaren som jag tycker låter bättre som har ungefär samma storlek är HomePod Mini.

Ljudet går inte att jämföra med en Sonos One eller Sonos Move av naturliga skäl men basen är helt klart närvarande och vi får ett klart och krispigt och relativt fylligt ljud. Men som med alla mindre högtalare så får vi helt klart bäst upplevelse om vi lyssnar i ett lite mindre rum så som ett sovrum eller badrum. Roam presterar allra bäst på lite över medelvolym, drar vi upp ljudet på max så tappar vi snabbt mycket av basen och det låter ganska skränigt stundtals.

Innan vi beger oss ut och pratar om hur ljudet är utomhus så vill vi lyfta den nya funktionen Sound Swap. En av fördelen med Sonos ekosystem är att Roam kan integreras med andra högtalare i hemmet och när vi skall lämna så kanske vi vill fortsätta lyssna på låten vi spelar i hemmet. Genom att trycka på play/paus-knappen på Roam så flyttas musiken från den närmsta högtalaren till Roam. När vi kommer hem kan vi göra samma procedur igen för att flytta ljudet från Roam till den närmsta högtalaren i hemmet. Detta fungerar klanderfritt varje gång och är en funktion som vi kommer använda flitigt i sommar när vi skall ut på altanen.

Att lyssna på Sonos Roam ute fungerar ypperligt om planen är att ha den på en filt medans ni myser, eller om du ligger i hängmattan och vill lyssna på din favoritpodd. Men är planen att ha den som partyhögtalare för 10-20 personer så är det bättre att investera i en Sonos Move. Med det sagt så är Sonos Roam nog bäst i klassen av bärbara högtalare i denna storlek.

Sammanfattning

Sonos Roam är en produkt som är perfekt för dig som vill ha med dig något litet som ändå låter bra när du skall till stranden, bara sitta på altanen eller lägga dig på en filt och lyssna på lite podcasts. Den är fullpackad med alla funktioner som vi kan förvänta oss av en Sonos-produkt och att Trueplay nu även fungerar via Bluetooth är trevligt. Den nya funktionen Sound Swap är smidig och fungerar varje gång. Så är du ute efter en liten högtalare som ger ett behagligt ljud och går att integrera i ditt Sonos-system när du väl är hemma igen så är det värt att titta närmare på Sonos Roam. Sonos Roam lanseras den 20 april men kan redan nu förhandsbokas på Sonos hemsida och från andra butiker. Prislappen ligger på 1 999 kronor och då medföljer en USB-C-kabel för laddning. Vill man ha deras dockningsstation så kostar den 499 kronor.

➕ Fördelar

  • Smidig att ha med överallt

  • Fullpackad med funktioner

  • Bra ljud för sin storlek

➖ Nackdelar

  • Blir lite dyr om man även vill ha Sonos laddare till den

  • Lite bättre ljud på högre volymer hade varit trevligt

Namn
Sonos Roam
Tillverkare
Sonos
Funktioner
IP67-klassificerad, AirPlay 2, stöd för Alexa och Google Assistant, Automatisk Trueplay, Sound Swap, integrerad med andra Sonos-produkter
Anslutning
Bluetooth och WiFi
Laddning
USB-C samt Qi-laddning
Pris
1 999 kronor
Pris laddare
499 kronor
Skriven av Marcus Attefors

På tisdag är det dags för Apple-event och ett nytt rykte har dykt upp till ytan och vi kanske får se lite mer hårdvara än vad vi först trott.

Vi har inte blivit helt bortskämda med MagSafe-tillbehör men nu börjar tillverkare sakta men säkert släppa nya produkter.

iPhone 13 eller iPhone 12S som troligtvis lanseras till hösten verkar få små förändringar och senaste konceptbilder visar att kameramodulen förändras.

Nya skal och band för Apple Watch kan vara en del av Apples släpp som sker i samband av nästa veckas event.

Nästa vecka är det äntligen dags för Apple-event igen och nu ryktas det om att vi kommer få se en ny Apple Pencil.

Apple Pay har funnit i Sverige ett bra tag nu men vissa banker har tagit längre tid på sig än andra men nu är det dags för Skandia.